590 vizualizări 7 ian 2020

La expozitţie va fi prezentă şi familia Trump, respeectiv Ivanka Trump, fiica preşedintelui american, care va acorda un interviu şefului CES, Gary Shapiro. Shapiro se confruntă cu critici pentru că a invitat Ivanka să discute despre viitorul muncii, nemulţumiţii vorbind de nepotism şi de faptul că femei mult mai bine calificate din domeniul tehnologic sunt ocolite.

Pe de altă parte, disputa comercială a preşedintelui Trump cu China a determinat unele dintre cele mai mari firme de tehnologie din ţara comunistă să anuleze sau să-şi reducă implicarea în evenimentul din Las Vegas, notează BBC.

CES generează interes în special pentru gadgeturile care apar, printre care se numără asistenţi virtuali pentru casele inteligente, roboţi şi aplicaţii domestice ale inteligenţei artificiale, dispozitive pentru comunicare, televizoare ce încearcă să impună noi standarde de calitate a imaginii.

O tigaie care verifică greutatea şi temperatura ingredientelor înainte de a ghida utilizatorul prin intermediul unei aplicaţii, butoane pentru aragaz inteligente, care permit proprietarilor să crească flacăra aragazului prin comandă vocală şi îl opresc automat dacă este lăsat nesupravegheat prea mult timp, dar şi rafturi inteligente, care monitorizează reducerea cantităţilor de alimente se numără printre exponatele domeniului casnic. Sistemul Townew promite să elibereze oamenii de truda de a lega pungile de gunoi. Coşul se deschide automat atunci când detectează un obiect din apropiere, iar sacii se sigiliează singuri, la o simplă apăsare a unui buton.

În materie de televiziune, Samsung va prezenta un ecran fără margini iar LG un model OLED flexibil, de 65 de inch, care coboară in tavan. De asemenea, tehnologia 8K primeşte un impuls. Aceasta dispune de patru ori mai mulţi pixeli decât 4K şi de 16 ori mai mari decât ecranele 1080p. Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo vor fi filmate în formatul „super hi-vision”, dar încă nu este clar care companii de transmisie vor susţine iniţiativa, în afara NHK din Japonia şi Rai din Italia. Cu puţin conţinut 8K, producătorii de televiziune sunt presaţi să demonstreze că tehnologiile lor îmbunătăţesc în mod vizibil calitatea imaginii, faţă de discurile Blu-Ray şi transmisiile video cu rezoluţie mai mică.

Va apărea şi o nouă tehnologie în televiziune: Mini-LED. Aceasta implică utilizarea unor diode mai mici decât în ​​mod normal care vor lumina pixelii ecranului. Acest lucru permite să existe zone de iluminare mai distincte şi diferenţieri mai clare între lumină şi întuneric. Noua tehnologie nu va produce negrul profund al OLED şi nu se va potrivi cu tehnologia microLED, unde diodele sunt atât de mici încât pot fi alocate pixelilor în mod 1: 1, dar ar trebui să ofere o imagine HDR impresionantă la un preţ relativ accesibil. TCL a confirmat că va lansa televizoare Mini-LED la CES, iar alte mărci pot face acest lucru, chiar dacă le numesc altfel.

În materie de roboţi şi AI, Star Labs, divizie a Samsung, prezintă Neon, descris ca un „om artificial”. Alte detalii nu au fost făcute publice, dar a fost confirmat faptul că nu este destinat să înlocuiască asistentul virtual al firmei, Bixby. Picnic va prezenta o maşină care poate pregăti până la 300 de pizza pe oră, fiecare cu un set personalizat de topping-uri, controlată de o aplicaţie. Start-up-ul are ambiţii de a se extinde în sandvişuri, salate şi tortillas în curând. Alţi roboţi sunt meniţi să distreze, cum este MarsCat, de la Elephant Robotics din China. MarsCat este un amestec de felină cu robo-câinele Aibo de la Sony, care se poate juca cu jucării, recunoaşte vocea proprietarului şi chiar poate interacţiona cu pisicile reale. Tombot promovează un căţel robot labrador. Maşina, sensibilă la atingere, este destinată persoanelor în vârstă şi altora care vor un animal de companie, dar nu pot interacţiona cu un animal adevărat. Tombot a fost conceput echipa din spatele Muppets şi este cu siguranţă drăguţ, dar limitat în funcţii.

În materie de transport, Manta5 Hydrofoil oferă un nou mod de a călători, pentru că poate fi utilizat pe mare, atât timp cât apa nu este prea agitată. Pedalele bicicletei acţionează o elice, iar în locul roţilor există elemente asemănătoare cu aripile. Eforturile biciclistului sunt suplimentate cu un motor electric, care poate ajuta vehicolul să atingă viteze de până la 21 km/h. O astfel de bicicletă costă 5.800 de lire sterline.

Dolphin1 al OceanAlpha este o dronă care poate salva vieţi, controlată de la distanţă.

BMW, Mercedes-Benz, Hyundai şi Nissan se numără printre producătorii auto care promit că vor prezenta noi concepte.

Honda a spus că îşi va dezvălui propriul asistent virtual, care poate fi chemat cu cuvintele trecute „OK Honda”.

LG va prezenta WebOS Auto, un sistem de operare pentru maşinile conectate la internet. Acesta se bazează pe sistemul de televiziune inteligent al companiei, dar va face faţă concurenţei operatorilor Apple Carplay şi Android Auto.

Între timp, Bosch a preluat un nou tip de afişaj 3D pentru tablourile de bord pentru maşini, care nu necesită ca şoferul să poarte ochelari speciali. Compania spune că ecranul face alertele să pară „mai evidente şi mai urgente”

Segway va prezenta Apex - prima sa motocicletă, care încă nu este scoasă la vânzare, iar start-up-ul francez Wello speră să atragă interesul pentru un vehicul compact cu trei roţi, conceput pentru călătorii scurte în care un singur pasager este transportat la cu până la 40 km/h.

 

Citește și: