66 vizualizări 18 apr 2018

Statisticile arată că dacă reţelele sociale ar fi transformate în ţări, Facebook ar fi ţara cu cel mai mare număr de locuitori, mai mulţi decât China sau India, pe locurile 4 şi 5 situându-se WhatsApp şi Instagram, scrie The Independent. 

Totuşi, aşa cum se întâmplă în cazul oricărui lucru atât de influent, trebuie ca Facebook-ul să fie tratat cu foarte mare atenţie şi utilizat ca atare. 

După scandatul Cambridge Analytica, Facebook-ul a intrat în atenţia publică mai mult decât înainte, iar oamenii au început să-şi pună semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care acestă reţea socială foloseşte datele lor personale. 

În consecinţă, dacă îţi faci astfel de griji, există câteva lucruri pe care ar fi bine să le stergi de pe contul tău de Facebook:

1. Data naşterii: Este o parte importantă dintr-un puzzle care include, de asemenea, numele şi adresa ta, cu ajutorul cărora oamenii pot să acceseze mai uşor contul tău bancar şi detaliile personale. 

2. Numărul de telefon: În cel mai bun caz, ai putea să fi contactat de un admirator secret. În cel mai rău caz, ar putea fi vorba despre un stalker care să te agaseze cu tot felul de lucruri. 

3. Mulţi dintre aşa-zişii „prieteni”: Psihologul Robin Dunbar a descoperit că oamenii pot menţine aproximativ 150 de relaţii de prietenie stabile. După ce  a studiat 3.375 de profile de Facebook, acesta a ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să înveţe să-şi păstreze în lista lor doar acele persoane cu care chiar au o legătură. 

4. Fotografii ale copilului tău sau ale unor membri tineri ai familiei: Să ne gândim că acestor copii nu le-ar plăcea să-şi vadă pozele în mediul online atunci când cresc, iar acest fapt este demonstrat ştiinţific. 

5. Să nu facem public locul în care copilul nostru sau un alt copil din familia noastră merge la şcoală: Aceste informaţii pot fi mană cerească pentru agresorii sexuali sau pentru cei care vor să ne facă rău.

6. Să dezactivăm serviciile de localizare: Din acelaşi motiv prezentat mai sus. 

7. Să-l ştergem pe şef din lista de prieteni: Poate că, fără să vrei, vei publica un status sau o fotografie pe care nu vrei ca şeful tău să îl/o vadă.

8. Nu mai spune tot timpul unde eşti: Atunci când îţi dai check-in acasă, este foarte uşor ca cineva să-ţi afle adresa. 

9. Nu spune când şi unde mergi în vacanţă: Mulţi dintre cei care sunt jefuiţi în vacanţe nu îşi pot folosi asigurările de călătorie pentru că şi-au publicat pe Facebook fotografii şi şi-au share-uit locaţia.

10. Nu face public statutul tău marital: Dacă vrei să îţi sărbătoreşti relaţia de dragoste, nu o face pe Facebook. Dacă aceasta se sfârşeşte şi îţi schimbi statutul din „Într-o relaţie”, în „Singur”, s-ar putea să te simţi şi mai rău decât o făceai deja. 

11. Nu face publice detalii despre cardurile de credit.

12. Nu mai publica fotografii cu cărţile de îmbarcare: Codul de bare de pe tichetul de îmbarcare este unic, iar oamenii îl pot folosi pentru a afla informaţiile pe care tu le-ai dat companiei aeriene.

Citește și: