Sorin Bogdan
Razvan Tupa
9545 vizualizări 1 feb 2019

”Sfârşitul lumii (ar putea) veni pe 1 februarie 2019”, titra cotidianul The Telegraph în 25 iulie 2002. Mai mult decât atât, se ştia şi ora exactă: 11:47 GMT (13:37, ora României). Jurnaliştii anunţau că astronomii ar fi calculat că acela va fi momentul când un asteroid de mari dimensiuni va lovi Pământul, provocând distrugerea continentelor şi o adevărată ”iarnă nucleară”.

”Probabilitatea ca asteroidul denumit 2002 NT7 să lovească planeta noastră este de 1 la 75.000, însă scade tot mai mult,” scria The Telegraph. ”Pentru comparaţie, şansele ca un om să fie lovit de un automobil sunt de 1 la 10.000, iar cele ca el să fie victima unei crime sunt de 1 la 100.000. Iar probabilitatea ca un britanic să câştige marele premiu la loterie este de 1 la 14.000.000.”

Asteroidul a fost observat pentru prima oară pe 9 iulie 2002 şi imediat a astras atenţia astronomilor şi şefilor de la NASA, care au încercat să-i determine traiectoria. Calculele preliminarii arătau că va trece foarte aproape şi ar putea chiar lovi Terra cu o viteză de 30 de km/secundă. Ceea ce ar însemna sfârşitul civilizaţiei umane.

Deşi specialiştii atenţionau că - având în vedere distanţa la care se afla atunci - vor avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-i evalua cu precizie traiectoria, ideea catastrofei planetare s-a răspândit imediat, alimentând teorii conspiraţioniste care acuzau NASA că ascunde pericolul.

După câteva zile de la anunţul făcut de The Telegraph, NASA anunţase că noile calcule arată că nu se va întâmpla nimic. Pe principiul ”nu lăsa adevărul să strice o ştire”, Armageddon-ul din 1 februarie 2019 a rămas o temă favorită pe internet vreme de 17 ani. Numai de la 1 ianuarie 2019, 130 de noi videoclipuri promovând ideea au apărut pe youtube, scrie The Daily Star.

După cum se poate vedea pe site-ul The Sky Live, unde poti găsi imagini în direct de pe bolta cerească, asteroidul 2002 NT7 a trecut deja de orbita terestră, la o distanţă de Pământ de 61 milioane de kilometri. Va reveni pe aproape în 2060, când ar putea da naştere unor noi teorii apocaliptice, dacă lumea va mai fi interesată pe atunci de astfel de bazaconii.

Teama că impactul cu un asteroid ar putea aduce sfârşitul lumii se inspiră din istoria planetei. În urmă cu 65 de milioane de ani, un asteroid sau o cometă cu diametrul de circa 10 kilometri s-a prăbuşit în zona peninsulei Yucatan din Mexic, declanşând modificări climatice globale care au determinat dispariţia a 75% din totalul formelor de viaţă care existau în acea epocă.

Recent, în 2013, un meteorit cu diametrul de 20 de metri a intrat nedetectat în atmosfera terestră şi a explodat spectaculos la circa 30 de kilometri deasupra oraşului rusesc Celiabinsk, cauzând spargerea ferestrelor, avariera clădirilor şi rănirea a 1.500 de persoane.

NASA lucrează la alcătuirea unui sistem de monitorizare a asteroizilor şi cometelor cu potenţial periculos, care vor trece la distanţe mai mici de 48 de kilometri de Terra.

 

Citește și: