Razvan Tupa
936 vizualizări 6 oct 2018

În competiţie au participat 38 de oraşe din 19 ţări ale Uniunii Europene, dar Helsinki şi Lyon au fost preferatele juriului, datorită măsurilor inovative promovate în domeniul turismului, atât pentru programele prin care şi-au sărbătorit realizările, cât şi pentru că au oferit modele pentru orice altă destinaţie care îşi propune să aibă o abordare inteligentă a turismului.

Helsinki rămâne fără îndoială evadarea perfectă în timpul verii într-un city break sau o vacanţă de vis pe timpul iernii în aşa numita ţara lui Moş Crăciun, unde puteţi retrăi magia Crăciunului. Ce puteţi vizita? Printre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi se numără: Ateneul şi Muzeul de Artă; Catedrala Luterană; Piaţa Senatului; Suomenlinna, denumită şi ”Gibraltarul Nordului”, o fortificaţie ce a fost construită la jumătatea secolului al XVIII-lea de Augustin Ehrensvard şi Muzeul în aer liber din Seurasaari.

Lyon este recunoscut de multă vreme drept un oraş modern prin excelenţă. Oraşul este definit de sintagma “ridică-te şi pleacă”, unde nimeni nu stă niciodată, care are de la trenuri ecofriendly şi până la uriaşe parcuri industriale de înaltă tehnologie, ce găzduiesc companiile internaţionale. Trebuie neaparat să vedeţi centrul oraşului, renumit pentru cele două cartiere Bellecour si Perrache. Dacă vreţi să aflaţi arta ţesăturii, neaparat trebuie să mergeţi pe La Croix-Rousse, vechiul drum al ţesătorilor de mătase. Chiar daca este o zonă muncitorească, vă recomandam să vizitaţi Soierie Vivante, un atelier autentic. Şi nu în ultimul rând, nu plecaţi din Lyon până nu faceţi nişte poze în Vechiul Oraş. Vieux Lyon este unul dintre cele mai extinse cartiere renascentiste din Europa.

Juriul a fost alcătuit din reprezentanţi ai Comisiei şi ai Parlamentului European, ai Comitetului European al Regiunilor, cât şi ai deţinătorilor preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2018, Bulgaria şi Austria.

Alte patru oraşe au fost desemnate câştigătoare pentru fiecare categorie luată în seamă la jurizare.

Pentru Accesibilitate, juriul a remarcat Malaga, oraşul andaluz care şi-a propus un proiect de regenerare urbană pornind de la artă şi cultură, aici găsindu-se Muzeul Picasso şi o filială a Centrului Pompidou pentru artă contemporană.

La capitolul Sustenabilitate, a fost premiat centrul cultural, ştiinţific, economic, politic şi administrativ al Sloveniei, Ljubljana, unde tehnologia este folosită intens pentru valorificarea obiectivelor turistice, iar primăria a investit 27 de milioane de euro (11% din buget) pentru artă şi cultură.

Digitalizarea va fi domeniul dominat în anul 2019 de Copenhaga, capitala daneză fiind considerată un adevărat laborator în aer liber pentru testarea tehnologiilor inteligente.

Categoria Moştenire culturală şi creativitate a avut drept câştigător oraşul Linz, oraşul austriac străbătut de Dunăre, fiind cunoscut atât pentru clădirile cu arhitectură barocă, cât şi pentru muzeul Lentos de artă modernă şi Centrul Ars Electronica.

Cele patru destinaţii vor primi Premii Turism European Smart pentru realizările lor la aceste categorii.

Helsinki şi Lyon vor primi instrumente pentru dezvoltarea vizibilităţii la nivelul Uniunii Europene. Ambele oraşe vor primi sprijin din partea experţilor în comunicare şi branding prin producţia de clipuri de promovare şi prin evenimente dedicate.

Oraşele câştigătoare vor fi premiate în cadrul unei festivităţi organizate pe 7 noiembrie, de Ziua Europeană a Turismului.

Procesul de desemnare a destinaţiilor europene smart a început în primăvară. Conceptul de turism inteligent are în vedere folosirea tehnologiilor digitale pentru îmbunătăţirea experienţei turistice, asigurând accesibilitatea, mai ales pentru turiştii cu mobilitate redusă, şi adoptarea unor abordări sustenabile în ceea ce priveşte valorificarea resurselor naturale şi protejarea mediului. Între finalistele concursului s-au mai numărat Buxelles, Nantes, Palma de Mallorca, Poznan, Tallinn şi Valencia.

Foto: Hepta

Citește și: