Razvan Tupa
257 vizualizări 21 ian 2020

Anunţata apariţie a lui James Dean, la 65 de ani de la moarte, în pelicula ”Finding Jack”, şi posibilitatea unui şir de noi roluri pentru vedeta anilor '50 vine pe fondul utilizării tot mai dese a tehnologiilor digitale de întinerire pentru vedetele care apar în filme.

„Intenţia noastră este să creăm o fiinţă virtuală pentru James Dean. Şi asta nu este valabil doar pentru o singură peliculă, dar ar putea fi folosită şi pentru multe alte filme, ca şi pentru jocuri ori proiecte de realitate virtuală”, a explicat Travis Cloyd, CEO pentru Worldwide XR, care coordonează partea de design pentru proiectul ce îl priveşte pe James Dean.

Iniţiativa a fost întâmpinată de critici vehemente în breaslă. Mai mulţi actori, printre care se numără Chris Evans, Elijah Wood, Bette Midler şi Dylan Sprouse s-au arătat nemulţumiţi de anunţ. „E groaznic”, a comentat Evans, adăugând: „Poate reuşim să facem un computer să picteze şi un nou Picasso. Sau să compună vreo câteva piese de John Lennon”.

Din punct de vedere legal, compania nu are nicio problemă, din moment ce moştenitorii actorului şi-au dat acordul pentru folosirea imaginii lui Dean.

Cineaştii care pregătesc pelicula „Finding Jack” afirmă că au reuşit să îi convingă pe membrii familiei lui James Dean să le permită să îl readucă pe ecran pe actorul care a decedat în 1955, cu ajutorul tehnologiei digitale.

Producătorii-regizori Anton Ernst şi Tati Golykh de la casa de filme Magic City Films şi producătorul Donald A. Barton din partea Artistry Media Group au arătat că au fost surprinşi să să primească sprijinul familiei celebrei vedete şi au promis că vor respecta moştenirea lui Dean.

Realizatorii intenţionează să folosească imaginea lui Dean în 30-40% din scenele pe care le vor filma.

„Familia a citit scenariul şi ne-a acordat întregul sprijin”, a spus Barton. „Am simţit că James Dean ar putea surprinde cel mai bine personajul la care ne gândeam”. „Cred că filmul îl va face cunoscut şi noilor generaţii de spectatori de cinema” a explicat Anton Ernst.

Magic City Films a anunţat în debutul American Film Market că a obţinut de la familie drepturile de a folosi imaginea vedetei şi de a-l distribui în rolul secundar.

Pelicula „Finding Jack” este ecranizarea unui roman semnat de Gareth Crocker. Pornind de la faptul că aproximativ 10.000 de câini au fost abandonaţi la finalul războiului din Vietnam , „Finding Jack” spune povestea unei persoane profund afectate de depresie care îşi găseşte un motiv de a continua să trăiască după ce dă peste un câine rănit.

Studioul VFX canadian Imagine Engine şi compania sud-africană MOI Worldwide au început deja să recreeze corpul actorului pe calculator. Un alt actor va interpreta replicile personajului lui Dean.

Pelicula ar urma să fie lansată pe 11 noiembrie 2020.

James Dean a jucat doar trei roluri principale, dar de fiecare dată a fost vorba despre titluri rămase în istoria cinematografie: „Rebel fără cauză", „La Est de Eden" şi „Uriaşul". Vedeta a murit într-un accident de maşină, în 1955, la doar 24 de ani, într-un moment în care era considerat una dintre figurile majore la Hollywood.

Citește și: