Gandul
911 vizualizări 16 ian 2020

Cei care au proiectat metroul bucureştean i-au cerut lui Ceauşescu să cumpere „escaladoare”, dar dictatorul nu a înţeles bine cuvântul şi a întrebat: „Ce ne trebuie nouă excavatoare aici?”

Nicolae Ceauşescu a refuzat oricum scările rulante, motivând că românii sunt oricum graşi şi au nevoie de sport, nu de scări rulante.

Astfel, multe din scările rulante de la metroul bucureştean au fost montate mult mai târziu după construirea staţiilor subterane.

Metroul bucureştean este un sistem de transport care deserveşte capitala României, Bucureşti. Reţeaua este administrată de compania Metrorex şi este printre cele mai folosite sisteme de transport în comun din România.

A fost inaugurat de Nicolae Ceauşescu pe 19 decembrie 1979, deşi darea în exploatare a Magistralei 1 şi începutul circulaţiei între staţiile Semănătoarea şi Timpuri Noi avuseseră loc cu o lună înainte.

Sistemul este complet electrificat şi constă din patru magistrale. Se află aproape în întregime la subsol, unica staţie situată la suprafaţă fiind Berceni.

Reţeaua trenurilor subterane în Bucureşti este operată de compania Metrorex, fiind separată de reţeaua transporturilor de suprafaţă, administrată de către STB.

În perioada 2012-2014 şi din decembrie 2017 au existat bilete comune pentru ambele sisteme. STB asigură transportul înlocuitor temporar în cazul întreruperii circulaţiei la metrou, precum şi servicii de metrou uşor care leagă zonele încă nedeservite de metrou cu restul reţelei. Totuşi, integrarea între transportul subteran şi şi cel de suprafaţă este mai redusă decât ar fi de dorit.

La sfârşitul anului 2013, reţeaua de transport a metroului bucureştean se întindea pe 69,25 km de cale dublă, existând patru magistrale cu 52 de staţii, iar distanţa medie între două staţii este de 1,5 km.

În acelaşi an, reţeaua de metrou deţinea doar 4% din lungimea de transport public a oraşului Bucureşti şi circa 20% din volumul total al călătorilor. În 2014, metroul din Bucureşti a transportat 173,209 milioane de pasageri, în creştere faţă de cei 169,78 milioane din 2013. 28 cu o medie zilnică în zilele lucrătoare de 600.000-800.000 de călători, transmite Wikipedia.

FOTO: WIKIPEDIA

Citește și: