Silviu Bănilă
181 vizualizări 18 apr 2018

Personalul din birourile primăriei oraşului Ikoma, din Prefectura Nara, au de ales între a urca pe scări, după fiecare pauză de ţigară sau a aştepta trei sferturi de oră, înainte să folosească ascensoarele din clădirea cu cinci etaje.

Noul regulament a fost introdus deoarece „aerul expirat de fumători ar putea cauza fumatul pasiv şi are un impact deosebit asupra spaţiilor închise”.

Deocamdată, şefii din primărie nu au pedepsit niciun fumător pentru folosirea „abuzivă” a lifturilor. Ikoma a instituit o legislaţie antifumat dură, care vizează comunitatea de 121.000 locuitori, aplicând amenzi de 20.000 yeni japonezi (131 dolari), începând cu luna iunie, pentru orice persoană surprinsă în timp ce fumează pe drumurile publice din apropierea gării din oraş.

Şi alte oraşe japoneze au introdus pedepse pentru fumătorii care nu se supun regulilor, în timp ce tot mai multe companii vor să-şi convingă angajaţii să renunţe la fumat, oferindu-le diverse beneficii.

În octombrie 2017, compania de marketing Piala Inc din Tokyo le-a oferit nefumătorilor şase zile în plus de concediu plătit, după ce aceştia s-au plâns că muncesc mai mult decât colegii lor care ies la fumat.

Lawson Inc, o companie care administrează magazine deschise non-stop în toată Japonia, a interzis fumatul în birourile sale şi tot mai multe guverne locale introduc amenzi pentru cei care fumează în afara zonelor special concepute pentru această activitate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 21,7% dintre adulţii japonezi fumează, procentele fiind mai mari în rândul bărbaţilor şi în comunităţile îmbătrânite. În China, procentul fumătorilor este de 22%. Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul fumătorilor a scăzut la 15,8%, a doua cea mai scăzută valoare din Europa.

Citește și: