Marinela Sarbu
624 vizualizări 16 oct 2018

„Cu o tristeţe profundă, anunţăm moartea fondatorului nostru Paul G. Allen, co-fondatorul Microsoft şi remarcabilul tehnolog, filantrop, constructor comunitar, conservator, muzician şi susţinător al artei”, au transmis reprezentanţii companiei Vulcan, printr-un comunicat.

„Paul Allen a murit luni după-amiază, 15 octombrie 2018, din cauza complicaţiilor provocate de limfomul non-Hodgkin, în Seattle. Paul Allen avea 65 de ani”, se mai arată în comunicat.

Allen a murit în Seattle din cauza unor complicaţii legate de limfomul non-Hodgkin, boală de care suferea din anul 1983. Acesta anunţase în urmă cu două săptămâni că se află sub tratament.

Paul Allen a fondat Microsoft împreună cu Bill Gates în 1975 şi s-a retras în 1983.

„Fratele meu a fost o persoană extraordinară”, a declarat sora lui Allen, Jody Allen. „A fost un frate şi un unchi extraordinar, un prieten extraordinar”.

Allen a înfiinţat Microsoft (MSFT) alături de Bill Gates, în urmă cu 43 de ani, la câţiva ani după ce s-au cunoscut într-o şcoală privată din Seattle. Allen a părăsit compania în 1982, după ce a fost diagnosticat cu boala respectivă.

„Sunt devastat de decesul unuia dintre cei mai vechi şi dragi prieteni, Paul Allen”, a declarat fondatorul Microsoft, Bill Gates. „Paul a fost un partener de încredere şi un prieten drag. Computerele personale nu ar fi existat fără el”.

Satya Nadella, actualul CEO al Microsoft, a spus că aportul lui Allen este „indispensabil”.

Allen nu s-a retras din business după Microsoft. Acesta a rămas în consiliul companiei IT timp de mai mulţi ani şi a înfiinţat propria fundaţie umanitară, alături de firma sa de investiţii, Vulcan.

A cumpărat două echipe sportive şi a fost implicat până la moarte în dezvoltarea lor.

Cu o avere de 20,3 miliarde dolari, Allen a donat 2 miliarde de dolari în scopuri caritabile.

„Sunt atât de trist să aud de decesul lui Paul Allen. Printre alte lucruri, a fost un pionier al turismului spaţial comercial. Am avut amândoi viziunea explorării spaţiului şi a noilor căi de îmbunătăţire a vieţii pe Pământ. Toate gândurile noastre se îndreaptă spre cei dragi”, a declarat miliardarul Richard Branson.

„Am aflat cu tristeţe de moartea lui Paul Allen, unul dintre cei mai mari avocaţi pentru protecţia mediului”, a declarat, la rândul său, actorul american Leonardo DiCaprio.

În 1995, din dragoste pentru muzică, Allen a împrumutat familia lui Jimmy Hendrix pentru a recâştiga drepturile asupra imaginii şi compoziţiilor celebrului chitarist.

Pentru Quincy Jones, unul dintre cei mai influenţi producători muzicali, Paul Allen a fost un „prieten drag” şi un „excelent chitarist”.

În ultimii ani ai vieţii, Allen a avut numeroase proiecte - de la cele caritabile la unele mai intense.

În 2014, miliardarul a oferit 100 milioane de dolari pentru lupta contra Ebola. În 2017, a oferit 30 milioane de dolari pentru susţinerea oamenilor fără adăpost din Seattle.

În acest an, o echipă de exploratori condusă de Allen a descoperit epava USS Juneau, o navă americană de război, scufundată de un torpedo japonez în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

foto: Wikipedia

Un alt miliardar care deplânge dispariţia lui Allen este Mark Cuban: „Ai fost un om bun şi ne va fi dor de tine. Raiul Rock and Roll-ului este mai bun acum”.

Flying Heritage & Combat Armor Museum, pasiunea lui Allen pentru avioane vechi

Unul din proiectele majore ale lui Paul Allen este Flying Heritage & Combat Armor Museum, un muzeu cu avioane militare, tancuri şi alte vehicule foarte rare, adunate din SUA, Germania, Japonia, Rusia şi Regatul Unit.

În 1998, Paul Allen a început să cumpere şi să restaureze avioane vechi. Pasiune sa pentru aviaţie şi istorie şi-a spus cuvântul şi nu s-a uitat la bani.

Colecţia a fost deschisă în 2004, la Arlington, Washington, dar în 2008 a fost mutată într-un hangar uriaş din Paine Field, Everett, Washington. Printre avioanele de colecţie ale lui Paul Allen se numără Polikarpov Po-2 şi Iliuşin II-2.

foto: Flying Heritage & Combat Armor Museum

foto: Wikipedia

foto: Wikipedia

Citește și: