Silviu Bănilă
186 vizualizări 17 apr 2018

Transplantul de faţă al lui Jerome Hamon a fost îndepărtat anul trecut, după ce organismul l-a respins, în urma unui tratament cu un antibiotic nepotrivit, pe fondul unei răceli, scrie bbc.com.

Bărbatul de 43 de ani a rămas timp de două luni într-un spital din Paris, fără faţă, până când a fost găsit un donator compatibil.

Hamon a stat fără faţă într-un salon special al spitalului Georges-Pompidou din Paris, fără să poată vedea, vorbi sau auzi, până în ianuarie, când a fost găsit un donator şi s-a efectuat al doilea transplant.

Pentru a evita respingerea de către organism, Hamon - supranumit „omul cu trei feţe” de către presa franceză - a primit un tratament special de curăţare a sângelui, înainte de transplant.

foto: captură bbc.com

„Mă simt bine. Am din nou 22 de ani”

Noua sa faţă rămâne „imobilă” şi craniul, pielea, alte funcţii nu sunt deocamdată aliniate corespunzător. Omul este însă optimist în privinţa recuperării.

„Dacă organismul nu ar fi acceptat această nouă faţă, ar fi fost groaznic. Este o chestiune de identitate... Dar iată-ne aici, este bine, sunt eu”, a declarat pacientul pentru AFP, de pe patul de spital.

„Am 43 de ani şi donatorul avea 22 de ani, deci acum am din nou 22 de ani”, a glumit bărbatul.

Intervenţia a durat mai multe ore şi a fost coordonată de profesorul Laurent Lantieri, specialist în transplanturi de mână şi faţă, acelaşi care l-a operat pe Hamon în urmă cu opt ani.

„Astăzi, ştim că un dublu transplant este fezabil, nu mai suntem în zona de cercetare”, a declarat chirurgul pentru Le Parisien.

Anestezistul Bernard Cholley a completat: „Oricine îşi pierde chipul şi aşteaptă o altă faţă... este ceva prin care nu ar trebui să treacă nimeni. Sunt uimit de curajul pacientului, care a reuşit să treacă printr-un asemenea chin”.

Primul transplant de faţă din lume a fost realizat tot în Franţa, în urmă cu 13 ani. În decursul anilor au fost înregistrate circa 40 de asemenea operaţii costisitoare, prin care pacienţii desfiguraţi au primit o nouă şansă la o viaţă normală.
„Prima faţă a fost acceptat imediat. La fel s-a întâmplat şi acum”, a povestit „omul fără chip”.

Hamon suferă de neurofibromatoza de tip 1, o boală genetică manifestată prin tumori severe care desfigurează chipul.

Primul transplant, efectuat în 2010, a fost un succes, dar pacientul s-a ales cu o răceală, în 2015 şi a primit antibiotice. Medicamentul a fost incompatibil cu tratamentul imunosupresiv pe care îl primea pentru a preveni respingerea feţei.

Primele semne ale respingerii de către organism au survenit în 2016 şi în octombrie 2017, faţa - afectată deja de necroze - a fost înlăturată.

Citește și: