Laura Cojocaru
7721 vizualizări 15 feb 2019

Într-o ţară în care vitrinele tuturor chioşcurilor de ziare sunt tapetate cu reviste XXX, autorităţile locale au decis să înceapă asanarea morală în judeţul Gorj cu... statuile. Busturile prim-ministrului liberal din perioada interbelică Gheorghe Tătărescu şi al soţiei sale au fost exilate în comuna Vladimir, după şapte luni în care au zăcut într-un depozit al Muzeului Judeţean de Istorie. Motivul: statuia Arethiei are sânii prea mari.

În urmă cu trei ani, scandalul statuii Arethiei Tătărescu a făcut deliciul tabloidelor din presa internaţională. Totul a pornit de la Radu Boroianu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii.

”Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, mi-a spus aşa... pe ton de glumă, cum că ar deranja proporţiile, e prea «sexoasă»... dimensiunea sânilor. Dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii şi tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în faţă, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine şi sânii reprezentau ceva,” explica artistul plastic Paul Popescu, autorul celor două busturi.

Ca să nu se facă de râs de tot, reprezentanţii Ministerului Culturii au găsit o altă chichiţă busturilor: au fost amplasate fără a avea toate avizele.

"În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, înfiinţată potrivit prevederilor legii, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal şi care reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică două personalităţi importante ale istoriei acestei ţări", preciza Ministerul Culturii într-un comunicat.

Pentru că stârnise deja destule zâmbete şi indignare, eliminarea statuilor a fost amânată până în vara anului trecut. O comisie locală a stabilit, totuşi că - deşi e prea sexoasă, inadecvată şi lipsită de valoare artistică pentru Târgu Jiu, statuia Arethiei Tătărescu îşi merită locul în comuna Vladimir, în curtea Casei Memoriale Tudor Vladimirescu, unde nu mai poate tulbura privirile decât a maximum 1.000 de turişti, câţi trec pe aici - mai mult întâmplător - în fiecare an. În Târgu Jiu, statuile fuseseră expuse chiar pe Calea Eroilor, lângă operele lui Constantin Brâncuşi,în parcul care poartă numele... Arethiei Tătărescu. 

Ce a făcut doamna Tătărescu să merite asemenea cinstire (inclusiv titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Jiu)? O nimica toată: în fruntea Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, în 1937 a adunat 2.200.000 de lei, cu care l-a finanţat pe Constantin Brâncuşi să ridice Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii.

Artistul ce a realizat busturile soţilor Tătărescu s-a declarat dezamăgit de întreaga poveste, care a pătat memoria celor două personalităţi.

“Mă gândeam să le iau înapoi, legea mi-ar da dreptul,” spunea Paul Popescu. ”Dar ar însemna să intru în contact cu oamenii ăştia şi nu vreau să mai trec nici prin apropierea lor.”

 

Acum, Direcţia de Cultură Gorj solicită Ministerului Culturii să verifice dacă avizele date pentru amplasarea busturilor la Vladimir sunt legale, nefiind exclusă posibilitatea ca lucrările să fie din nou date jos de pe soclurile lor. Pentru bustul Arethiei Tătărescu, autorităţile au plătit suma de  5.000 de euro acum şapte ani, când cele 2 statui au fost amplasate la Târgu Jiu. 

 

Citește și: