Ionel Dancu
1565 vizualizări 5 nov 2018

Consiliul Executiv al PSD a aprobat excluderea lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu din partid.

"După acest vot evident că suntem excluşi. Vom merge, vom analiza, vom merge la organizaţii. Bineînţeles că vom face contestaţii, pentru că este o execuţie publică fără sens. E foarte interesant cum am reuşit să trec dintr-o extremă în alta. E absolut o minciună. Noi şi în scrisoare, şi în orice prilej când am discutat cu colegii, nu am avut niciun moment intenţia de a vota cu Opoziţia. Noi am fost şi vom mai rămâne soldaţi credincioşi partidului", a declarat Marian Neacşu, după şedinţa Comitetului Executiv.

Cel de-al doilea exclus, Adrian Ţuţuianu, acuză că decizia de luni arată că în partid este sancţionat delictul de opinie.

"E un moment dificil pe care îl anticipam. Cred că e o greşeală majoră şi decizia de azi nu face altceva decât să arate că în PSD e sancţionat delictul de opinie. Eu m-am exprimat în interiorul partidului. Nu am văzut să condamne cineva faptul că un om e înregistrat în PSD de oameni interesaţi să strice lucrurile într-o organizaţie. Nu mi-am propus niciodată să ascund lucrurile care nu merg. Cred că partidul se îndreaptă într-o direcţie greşită. Rămâne că timpul să arate dacă noi am avut dreptate sau cei care au votat azi pentru excluderea noastră. Sunt căile statutare, Comisia de etică, Congres şi căile juridice. Mă voi consulta cu colegii de la PSD Dâmboviţa şi voi decide ce avem de făcut în continuare. Două lucruri vreau să fie clare. A vorbi despre problemele unui partid nu înseamnă a fi împotriva partidului. Nici eu, nici domnul Neacşu nu am sprijinit acţiuni împotriva partidului," a spus Ţuţuianu.

 

Excluşi pentru negocieri cu Opoziţia

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat luni seara că decizia de a fi excluşi Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu nu a fost luată ca urmare a scrisorii semnate în care era contestată conducerea PSD, ci ca urmare a acţiunilor de după, cum ar fi discuţii cu Opoziţia.

"Nu s-au făcut propuneri de a fi excluşi colegi care au semnat sau susţinut o anume scrisoare. După CEx din septembrie, când s-a decis prin vot să nu se susţină acea scrisoare, să nu se mai continue cu tipul acesta de acţiuni şi toată lumea să încerce să activeze în partid, pentru a susţine programele de guvernare naţională, locală, pentru a susţine legile în Parlament şi aceste lucruri au fost propuse chiar de cei care au susţinut scrisoarea, s-a convenit, cum nu sunt de acord nici acum să se fi luat nicio măsură, ca toată lumea să se ocupe de ce trebuie să facă un partid. Din păcate, ulterior au apărut unele înregistrări de la nişte şedinte conduse de Adrian Ţuţuianu. Ce am spus în interior, spun şi aici, condamn cu toată fermitatea acest mod de a înregistra şedinţele oricărui partid, dar acele înregistrări au supărat cea mai mare parte a membrilor de partid, nu numai cei din CEx," a declarat Liviu Dragnea.

Concluzia a fost că Ţuţuianu şi Neacşu au continuat acţiunile împotriva partidului.

"Tot după acel CEx, am sperat cu toţii, în frunte cu mine, că oamenii încep să se apuce de treabă. Domnul Neacşu să îşi exercite atribuţiile de secretar general al PSD. Din păcate, după acel CEx, domnul Neacşu nu a mai ajuns la Kiseleff şi nu a mai făcut nicio acţiune în genul acesta. În schimb, mulţi parlamentari şi colegi ne-au spus că sunt chemaţi să adere la un proiect, nu am înţeles care e proiectul. Iar din partea Opoziţiei, au apărut oameni care au spus că există negocieri între domnul Neacşu şi Opoziţie, care au zis că vor primi voturi la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE. Toate aceste lucruri au făcut ca mulţi să voteze excluderea celor doi colegi", a precizat Dragnea.

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a cerut excluderea din partid a vicepreşedintelui Adrian Ţuţuianu şi a secretarului general Marian Neacşu. Potrivit unor surse social-democrate citate de Mediafax, Oprişan nu a fost singurul membru CExN care a cerut excluderea celor doi.

Liviu Dragnea

 

Paul Stănescu: O mare greseală

Paul Stănescu, vicepremier, a declarat luni, după şedinţa CEx, că excluderea lui Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu este cea mai mare greşeală pe care a făcut-o partidul şi nu se teme să fie următorul sancţionat.

"Cred că partidul a făcut o mare greşeală azi, poate cea mai mare greşeală. Azi chiar sunt lângă ei şi consider că este o greşeală. Nu am nicio problemă (să fie schimbat din Guvern - n.r.)", a declarat Paul Stănescu.

Consiliul Executiv al PSD a decis luni, cu 53 de voturi pentru şi 9 împotrivă, excluderea lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu.

Gabriela Firea: Nu mai putem continua sub teroarea excluderilor. PSD e condus de un personaj toxic

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a transmis, luni, în timpul desfăşurării CExN, de la care absentează, şi în care se discută despre posibila excludere a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, că social-democraţii nu mai pot continua ”sub teroare” şi că partidul e condus de un personaj „toxic”.

”Nu mai putem continua aşa, sub teroarea excluderilor şi a dizolvărilor. Frica poate menţine, vremelnic, un status-quo, dar în niciun caz nu este o soluţie pentru progres şi construcţie. În general, a-i exclude pe cei care vor să se ţină de cuvânt faţă de români este un act profund antidemocratic. În cazul nostru, excluderile nu rezolvă o problemă, aşa cum se iluzionează unii, ci o agravează. Nu este vorba doar de imaginea partidului sau de orgoliul anumitor lideri, ci de şubrezirea propriei guvernări. Cei puşi în discuţie azi pentru excludere s-au numărat printre cei mai activi colegi, printre cei care au adus rezultate excelente pentru partid. Au avut poziţii critice, dar n-au sabotat cu nimic guvernarea, dimpotrivă, au votat toate proiectele şi s-au luptat, uneori eroic, cu adversarii noştri,” a transmis luni vicepreşedintele PSD Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă remis Mediafax.

Ea avertizează că PSD este condus de un om cu ieşiri bizare, departe de a fi ale unui bărbat de stat şi se face vinovată că a girat ”existenţa acestui personaj toxic”.

”Adevărata provocare pentru PSD este guvernarea, care trebuie să genereze bunăstare pentru români şi prestigiu pentru România, odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Nu ne mai putem permite să ne irosim resursele şi credibilitatea în dispute interne incorecte, inechitabile, manipulate, în condiţiile în care oricum suntem atacaţi, ca partid, din toate părţile. După cum nu mai putem accepta ca partidul să fie capturat de un grup care acţionează pe principiul “cine nu e cu noi e împotriva noastra” şi a cărui agendă se îndepărtează pe zi ce trece de cea a cetăţenilor. PSD este condus în acest moment de un om preocupat doar de propria situaţie politică, juridică, economică, şi ale cărui ieşiri bizare şi departe de a fi ale unui bărbat de stat denotă disperare şi încrâncenare. Ştiu, sunt vinovată, alături de mulţi alţi colegi, pentru că am girat existenţa acestui personaj devenit toxic pentru ţară şi l-am ajutat să-şi consolideze poziţia, din care acum foloseşte puterea în mod discreţionar. Dacă ar fi fost vorba doar despre dezamăgirea mea, poate aş fi tăcut. Dar e vorba de bucureştenii pe care îi reprezint şi care sunt afectaţi de acţiunile duşmănoase ale lui Liviu Dragnea faţă de bucureşteni şi mulţi, mulţi alţi români din toată ţara”, afirmă vicepreşedintele PSD.

Primarul general al Capitalei îşi asumă orice concecinţe politice pentru afirmaţiile pe care le face şi, chiar dacă nu va mai fi membru PSD, va rămâne un om de stânga.

”Şubrezirea prin manevre subterane a majorităţii din Consiliul General, în ideea de a mi se arată mie cine e jupânul, le aduce, în fapt, prejudicii oamenilor interesaţi să trăiască mai bine în Bucureşti. Mai mult, poziţiile mele critice, dar bazate pe argumente, la adresa conducerii partidului au început în momentul în care am realizat că prin pasivitatea sau chiar piedicilor din partea unor oameni din guvern, fideli lui Liviu Dragnea, este pus în pericol programul de guvernare locală cu care ne-am prezentat în faţa electoratului. Din punctul meu de vedere, acest lucru este inacceptabil, iar dacă vor exista repercusiuni politice, mi le asum. Şi data afară din funcţii de Dl Dragnea, ca şi cum ar fi partidul lui personal, eu rămân în PSD simplu membru. Dacă nici simplu membru nu mă mai acceptă L Dragnea, voi rămâne un om de stânga, dar stânga adevărată, legitimă, solidară cu nevoile oamenilor, şi nu cu grupurile lui de interese. Ne aflăm într-un moment critic, pentru partid şi pentru ţară, şi senzaţia multora este că ne îndreptăm spre prăpastie. Dacă există oameni care sesizează acest pericol şi iau atitudine, ei nu sunt pucişti, ci reformatori. Iar reformele, chiar şi atunci când iau forma unor utopii, nu pot sub nicio formă să fie tratate cu pumnul în gură. Şi le-aş aminti unor colegi un vechi proverb chinezesc: răzbunătorul va trebui să sape, de la început, două gropi!”, a conchis aceasta.

Puciştii, optimişti înainte de şedinţa CEx

Înainte de şedinţă, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că vine cu ”gânduri bune” la întâlnirea cu colegii săi. El era însoţit de o parte din semnatarii scrisorii anti-Dragnea (liderul PSD Buzău Marcel Ciolacu, secretarul general al partidului Marian Neacşu şi liderul PSD Brăila Mihai Tudose) care nu au dorit să facă declaraţii.

Preşedintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu a declarat că nu va vota pentru excluderea vreunui membru al partidului, aprciind că cei care-şi doresc excluderi ”n-au ce face”.

Nici vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă nu va fi de acord cu excluderea unor membri ai conducerii partidului. El atrage atenţia că, dacă în şedinţă se vor întâmpla ”lucruri neprincipiale”, o să se comporte ”în consecinţă”.

Preşedintele PSD Caraş-Severin Ion Mocioalcă considera că liderii partidului au marea şansă de a pleda pentru unitatea sau pentru divizarea partidului.

Vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu anunţa că nu va demisiona atât timp cât are sprijinul colegilor din PSD Dâmboviţa, dar şi al celor care au semnat scrisoarea adresată conducerii social-democraţilor.

Citește și: