Sorin Bogdan
8030 vizualizări 25 feb 2019

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare din Republica Moldova, fiind urmat de Partidul Democrat şi de alianţa electorală ACUM, potrivit rezultatelor finale anunţate luni de Comisia electorală de la Chişinău.

Partidul Socialiştilor (PSRM) a obţinut un procentaj de 31,15%.

Pe locul doi Blocul electoral proeuropean ACUM, care a obţinut 26,84% dintre voturi. Alianţa ACUM este formată din Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu.

Pe poziţia a treia a coborât Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, cu 23,62% dintre voturile numărate.

Pe poziţia a patra se află de Partidul ŞOR (prorus), care a obţinut 8,32% dintre voturi.

Au mai obţinut procente semnificative Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), cu 3,83% dintre voturi , Partidul Nostru (PN), care deţine momentan 2,60% dintre voturi şi Partidul Liberal (PL), care a obţinut 1,21% dintre voturile numărate.

Ceban (PSRM): Ne bucurăm că suntem pe primul loc

”Noi ne bucurăm foarte mult că PSRM este pe primul loc şi suntem convinşi că acest decalaj faţă de restul partidelor va fi mult mai mare decât în momentul de faţă,” a declarat după anunţarea primelor rezultate, a declarat Ion Ceban, care a acuzat Comisia Electorala Centrală (CEC) de manipulare, ”CEC dă un rezultat al proceselor verbale procesate, nu şi care este procentul exact din ceea ce avem ca număr de buletine de vot procesate. Noi primim din teren alte rezultate decât ceea ce afişează CEC. Vom aştepta rezultatele finale. Noi avem numărătoarea noastră paralelă.(...) Suntem foarte optimişti şi siguri că lucrurile se vor schimba esenţial când vom avea datele finale. În ceea ce priveşte neregulile constatate, continuăm să documentăm asupra, iar asupra legitimităţii acestor alegeri, ne vom expune părerea în curând.”

Plahotniuc (PDM): Nu avem politicieni cu care nu acceptăm să discutăm

”Fiecare mandat primit de Partidul Democrat (PDM) va lucra pentru cetăţeni, pentru a le face viaţa oamenilor noştri mai bună,” a delcarat Vladimir Plahotniuc după anunţarea primelor rezultate preliminare. ”Indiferent de diferenţele doctrinare ale partidelor care vor fi în Parlament, politicienii din Moldova trebuie să aibă un singur scop: să facă viaţa oamenilor noştri mai bună. Noi nu suntem supăraţi pe nimeni, nu avem politicieni cu care nu acceptăm să discutăm, nu avem subiecte pe care nu vrem să le discutăm. Noi nu vom pune condiţii, dar nu vom accepta nici condiţionalităţi. Vrem să lucrăm pentru ţară şi să facem tot ce ne-am angajat la întâlnirile cu oamenii.”

Reprezentanţii PDM nu consideră că neregulile constatate până acum ar influenţa rezultatele şi s-au arătat mulţumiţi de prezenţa observatorilor internaţionali în secţiile de votare, precum şi de modul în care s-a desfăşurat votarea în Diaspora.

Maia Sandu (ACUM): Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova

”Aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte,” a declarat Maia Sandu, imediat după închiderea urnelor. ”Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. Am văzut cum au fost folosite resurse inegale de către regim, de către cei trei, Plahotniuc, Dodon şi ŞOR, prin mituirea alegătorilor, prin folosirea resurselor administrative, prin folosirea instituţiilor statului, prin folosirea masivă a televiziunilor finanţate cu bani furaţi de la noi. Am asistat la o campanie de denigrare a Opoziţiei prin televiziunile controlate de cei trei şi, în aceste circumstanţe, noi nu am putut să ajungem la toţi cetăţenii, la toţi alegătorii, ca să afle şi punctul nostru de vedere. Din păcate, foarte muţi alegători au trebuit să ia decizia pornind de la minciunile cu care au fost bombardaţi în toată această perioadă. Aceste alegeri nu pot fi calificate drept libere şi corecte, atât timp cât votul cetăţenilor a fost influenţat de minciună şi de informaţii eronate. În ziua alegerilor au continuat fraudele.

Am văzut zeci de mii de oameni aduşi din Transnistria, din regiunea care nu este controlată. în regiunea care nu este controlată de organele constituţionale ale Republicii Moldova şi unde noi, cei din Opoziţia nu am fost lăsaţi să facem campanie.(...) Am văzut obstrucţionarea votului în Diaspora, am văzut oameni care s-au întors acasă de la secţiile de votare, pentru că nu au fost informaţi din timp că nu se permite votul cu paşapoarte expirate şi acestor oameni li s-a luat dreptul la vot. Mai mult decât atât, CEC nu a permis să se înregistreze contestaţii din partea celor care nu au putut să voteze, spunând că acest lucru este posibil doar la Chişinău.(...) Este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte spre o dictatură de stil putinist şi regimul Plahotniuc-Dodon, cu sateliţii lor, ŞOR şi alţii, se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic.”

Andrei Năstase (ACUM). Au umilit un popor şi l-au făcut de râs în faţa lumii civilizate

”Aparent am ajuns la finalul acestei campanii infernale,” a adăugat Andrei Năstase.”Încă nu s-a terminat totul. Mai sunt încă nişte ore în care în secţiile din Europa se mai votează. Se mai votează şi peste Ocean. Din păcate, chiar în ziua votului, Plahotniuc, Dodon şi ŞOR, dar şi toţi acoliţii lor, ne-au arătat de ce sunt în stare. Ne-au arătat adevărata lor faţă şi cum trebuie respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor. După o campanie fără precedent de linşare a Opoziţiei pro-europene, cu ajutorul campaniei televiziunilor finanţate din banii furaţi de la oameni, după o zi în care au umilit un popor şi l-au făcut de râs în faţa întregii lumi civilizate, Plahotniuc va fi din nou, datorită maşinaţiunilor sale politice şi mafiotice, parlamentar şi va încerca să se ascundă în spatele imunităţii.

Astăzi, desantul celor care nu doresc democraţie în Republica Moldova a fost fără precedent. Mii de oameni plătiţi au fost mânaţi de la o secţie de votare la alta şi organizaţi după evidente reguli militare, aşa încât să poată vota de cât mai multe ori, în cât mai multe secţii de votare. Fie că au fost aduşi din Transnistria, fie că au fost purtaţi dintr-o localitate în alta, dintr-o regiune în alta a ţării. Ne-au furat atâţia şi atâţia ani şi au decis astăzi să ne fure şi votul. Într-o zi atât de importantă pentru noi toţi, pentru viitorul ţării. Iar acest furt realizat fără jenă în faţa camerelor de luat vederi ale presei independente din Republica Moldova şi a observatorilor internaţionali ne-a făcut de râs ca popor şi ne-a demonstrat cât de important este să scăpăm de aceşti indivizi. Aşa arată nişte alegeri libere şi corecte? Nişte alegeri democratice? (...) Începând din această seară, Republica Moldova se va schimba, indiferent ce vor unii sau alţii.”

 

Citește și: