Ana Petrescu
359 vizualizări 17 mai 2018

"Art. 4 – (1) Cheltuielile curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Art. 5 – (1) Anual se alocă din bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 euro pentru acoperirea unor chetuieli curente şi de capitală. (2) Suma alocată potrivit alin. (1) se prevede distinct în bugetul Senatului şi se actualizează din oficiu, în fiecare an cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitv, cunoscut şa data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se actualizează şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. (4) Numărul maxim de posturi salarizate pentru personalul contractual este 20", se arată în textul iniţiative semnată de 34 de parlamentari de la PSD şi ALDE.

Conform sursei citate, instituţia "este organizată şi funcţionează ca autoritatea administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. (2) Sediul instituţiei este Palatul Elisabeta, situat în Şoseau Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, Bucureşti". Conducerea instituţiei va di asigurată de un director care "este numit şi revocat din funcţie de către Parlament, în şedinţă comună, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi". Acesta va fi ordonator principal de credite.

Instituţia va desfăşura o serie de activităţi pentru promovarea simbolurilor naţionale şi a tradiţiilor, potrivit textului iniţiativei legislative a majorităţii parlamentare PSD-ALDE.

"Art. 2 – (1) Activitatea instituţiei constă în crearea şi dezvoltarea de programe şi proiecte în vederea: a) promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic; b) promovării unor evenimente cu semnificaţie istorică şi a unor programe de dezvoltare pe termen mediu şi lung; c) dezvoltării sicio-culturale, sportive şi educaţionale pe plan local, regional, naţional şi internaţional; d) recunoaşterii meritelor şi susţinerii elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, pentru a atinge excelenţa; e) promovării, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor şi turismului, artei, ştiinţei, educaţiei şi a monumentelor istorice faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate", scrie în document.

Proiectul este înregistrat la Camera Deputaţilor, prim for sesizat, Senatul fiind for decizional. Iniţiativa nu este semnată de niciunul dintre preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Citește și: