137 vizualizări 18 sep 2019

„Dacă vă uitaţi la declaraţia mea de ieri am spus şi citez, am înfiinţez acest grup de lucru la nivelul ministerului Justiţiei pentru recomandările GRECO, MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. Am prezentat aceste două concluzii preliminare. Mai aşteptăm şi punctul de vedere al CSM. Tocmai de aceea am spus că e o analiză preliminară cu concluzii preliminare. Deci pentru a fi condamnată că am transmis două concluzii preliminare e o solicitare interesantă", a declarat Ana Birchall, înaintea şedinţei CEx PSD.

Ministrul Justiţiei a negat că ar exista o "foaie de parcurs" pe întărirea statului de drept din România, agreată cu procurorul general american.

„În ceea ce priveşte acest "to do list" despre care se tot vorbeşte, pe mine m-a deranjat ieri maniera necolegială şi faptul că o solicitare venită pe 13 septembrie nu a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei. În schimb, pentru a înlătura orice speculaţie, vă garantez că la nivelul ministerului Justiţiei nu există niciun fel de "to do list", fie cu SUA, fie cu orice alt terţ. Cred că după această declaraţie, pe care nu am vrut ieri să intru în detalii... Tocmai am spus că nu există un "to do list". În calitate de vicepremier pentru parteneriate strategice, vă asigur că am promovat interesul României şi parteneriatul cu SUA este, din punctul meu de vedere, cel mai important parteneriat al României. E un dialog absolut normal între ministerul Justiţiei şi Depatamentul de Justiţie al SUA în vederea pregătirii unei vizite la care am fost invitată", a mai spus Birchall.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marţi, în plenul CSM, ministrului Justiţiei, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanţii altui stat asupra unei ”foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România. Aceasta a refuzat, la momentul respectiv, să furnizeze un răspuns explicit.

 

Citește și: