2348 vizualizări 24 iun 2018

Manifestanţii au cântat imnul României şi Imnul golanilor, în timp ce ridicau în aer lanternele telefoanelor. Ana Blandiana a fost primită cu flori de protestatari.

„Este absolut îngrozitor că am fost în Piaţa Universităţii şi, după 30 de ani, trebuie sa vorbesc şi aici, dar tot ce mi-aş dori ar fi să fim aici câţi am fost în Piaţa Universităţii. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, sunt convinsă că, efectiv, lucrurile s-ar putea schimba. În orice caz, i-ar intimida într-o măsură mult mai mare. Lucrurile nu mai sunt politice. Este vorba, pur şi simplu, de faptul că reţeaua care acoperea ţara în '90 a rămas neschimbată, doar că nu mai este a Securităţii, ci este a unei Mafii,” şi-a început discursul poeta Ana Blandiana.

”Ceea ce se întâmplă în ultimele zile, în ultimele săptămâni, dovedeşte o stare de spirit. E vorba chiar de o boală. De obicei dictatorii înnebunesc când sunt la putere, pentru că au prea multă putere. Ai noştri au înnebunit înainte de a ajunge la putere. Faptul că se organizează cu bani mulţi mitinguri care să sprijine Guvernul, faptul că propun legi care durează prea mult... pentru ce?”, a declarat Ana Blandiana.

Seara, poeta a preluat pe pagina sa de Facebook un articol scris de un participant la protest.

Oamenii s-au strâns în Piaţa Victorie din Capitală pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de ultimele modificări în justiţie. „Demisia!”, „Analfabeta!”, „Rezistăm, nu cedăm”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care protestatarii le strigau sâmbătă seara.

„Ne-a scos în stradă disperarea. Am ieşit, pentru că ne răpesc dreptul la sănătate, la educaţie, la o viaţă normală, la un trai decent. Am încredere că vor ţine cont de noi, am încredere în noi şi cred că este momentul în care solidatitatea românească îşi va face simţită prezenţa”, a spus Elena.

„Am ieşit din pricina modificărilor legilor justiţiei. Am iesit din pricina posibilităţii de a se da ordonanţa modificările în sine. Dacă s-ar da ordonanţă, aş reacţiona urât. Ar fi o problemă ordonanţa, pentru că probabil l-ar ajuta pe Liviu Dragnea. Eu sunt mai optimist şi sper că nu că se poate anula”, a spus Andrei.

„Sunt aici ca urmare a situaţiei de faţă, care trebuie să aibă o limită în final. Nu e normal să trăieşti într-o ţară care se conduce ca în Columbia, ca în Cuba. Nu e normal. Toată lumea vrea o viaţă mai bună în ţara lui, nu să plece afară, să-şi lase copiii, părinţii, bătrânii. Taxele, impozitele, ROBOR-ul - totul creşte, explodează. Nu ştiu dacă vor ţine cont de noi. Dragnea nu are nicio limită. Măcar să reuşească justiţia. S-a făcut un pas care, sincer, nu credeam să se facă. Mi se pare că, dacă se va da vreo ordonanţă de urgenţă, ar trebui intrăm peste ei şi în momentul acela ar fi o revoluţie, din păcate”, a mai spus Adrian.

Lanterne telefoane proteste piata victoriei

”Am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României. Avem de ales între un stat de drept şi un stat banditesc. Hai să ieşim în stradă pe 20 iunie, în Bucureşti!”, au scris organizatorii, pe pagina evenimentului.

 

Citește și: