Ionel Dancu
978 vizualizări 7 nov 2018

Vicepreşedintele ALDE Varujan a anunţat, miercuri, în plen, că parlamentarii liberal-democraţi din Moldova nu vor vota legea bugetului de stat pe 2019 dacă în proiect nu este inclusă finanţarea pentru Autostrada Unirii.

”Eu nu fac ameninţări, dar pentru parlamentarii ALDE din Moldova, prezenţa acestui obiectiv în legea bugetului este o condiţie obligatorie ca noi să votăm Legea bugetului pe 2019”, afirmă Varujan Vosganian.

Parlamentarul crede că guvernul ar trebui să se ocupe de creşterea salariilor şi a pensiilor.

”Vă previn că - fără să fie o psihoză - opinia publică a început să judece totul după kilometrul de autostradă,” , avertizează Vosganian.

Proiectul a întrunit 261 de voturi ”pentru”, două voturi contra şi 5 abţineri.

”Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor”, prevede proiectul legislativ.

Ministerul Transporturilor este instituţia responsabilă pentru coordonarea realizării obiectului de investiţii Autostrada Unirii, potrivit legii. De asemenea, va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii.

În timpul votului, deputaţii PNL şi USR au întins peste bănci două bannere cu ”Moldova vrea Autostrada” şi ”Cerem Autostrada Marii Uniri”. Legea a fost iniţiată de 70 de senatori şi deputaţi din toate partidele parlamentare. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Pe 19 septembrie, deputatul ALDE Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al partidului, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o interpelare în care afirmă că eficienţa unei guvernări se măsoară în kilometrul de autostradă construită, nu în creşterea PIB, a veniturilor sau a numărului locurilor de muncă create. Vosganian a precizat că fără demararea efectivă a lucrărilor la autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, locuitorii din Moldova vor fi dificil de convins că Guvernul ”merită preţuirea şi încrederea lor”.

 

Citește și: