no author
no author
Gandul
Liviu Dadacus - Mediafax
10738 vizualizări 18 iun 2017

Moţiunea de cenzură a PSD şi ALDE împotriva propriului Guvern a fost semnată de 222 de parlamentari, din cei 248 cât deţin PSD şi ALDE în Parlament în acest moment, dacă punem la socoteală şi noua „achiziţie” de la PMP, pe deputatul Octavian Goga. Pentru a trece, moţiunea are nevoie de 233 de voturi, însă PSD şi ALDE nu se pot baza cel puţin pe voturile a 6 parlamentari de Timiş şi pe cei 5 parlamentari din ALDE sau foşti ALDE, care au plecat cu Daniel Constantin în noua sa formaţiune politică, care colaborează cu Victor Ponta. USR şi PMP au anunţat că nu votează moţiunea, PNL urmează să decidă luni ce fac la moţiune, iar UDMR va decide abia miercuri, înaintea votului, ce face. Grupul minorităţilor naţionale, care numără 17 deputaţi, nu a exprimat încă o poziţie faţă de moţiune, însă de obicei acesta merge după majoritatea parlamentară.

Liviu Dragnea, care a condus lucrările plenului în care a fost citită moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, s-a ridicat de la prezidiu, în timp ce senatorul Mihai Fifor citea textul moţiunii de cenzură, şi a mers lângă liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, cu care a stat de vorbă timp de câteva minute. Ulterior, la ieşirea din plen, Dragnea a declarat că "votul de miercuri va fi masiv" şi că social-democraţii au fost interesaţi, duminică, să aibă numărul necesar de semnături pentru a putea depune moţiunea, precizând că şi social democraţii de la Iaşi şi-au pus "în bloc" semnăturile pe moţiunea de cenzură care va fi dezbătură şi votată în şedinţa comună de miercuri a Parlamentului, la ora 11:00.

Parlamentarii de la PNL, USR, PMP nu au fost prezenţi în sală, precum au anunţat, şi nici nu ar urma să participe, miercuri, la votul pentru moţiunea de cenzură. Singurii care au rămas "în pronunţare", deşi au absentat şi ei de la citirea moţiunii, sunt cei din UDMR, care vor lua o decizie privind moţiunea de cenzură "probabil miercuri, înainte de vot", după cum anunţa liderul Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că vor "negocia în fiecare zi" până atunci. PSD-ALDE au cu 14 voturi peste minimul necesar pentru a trece moţiunea în Parlament. De altfel, PSD a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă în care anunţa că toate organizaţiile PSD din ţară au votat o Declaraţie comună prin care se desolidarizează de „lovitura de stat” de la Palatul Victoria, cu excepţia a două filiale, din Timiş şi Caraş-Severin, cea din urmă pentru că nu s-a întrunit. Cu toate acestea, deputatul PSD de Timiş, Matei Suciu, s-a dezis de Sorin Grindeanu, anunţând că votează moţiunea de cenzură. Astfel, în prezent, doar 10 parlamentari PSD ar fi de partea lui Grindeanu, fiind nevoie de cel puţin 15 pentru ca PSD-ALDE să aibă probleme cu trecerea moţiunii. Aceşti 15 „disidenţi” ar exista însă, dacă nu şi mai mulţi, potrivit europarlamentarului PSD, Cătălin Ivan, care nu a dat, însă, detalii de unde ar proveni ei, dar spunând că sunt „din Moldova şi nu numai”. Cu toate acestea, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, susţine că social-democraţii nu au nicio emoţie pentru miercuri şi că moţiunea va trece cu peste 250 de voturi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat ordin în partid pentru mobilizarea parlamentarilor social-democraţi, duminică, în plen, aceştia fiind convocaţi prin SMS pentru şedinţa plenului comun. La ora 15.00 au avut loc şedinţele de grup PSD-ALDE, iar la ora 16.00 – şedinţa Birourilor Permanente Reunite, citirea moţiunii de cenzură, în plenul reunit, având loc de la 16.30.

Înainte de şedinţa grupurilor PSD-ALDE, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Niculae Bădălu şi ministrul demisionar al Transporturilor, Alexandru Cuc s-au întâlnit, duminică, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Potrivit unor surse politice, liderii coaliţiei de guvernare au pus la punct ultimele detalii legate de moţiunea de cenzură.

Potrivit textului moţiunii de cenzură, ”La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat primului-ministru Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”.

Liderii coaliţiei de guvernare precizează modalitatea în care Executivul a fost învestit şi situaţia în care s-a ajuns.

Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare”, arată textul moţiunii.

Totodată, liderii coaliţiei îşi pun şi câteva întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern şi posibilitatea ca acesta să pună în aplicare măsurile promise prin program.

„Guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demostreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând, odată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE. Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU”, se mai precizează în document.

CITEŞTE AICI TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ

Grindeanu zornăie „puşculiţa” PNDL pe la nasul liderilor PSD din teritoriu şi elimină decidenţii de la Dezvoltare

Premierul Sorin Grindeanu a semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat, secretarul general şi secretarii general-adjuncţi din Ministerul Dezvoltării, asta după ce acum două zile a trimis la Cotroceni şi demisia lui Sevil Shhaideh, pe motiv că există întârzieri foarte mari la programul PNDL 2, „puşculiţa guvernului" care are la dispoziţie 30 de miliarde de lei pentru alocarea de fonduri în teritoriu. În replică, Sevil Shhaideh a transmis că ia în calcul să depună o plângere penală împotriva premierului, după ce acesta a acuzat-o că ar folosi aceşti bani în scopuri politice.

„PNDL faza a doua este unul din obiectivele mele şi ale noastre principale, ca premier. În ultimele luni am avut foarte multe întâlniri cu primarii de comune, cu primarii de municipii, cu preşedinţii de consilii judeţene pentru a-i asculta şi a găsi împreună soluţii pentru ca PNDL 2 să fie un succes şi să aducă dezvoltarea în România.  Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh în coordonarea căreia se află acest program extrem de important a avut la dispoziţie 5 luni şi nu a făcut nimic. Acum o lună  am avertizat-o că sunt întârzieri foarte mari, iar acum două zile am avertizat-o şi public, în sală, că sunt întârzieri nepermise. A doua zi, brusc, şi-a amintit de PNDL şi a dat comunicat că-i va da drumul", a declarat Grindeanu la Palatul Victoria, cu puţin timp înainte de citirea moţiunii împotriva sa care va avea loc la Parlament. 

În replică, Sevil Shhaideh l-a ameninţat pe Grindeanu cu o plângere penală

”În acest moment am venit la minister pentru a verifica toate efectele juridice ale măsurii. Prin decizia sa, doreşte blocarea fondurilor europene. Să nu uităm că mâine erau discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. Sunt cu tot aparatul de specialitate pentru a vedea efectele juridice. Si cu avocaţii”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena 3.

Aceasta spune că este posibil să depună o plângere penală împotriva premierului.

”Nu permit unei persoane cu pregătirea domniei sale să facă acuzaţii de la un pupitru care nu îl mai reprezintă. Iau în calcul să fac o plângere penală împotriva sa. Grindeanu nu a ştiut nicio procedura a niciunui program, spune ca de cinci luni nu am făcut nimic, nu ştie nici măcar când s-a terminat data de depunere, numărul lor”, a mai declarat ministrul demisionar al Dezvoltării.

Ponta susţine că a convins mai mult de 14 parlamentari să nu voteze moţiunea PSD

Întrebat, la ieşirea din sala de şedinţe a grupului PSD din Camera Deputţilor, câţi parlamentari a convins să nu voteze moţiunea de cenzură, Ponta a răspuns: „Mai mult de 14. Atât contează”.

„Eu cred că niciun PSD-ist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne. (...) Nu cred nici ei prostiile astea. E un propagandist la PSD, un consilier al domnului Dragnea, care cred că a rămas în 1989 cu <<agenturili străine>>, ştiţi?”, a adăugat Ponta.

Întrebat ce l-a deranjat pe Dragnea, Ponta a răspuns: „Faptul că nu mai are puterea”.

În ceea ce priveşte semnăturile strânse de deputaţii PSD pentru moţiunea de cenzură, surse din PSD au menţionat, pentru MEDIAFAX, că toţi deputaţii au semnat duminică, fiind 11 absenţe motivate, aceştia semnând luni, şi doar 2 refuzuri – Victor Ponta şi Alin Văcaru (Gorj).

Astfel, duminică au semnat moţiunea de cenzură 141 de deputaţi PSD.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor din Parlament:

UPDATE 17:00 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la ieşirea din plen, că "votul de miercuri va fi masiv" şi că social-democraţii au fost interesaţi, duminică, să aibă numărul necesar de semnături pentru a putea depune moţiunea.

"Majoritatea celor care nu au semnat nu au fost prezenţi. Fiecare a vorbit cu mine, unii sunt plecaţi din ţară, ajung în noaptea asta sau mâine, marţi. Am fost interesaţi să avem numărul de semnături peste limita stabilită de Constituţie", a declarat Dragnea, menţionând că de la Parlament va merge la "două întâlniri importante".

Dragnea a mai punctat faptul că parlamentarii PSD de la Iaşi au semnat "în bloc moţiunea" şi că are garanţia că toţi cei care şi-au pus, azi, semnătura pe textul moţiunii o vor vota, miercuri, de la 11.

Întrebat dacă ar fi dispus să poarte un dialog cu Sorin Grindeanu, Dragnea a răspuns că nu a întrerupt niciodată dialogul cu nimeni.

"Dacă cei care vor să discutăm sau cei care să discute cu mine, şi cu noi, PSD, vor să respecte ordinea constituţională şi votul din decembrie, şi deciziile partidului, deschiderea mea e totală", a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

În ceea ce priveşte apelul lansat către liderul PSD de Sorin Grindeanu pentru a-şi da demisia din fruntea partidului până luni, Dragnea a răspuns că nici nu are cum să dea curs acestei solicitări şi că, mai mult, colegii de partid i-ar fi spus în şedinţa CEx că în calitate de preşedinte al PSD nu poate să "reacţioneze în felul ăsta".

"Nici nu am cum să dau curs. Am avut o discuţie, chiar în CEx i-am întrebat pe colegii mei dacă se pune problema să discutăm şi au zis că nici vorbă, totuşi preşedintele PSD nu poate să reacţioneze în felul ăsta", a spus Dragnea.

Întrebat dacă pune în responsabilitatea sa eşecul acestui cabinet, Dragnea a răspuns: "Categoric da".

UPDATE 16:50 Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat, după ce deputatul Octavian Goga şi-a depus demisia din PMP, că a formulat o plângere împotriva acestuia, afirmând că are "informaţii concrete" că "a primit foloase necuvenite pentru a trece la PSD".

Demisia lui Goga a figurat pe ordinea de zi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, reunit duminică în vederea stabilirii programului privind depunereaşi citirea moţiunii de cenzură a PSD, iar conducerea Camerei Deputaţilor a luat act de demisia lui Goga.

UPDATE 16:40 Liviu Dragnea a condus lucrările plenului în care a fost citită moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. Din totalul de 464 de parlamentari, în sală au fost prezenţi 216. Moţiunea a fost semnată de 222 de persoane şi va fi dezbătută miercuri, începând cu ora 11:00. În timpul şedinţei Dragnea s-a ridicat de la prezidiu şi a mers lângă liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu cu care a stat de vorbă timp de câteva minute. 

Lista semnăturile este deschisă chiar de şeful PSD, Liviu Dragnea

 

UPDATE 16:30 Moţiunea de cenzură a fost semnată de 222 parlamentari PSD, 11 parlamentari PSD absentând motivat şi existând două refuzuri din partea lui Victor Ponta şi Alin Văcaru (Gorj), potrivit unor surse citate de Mediafax. Totodată, parlamentarii PSD au fost convocaţi duminică seară la un hotel din Bucureşti, prin SMS.

"Întâlnirea de la Rin Grand Hotel va avea loc astăzi 18.06.17, ora 17.00, la sala Bucureşti A-mezanin. Prezenţa obligatorie!", se arată în mesajul transmis de liderul de grup şi obţinut de Mediafax.

UPDATE 16:00 Moţiunea de cenzură nu a fost înregistrată la Guvern, motiv pentru care premierul Sorin Grindeanu nu va merge în Parlament pentru a asista la şedinţa în care se citeşte documentul, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Registratura nu este deschisă în weekend, deci documentul nu a fost înregistrat oficial la Guvern.

”(Premierul - n.r.) vrea să se facă totul ca la carte, constituţional. Premierul nu are de ce să meargă în Parlament”, au mai declarat sursele.

UPDATE 15:40 Premierul Sorin Grindeanu a declarat de la Palatul Victoria că întârzierile cu fondurile din „puşculiţa” guvernului, programul PNDL care are la dispoziţie 30 de miliarde de lei, sunt responsabilitatea ministrului Sevil Shhaideh, apropiata lui Dragnea, şi a anunţat că a demis toţi secretarii de stat şi demnitarii de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

UPDATE 15:30 Victor Ponta a declarat că dacă moţiunea de cenzură nu trece, premierul Grindeanu aşteaptă să discute cu PSD şi ALDE formarea guvernului Grindeanu 2.

UPDATE 15:13 Senatorii PNL, USR, UDMR şi PMP din Biroul Permanent nu s-au prezentat la şedinţa de duminică, care se desfăşoară doar cu prezenţa parlamentarilor puterii. Membrii USR din BP au venit la Parlament, dar au rămas în faţa sălii. 

„Din păcate i-am urat o duminică frumoasă în continuare. Aceşti domni şi doamne din PSD şi din ALDE au uitat că au câştigat nişte alegeri şi au obligaţia să îşi asume acest lucru în mod responsabil. Din păcate, prin ceea ce fac arată că nu pot să îşi asume acest lucru şi pun ţara în blocaj la începutul verii. Mi se pare inadmisisbil”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.
 
La şedinţa Biroului Permanent al Senatului au participat numai membrii PSD şi ALDE. Senatorul PSD Nicolae Bădălău a explicat că şedinţa a avut cvorum, chiar dacă opoziţia „şi-a luat liber”: „Am avut cvorum la Biroul Permanent, şapte, dar a întârziat puţin domnul Manda. Ceilalţi colegi astăzi şi-au luat liber, nu au vrut să lucreze, PNL şi USR, dar e problema dânşilor”, declarat vicepreşedintele Senatului Nicolae Bădălău.

UPDATE 15:08  Liderul PSD Liviu Dragnea merge, la ora transmiterii acestei ştiri, la grupul parlamentar al PSD din Senat, urmând ca ulterior să ajungă şi la grupul de la Camera Deputaţilor, parlamentarii social-democraţi reunindu-se în şedinţe pentru a semna moţiunea de cenzură.

UPDATE 15:05 Victor Ponta, proaspăt numit şef al SGG, a venit în Parlament pentru a participa la citirea moţiunii de cenzură, spunând că nu a fost exclus şi din grupul parlamentarilor PSD.

Eu sper că PSD nu declanşează războiul nuclear împotriva PSD, întotdeuna există loc de dialog până în ultima secundă. Împotriva mea şi cu numele meu s-au făcut multe moţiuni de cenzură, asta e prima pe care o face PSD”.

UPDATE 15:00 Vicepreşedintele Senatului, Nicolae Bădălau, a anunţat duminică, după Biroul Permanent de la Senat, că textul moţiunii de cenzură va fi trimis după şedinţa Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la Guvern, prin intermediul poştei militare.

Birourile Permanente Reunite urmează să se întâlnească de la ora 16.00, iar de la 16.30 va avea loc plenul reunit în cadrul căruia se va citi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care are nevoie de cel puţin 233 de voturi ca să treacă.

Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a contrazis informaţia potrivit căreia moţiunea de cenzură nu ar putea fi citită duminică în Parlament pentru că registratura Guvernului este închisă duminica, afirmând că la şedinţa Birourilor Permanente Reunite, programată să înceapă la ora 16:00, va participa şi reprezentantul Guvernului, în speţă ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, care va trimite ulterior documentul Executivului.

"Vă închipuiţi că într-o ţară a UE, Guvernul e închis? Vă înşelaţi. Chiar dacă e duminică, la şedinţa Biroului Permanent participă şi reprezentantul Guvernului, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. O parte a Guvernului va participa la şedinţă. Acest viciu de procedură, pe care cineva îl invocă, va fi depăşit după ce colegii mei, PSD şi ALDE, îşi vor însuşi textul moţunii şi va fi depus la preşedinţii celor două camere. Va urma şedinţa în acel moment, când va fi depus la Biroul Permanent, şi Biroul Permanent va stabili programul, vor primi şi reprezentanţii Guvernului, respectiv ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. Acela e momentul în care reprezentanţii Guvernului vor primi documentul şi îl vor trimite Guvernului", a declarat Iordache, subliniind faptul că social-democraţii nu au nicio emoţie pentru miercuri şi că moţiunea va trece cu peste 250 de voturi.

În tot acest timp, se duc ultimele negocieri, fostul copreşedinte ALDE, Daniel Constantin, având o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, cu doar câteva ore înainte ca parlamentarii PSD-ALDE să citească în cursul zilei textul moţiunii de cenzură, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Negocieri poartă şi cei de la UDMR, care, deşi au anunţat că vor absenta, duminică, în plen, de la citirea moţiunii, au anunţat discuţii zilnice până miercuri, când, înainte de votarea moţiunii de cenzură, vor lua o decizie de ce parte a baricadei se vor plasa.

"Am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi, de luni, cu reprezentanţii Guvernului, coaliţiei de guvernare PSD – ALDE, nu putem decide în ceea ce priveşte conflictele din PSD, nu vrem să arbitrăm. Vom lua o decizie privind moţiunea de cenzură probabil miercuri, înainte de vot, până atunci vom discuta, negocia în fiecare zi, vrem să vedem textul moţiunii, colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti la citirea moţiunii”, declara Kelemen Hunor, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al Uniunii.

Cu toate acestea, surse politice au confirmat pentru Gândul că UDMR va vota alături de PSD.

În schimb, parlamentarii de la PNL, USR şi PMP au anunţat că nu vor fi prezenţi în sală, la citirea moţiunii, şi că nu vor participa, miercuri, la vot.

Pe de altă parte, cu o zi înainte de citirea moţiunii de cenzură în Parlament, Sorin Grindeanu a plecat la Timişoara, acolo unde se află filala PSD pe care a condus-o până la excluderea sa din partid, să caute sprijin de la social-democraţi în războiul deschis pe care îl poartă cu Liviu Dragnea.

„Am venit, azi, acasă pentru că am vrut să văd dacă în Timişoara, în Banat, mai există oameni cărora să nu le fie frică şi iată câţi suntem astăzi aici, membri PSD!", declara, ieri, Grindeanu, înainte de a intra în sediu pentru a lua parte la şedinţa programată cu liderii din organizaţie.

Referindu-se la votul de miercuri, privind moţiunea de cenzură, Grindeanu a declarat că "lucrurile se vor desfăşura într-un mod de-a dreptul incredibil".

„Votul trebuie să fie secret. O să vedeţi miercuri cum lucrurile se vor desfăşura într-un mod de-a dreptul incredibil, dar deocamdată vreau să văd cum PSD depune moţiune împotriva Guvernului PSD. În acest loc am ajuns datoritată managementului Liviu Dragnea", mai spunea premierul, confirmând faptul că a purtat discuţii cu cei de la UDMR.

La scurt timp după, PSD a transmis un comunicat de presă în care anunţa că toate organizaţiile PSD din ţară au votat o Declaraţie comună prin care se desolidarizează de „lovitura de stat” de la Palatul Victoria, cu excepţia a două filiale, din Timiş şi Caraş-Severin, cea din urmă pentru că nu s-a întrunit. Cu toate acestea, deputatul PSD de Timiş, Matei Suciu, s-a dezis de Sorin Grindeanu, anunţând că votează moţiunea de cenzură.

Calculele pe hârtie arată că Sorin Grindeanu nu poate supravieţui politic unei moţiuni de cenzură, dacă parlamentarii PSD şi ALDE se aliniază în spatele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. PSD şi ALDE au nevoie de cel puţin 233 de voturi în Parlament pentru a demite guvernul pe care l-au instalat în urmă cu jumătate de an. Cele două partide au 247 de aleşi, însă majoritatea parlamentară este ”ameninţată” de fostul lider PSD Victor Ponta, care a anunţat că va ”iniţia un grup care să se opună”.

Astfel, Grindeanu are nevoie să rupă din majoritate doar 15 voturi pentru a rămâne în funcţie. Asta în condiţiile în care opoziţia fie nu va vota, fie va fi de partea sa.

 

Citește și: