Ionel Dancu
Departamentul Politic
4056 vizualizări 7 nov 2018

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală cu Parlamentul, anunţă Curtea Constituţională a României.

”În urma sesizării făcute de Guvern cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi ÎCCJ, privind constituirea completurilor de 5 judecători, CCR a decis cu majoritate de voturi:

- A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Toni Greblă: Sentinţele definitive din 2014-2018, lovite de nulitate absolută

În prezent secretar general al Guvernului, Toni Greblă a pledat în faţa foştilor colegi de la CCR cauza Executivului. Greblă a trebuit să plece din funcţia de judecător constituţional, după ce DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Într-un final, judecătorii ÎCCJ l-au achitat de acuzaţii. Miercuri, din noua funcţie, el a fost adversar chiar cu judecătorii care l-au absolvit de orice vină.

După ce a aflat decizia CCR, el a apreciat că, în cazul tuturor sentinţelor definitive din 2014 până acum, cei nemulţumiţi pot solicita revizuirea, pe motivul completelor constituite nelegal.

”Statul, prin instituţiile sale, are obligaţia să respecte de îndată deciziile instanţelor de judecată şi respectiv ale Curţii Constituţionale, astfel încât nici nu mai trebuie aşteptată motivarea Curţii şi Înalta Curte trebuie să se conformeze. După ce decizia Curţii va apărea în Monitorul Oficial, sunt căile prevăzute de lege, revizuire, contestaţie în anulare, nu pot să dau acum o opinie general valabilă, prin care cei care au fost judecaţi în apel de către un complet de 5 judecători format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la îndemână această cale de atac pentru a reforma deciziile, pentru că nerespectarea compunerii completelor de judecată este sancţionată cu nulitatea absolută,” afirmă, categoric, Greblă. ”Numai sentinţele rămase definitive, pentru că celelalte sunt în curs de soluţionare şi se va remedia această deficienţă în compunerea completelor şi se va da o soluţie finală pe un complet constituit conform legii.”

Întrebat cum comentează afirmaţiile opoziţiei că decizia CCR l-ar putea ajuta pe preşedintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat că ”nu ai ce să reformezi” în cazul liderului social-democrat.

”Păi nu, pentru că - din câte ştiu eu - hotărârea dlui Dragnea, dacă vă referiţi la asta, nu e definitivă, aşa încât nu ai ce să reformezi acolo, ci continuă judecata cu un complet constituit conform legii. Legea şi deciziile Curţii Constituţionale se aplică <erga omnes>, nu unei anumite persoane. Sigur, poate să profite şi Ionescu, şi Popescu, de această lege, dar nu are nicio... V-am spus: din câte ştiu eu, dosarul dlui Dragnea este în fază de apel, e chiar la începutul apelului şi va fi judecat în continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304,” a precizat Toni Greblă.

Florin Iordache (PSD): Până şi Înalta Curte trebuie să respecte legea

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, după ce decizia CCR, că nelegalitatea compunerii completelor ar putea deveni motiv de revizuire a unor dosare.

”Până şi Înalta Curte trebuie sã respecte legea,” afirmă Iordache. ”Dacã Parlamentul, în aceastã vară, a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe lângă lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu .(...) Dacã noi am dat o lege şi am spus cã, din 23 iulie acest an, a intrat în vigoare şi trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorţi la ÎCCJ, nu credeţi că şi Înalta Curte ar trebui sã respecte o lege? Din câte ştiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, ar fi trebuit să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completurile de cinci, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, şi exista şi până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor.”

Florin Iordache

Întrebat dacă decizia CCR ar putea influenţa toate dosarele judecate din 2014 şi până în prezent de completurile de cinci de la Înalta Curte, Iordache a răspuns: ”Aşteptăm motivarea. Dar repet, au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală”.

Iordache consideră că toţi cei nemulţumiţi ar putea ataca în instanţă constituirea completelor.

”Comunicatul a spus că se aplică de îndată (decizia CCR-n.r.). Asta înseamnă că aceste dosare, care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie toţi cei cinci să fie traşi la sorţi, iar dosarele care au fost soluţionate, fãrã îndoialã, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit.”

 

Citește și: