Indira Crasnea
1045 vizualizări 13 oct 2017

Întrebat în ce măsură Federaţia Rusă este "o sperietoare" pentru România şi dacă Moscova încearcă să ne "cucerească" într-un fel neconvenţional, fostul şef al diplomaţiei române a spus: "Este problemă care trebuie privită din mai multe perspective. După părerea mea, ceea ce este important este de a convinge Federaţia Rusă de faptul că, în contextul actual subiectele care astăzi ne stau în faţă, este cazul să se stabilească o anume categorie de agendă, care să reprezinte într-un fel sau altul necesitatea de dialog de ambele părţi. Evident, că această agendă trebuie să cuprindă temele şi subiectele pe care România le poate susţine în condiţiile aplicării sancţiunilor politice, diplomatice şi economice în legătură cu Federaţia Rusă. Deci, pe un mandat limitat, dar care poate fi angajat într-un dialog cu Moscova".

"Încă o dată, dialogul nu trebuie să lipsească", a continuat Diaconescu, adăugând: "Ceea ce lipseşte este stabilirea unor puncte de interes pentru ambele părţi. Aici, sigur, şi Federaţia Rusă consideră că statele din Alianţă, mai ales statele din această zonă nu au politică externă suverană, pentru că sunt într-o formă sau alta subiect al sprijinului total al Statelor Unite în ceea ce priveşte securitatea. Deci, de aici ar fi puţine argumente pentru care Moscova ar angaja un dialog bilateral, deoarece discuţia între marile puteri ar trebuie să fie cea care să prevaleze".

Şi Federaţia Rusă este interesată ca dialogul să existe, spune Diaconescu: "Nu cred că este o abordare corectă şi sincer să vă spun tocmai pentru că există crize, o stare de insecuritate acuzată de ambele părţi - pentru că şi Moscova consideră că este încercuită de Alianţa Nord Atlantică, este un proces de limitare din punct de vedere al securităţii, orientat direct spre Federaţia Rusă - deci şi Moscova cred că este interesată, după părerea mea, ca cel puţin în zona Mării Negre, în ceea ce priveşte vecinătatea estică, vestică a Federaţiei Ruse , a Alianţei Nord Atlantice, dialogul să existe.

"Atâta vreme cât există dialog, cât există raporturi diplomatice, chiar minimale şansa de a se recurge la violenţă est tot mai redusă", a conchis fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

 

Citește și: