Alexandru Costea
663 vizualizări 14 dec 2019

„Băieţii deştepţi din Guvernul PNL, profesioniştii, concurează bancurile cu Bulă. Au tăiat pensiile speciale, majorându-le; fac a treia rectificare bugetară, care este ilegală; ieftinesc combustibilul, scumpindu-l...! Ar fi de râs, dacă, în urmă acestor măsuri aiuristice, nu ar avea de suferit românii! Şi tot acest amatorism este susţinut de corecţii, oamenii noi de la USR, care între execuţiile dintre ei, se mai gândesc să mai beneficieze de câte ceva!”, a scris Claudiu Manda, sâmbătă, pe Facebook.

Social-democratul face referire la o postare pe Facebook a avocatului Adrian Toni Neacşu care susţine că deputaţii PNL şi USR au votat în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor pentru eliminarea plafonării pensiilor, motivaţi de eliminarea pensiilor speciale.

„În plin asalt populist împotriva pensiilor de serviciu (zise speciale) Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, cameră decizională, propune eliminarea plafonarilor acestora, introduse prin OUG nr. 59/2017. Acest OUG a blocat din 2017 actualizarea pensiilor de serviciu (zise speciale, inclusiv ale militarilor, mai puţin ale magistraţilor) cu salariile/soldele aflate în plată, în sensul că acestea se actualizau doar cu rată medie anuală a inflaţiei.

Excepţional e că deputaţii PNL şi USR au votat la unison revenirea la modul de calcul anterior al pensiilor speciale, adică la majorarea lor.

Concluzia: până şi pentru măsuri populiste e nevoie de minimă pricepere tehnică, altfel îţi tai singur craca (demagogică) de sub fund”, precizează Adrian Toni Neacşu, în postarea pe Facebook, citată de Claudiu Manda.

Eurodeputatul PSD vorbeşte şi despre decizia Guvernului de a mai efectua o rectificare bugetară, citând un articol de presă referitor la subiect cu declaraţiile premierului Ludovic Orban. Manda mai face referire şi la rectificarea bugetară care realimentează Fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale, anunţată de premier şi care va fi adoptată în şedinţa de luni a Executivului.

„Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. (...) Am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor ca, în cadrul şedinţei de luni, să adoptăm o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al Guvernului şi să putem să efectuăm plăţile pentru a asigura cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri dimineaţă.

Executivul a luat decizia de a aloca, în şedinţa de vineri dimineaţă, 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care vor fi folosiţi pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia Romatsa.

 

Citește și: