Departamentul Politic
1232 vizualizări 8 aug 2018

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a infirmat marţi, la Antena 3, că ar avea vreo intenţie să rupă coaliţia de guvernare şi să se apropie de PNL.

Nu am avut nicio discuţie, nici concretă, nici abstractă (cu preşedintele Klaus Iohannis - n.r.). Da, am văzut că este o anumită tensiune, frământare, prilej de speculaţii nemaivăzute. Spre deosebire de modul în care au funcţionat până acum în România alianţele şi după cum s-ar fi aşteptat analiştii să funcţioneze coaliţia PSD-ALDE, cred că aţi observat că nu a existat nici măcar un moment în care ALDE să şantajeze ”Vrem cutare. Nu? Avem şi alte alternative”. Niciun moment”, a atras atenţia Tăriceanu.

Speculaţiile au apărut după ce Călin Popescu Tăriceanu a participat săptămâna trecută, la lansarea Asociaţiei ”Mircea Ionescu-Quintus”, unde se afla şi preşedintele PNL Ludovic Orban.

”Pentru mine, un partid politic nu este decât un vehicul care reuneşte persoane care împărtăşesc aceleaşi valori, idealuri, principii. Or, PNL ce e azi? Partidul care este cântăreţul instituţiilor represive ale statului. Adică este total opusul a ceea ce se vrea a fi adevăratul liberalism. Deci nu avem ce să discutăm. Pe mine mă animă dorinţa de a milita pentru aceleaşi valori cu cei care împărtăşesc aceleaşi valori şi nu suntem în situaţia asta.” a concluzionat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea dezvăluise duminică seară, tot la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi anunţat pe liberali că preia conducerea Partidului şi se va ocupa personal de negocierile cu ALDE.

"I-a chemat la Cotroceni. Au ieşit pe surse multe informaţii despre discuţia de acolo. Le-a spus din acel moment că el va conduce PNL, nici Orban, nici ceilalţi. A dat sarcină să atragă alte partide şi le-a spus «Mie lăsaţi-mi personal ALDE, că negociez cu ei să iasă din coaliţie»", a povestit Liviu Dragnea, care ar fi aflat informaţiile de la cineva care a participat la discuţie.

"Sunt convins că domnul Tăriceanu nu-şi va distruge cariera politică. A mai refuzat o dată. Am aflat de la cineva de acolo, de la discuţie", a completat Liviu Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea

Preşedintele ALDE îşi avertizează colegii şi partenerii să fie atenţi, deoarece există încercări de rupere a coaliţiei PSD-ALDE.

"Dacă nu ţinem cont de experienţa trecutului (USL - n.r.), când metodele nu au fost chiar rudimentare, mie mi se pare că au reuşit cu o tehnică insidioasă să inoculeze în mintea unora dintre cei care erau decidenţii politici, păreri, aprecieri despre ceilalţi, mişcări de care unii şi alţii se bănuiau reciproc, care au dus la ruperea alianţei. Să nu credeţi că acum nu se întâmplă acelaşi lucru. De când am făcut coaliţia cu PSD-ul să nu cumva credeţi că lucrurile asta nu s-au întâmplat. Au fost încercări multiple şi dacă nu eşti foarte bine aşezat pe picioare, experimentat rişti să cazi într-o plasă de genul ăsta şi atunci sigur că poate să intervină o anumită precipitare, se pot lua decizii greşite şi totul se strică. Nu este uşor de făcut să funcţioneze durabil o coaliţie. Eu cred că trebuie să fim atenţi pentru că pot să apară mici chestiuni în discuţie, dar care sunt irelevante în raport cu obiectivele mari", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

Liderul ALDE susţine că USL s-a rupt deoarece au fost preluate zvonuri neverificate.

"Ideea aceasta de a induce unuia sau altuia percepţii, de a aduce informaţii pe care dacă nu stai să le verifici înainte şi le preiei nemestecate pot să te ducă la concluzia că există ori la unul ori la altul o agendă ascunsă şi în funcţie de aceasta, cineva trebuie să mute şi intervine la un moment dat o competiţie, cine mută primul să nu rămână pe dinafară şi atunci se produce (ruptura-n.r). Mie aşa mi se pare că s-a întâmplat la USL", a adăugat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu

Unul dintre motivele de tensiuni în Coaliţia PSD-ALDE ar putea fi chiar candidatura la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Cele două partide nu au stabilit dacă vor avea un candidat comun sau vor susţine fiecare candidatul propriu. Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu admite că este preocupat de ideea unei eventuale candidaturi, de care - oricum - nu se sperie.

„Nu aş spune că e un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt în momentul acesta mânat de o ambiţie nemăsurată. Niciodată în politică eu nu am procedat în felul acesta. Cred că cei care au ambiţii, aşa, necontrolate şi nemăsurate până la urmă ajung să facă greşeli. Am fost premier şi poate un pas mai sus, altul nu mai există, ar fi funcţia prezidenţială, ceea ce nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă.

De foarte multe ori stau şi mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de preşedinte, cum aş face eu mandatul de preşedinte, ce ar trebui să fac pentru România, pentru că până în prezent eu văd o mare diferenţă între cum e descris în Constituţie rolul preşedintelui şi ce se întâmplă în realitate", a declarat Tăriceanu, marţi seară, la Antena 3.

 

Citește și: