Vasile Magradean
193 vizualizări 29 oct 2019

Întrebată la Cluj despre reacţia preşedintelui Iohannis, Viorica Dăncilă a spus că preşedintele a primit aceeaşi scrisoare pe care a primit-o şi ea şi ştie că României i s-a cerut urgent nominalizarea unei persoane pentru funcţia de comisar european.

„Domnul Iohannis din motive electorale are altă abordare. Scrisoarea pe care am primit-o eu de la Ursula von der Leyen a primit-o şi domnul preşedinte şi ştie că mi s-a cerut urgent nominalizarea unui comisar din partea României”, a spus Dăncilă.

Întrebată dacă până la urmă desemnarea trebuie să vizeze o femeie sau un bărbat, Dăncilă a răspuns: „doamna comisar mi-a spus că ar fi bine să nominalizez o femeie, dar cum Franţa a schimbat, cum ceilalţi au schimbat. Eu am trimis deja nominalizarea: Victor Negrescu, fost europarlamentar”.

Întrebată, de asemenea, dacă preşedintele poate întoarce lucrurile, Dăncilă a spus că speră că nu, pentru că ar face un deserviciu României.

Viorica Dăncilă a confirmat marţi la Cluj că Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, este propunerea Guvernului pentru funcţia de comisar european.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcţia de comisar european. Şeful statului o avertizează pe Viorica Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie.

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înţeleagă că odată cu pierderea calităţii de prim-ministru a pierdut şi orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziţia de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie şi să nu transmită nicio propunere către preşedinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis Mediafax.

Ulterior, Viorica Dăncilă a reacţionat la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând că o nominalizare i-a fost cerută „ferm şi explicit” în scrisoarea preşedintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am văzut ieşirea furibundă a Preşedintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor ţării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligaţie a Guvernului României şi este ferm şi explicit solicitată în scrisoarea preşedintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află şi în atenţia dumnealui, dar alege să dezinformeze o ţară întreagă în scop electoral. Este ruşinos şi este riscant pentru interesul şi imaginea României”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, se aşteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la Bucureşti, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcţia de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, este programat să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuşi de Franţa, Ungaria şi România fiind respinşi de Parlamentul European.

 

Citește și: