495 vizualizări 15 feb 2019

„Nu am primit această scrisoare. A fost o scrisoare care a fost trimisă şi am fost şi eu, către domnul ministru al Justiţiei. Nu a fost la completuri, a fost de faptul că trebuie să respectăm statul de drept, să continuăm lupta împotrva corupţiei şi să respectăm dreptul cetăţenilor, ceea ce şi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Parlament.

Declaraţia vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii despre discuţia între Frans Timmermans şi Viorica Dăncilă, la începutul lunii februarie, la Bruxelles, unde cei doi ar fi vorbit despre o OUG privind completurile de 5 judecători.

În urma întâlnirii celor doi oficiali pe 7 februarie la Bruxelles, Frans Timmermans a anunţat că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că va răspunde la finalul acelei săptămâni scrisorii sale în care îşi exprima îngrijorări faţă de o OUG privind recursul în anulare.

„1) Prim-vicepreşedintele şi premierul Dăncilă au avut o discuţie constructivă şi sinceră. Prim-vicepreşedintele a reiterat îngrijorările şi recomandările Comisiei cu privire la România. 2) Atât premierul şi prim-vicepreşedintele au fost de acord să reînceapă un dialog referitor la implementarea recomandărilor din MCV. 3) Comisia aşteaptă răspunsul la scrisoarea trimisă de prim-vicepreşedinte pe 24 ianuarie. Premierul a promis că acest răspuns va fi transmis până la sfârşitul acestei săptămâni”, afirmat, după întâlnirea celor doi oficiali, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

 

Ulterior întrevederii, Viorica Dăncilă a dat detalii despre discuţiile avute cu prim-vicepreşedintele CE, precizând că i-a transmis lui acestuia că vrea să dea ordonanţa de urgenţă pe completurile de 5 şi că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie şi graţiere.

„Am vorbit şi de ordonanţa de urgenţă şi i-am zis că vreau să dau această ordonanţă, că e un act de dreptate pentru toţi cei care nu au avut un proces corect, pentru că au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie şi graţiere, însă i-am explicat prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că nu este vorba despre o amnistie şi graţiere şi că niciodată o lege nu o dai pentru cineva. A rămas că se va uita pe acest act, că este transparent să ţinem legătura referitor la paşii pe care vrem să îi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

 

Şeful Executivului a adăugat că a discutat cu Timmermans şi despre implementarea în legislaţia naţională a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi a celei care vizează confiscarea extinsă a averilor.

Întrebată dacă OUG privind completurile de 5 va ajunge la Comisie Europeană când va fi gata, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni din partea Executivului, Dăncilă a spus că poate suspiciunile vor mai exista, însă trebuie ca Executivul să informeze asupra deciziilor pe care le ia.

Citește și: