Cristina ANDREI
no author
Cristina ANDREI
Gabriel Pecheanu
2150 vizualizări 18 iun 2017

Daniel Constantin a ajuns la Guvern în jurul orei 12.00, la circa 45 de minute după premierul Sorin Grindeanu. El a plecat din sediul Guvernului după aproximativ 30 de minute.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni la Digi24, Constantin a confirmat că s-a văzut cu Ponta şi Grindeanu şi că au discutat despre ceea ce face PSD în aceste zile, despre faptul că lucrurile nu sunt în regulă, pentru că Dragnea luptă, practic, împotriva unui premier pe care el singur l-a pus în această funcţie. 

„Sunt mulţi colegi care m-au sunat, lideri de filiale din ALDE, care au spus că nu sunt de acord cu modul în care se petrec lucrurile. (...) Dacă oamenii realizează momentul cheie prin care trece România, moţiunea nu va trece. În momentul acesta sunt mai mulţi decât cei 13 necesari pentru a pica documentul. Nu vor vota la moţiune, dezavuează modul în care fac politică domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu. Din informaţiile pe care le am, din telefoanele pe care le-am primit, am certitudinea că moţiunea nu va trece, sunt mai mulţi cei care nu vor vota. Aici depinde foarte mult şi de ce va face opoziţia", a declarat Daniel Constantin. 

Un rol important în calculele pentru adoptarea sau respingerea moţiunii îl va avea UDMR, partid cu care fostul vicepremier spune că nu a discutat, dar că este important ca aceştia să înţeleagă că au în spate voturile cetăţenilor şi că momentul este marcat de o emoţie generală. Referitor la posibilitatea ca Ponta şi Grindeanu să vină alături de el în noul său proiect politic, Constantin a precizat că nu au discutat încă concret despre aşa ceva, dar că este, cu siguranţă, o oportunitate: „N-am discutat aceste lucruri. Am pornit accest partid cu alţi cinci colegi din ALDE şi aveam discuţii cu alţi parlamentari, nu m-am ascuns. Obiectivul nostreu este ca la europarlamentarele din 2019 să avem un scor bun. (...) Nu s-a discutat dacă să fac parte din guvern". 

Fostul ministru al Mediului din Cabinetul Grindeanu susţine scenariul potrivit căruia, dacă moţiunea trece, PSD şi ALDE ar putea ajunge în opoziţie, pentru că Iohannis ar putea nominaliza fie un premier din alt partid, diferit de PSD, fie o altă persoană care să nu fie propusă neapărat de Liviu Dragnea. „Eu cred că se poate face o majoritate şi în jurul altcuiva", a subliniat Constantin, arătând şi că acum „lucrurile funcţionează, Sorin Grindeanu are capacitatea, şi cu sprijinul important pe care îl dă Victor Ponta, să ţină foarte bine guvernul". 

În ceea ce priveşte decizia iniţială a numirii lui Grindeanu la Palatul Victoria, fostul membru ALDE a repetat că el a aflat de această hotărâre de la televizor, decizia fiind doar a PSD, şi că Dragnea i-a spus doar că este „un tânăr de perspectivă, că are încredere în domnia sa şi că a fost unanimitate. Pot să vă spun că impresia mea a fost că această formulă Dragnea-Tăriceanu ar fi capabilă de foarte multe, politic, dacă lucrurile nu merg în sensul dorit". 

Acesta i-a acuzat, atât pe Dragnea, cât şi pe Tăriceanu de totalitarism: „Tăriceanu, vorbeşte ca un liberal, dar în fapte este în mare parte un comunist. Toţi colegii din teritoriu spun că de ce mai vin delegaţi de departe, din Maramureş, dacă vorbeşte Tăricenau o oră jumate, iar apoi pleacă acasă", a mai spus Constantin. 

Referitor la programul de guvernare, el a ţinut să amintească faptul că încă de la început a spus public că e o provocare şi că dificultatea implementării lui creşte pe zi ce trece, pentru că încă nu au pornit investiţiile. 

„Dacă Grindeanu rămâne la Palatul Victoria probabil va face unele modificări. Eu aşa aş face. Aş pune un accent mai mare pe zona de investiţii. În campanie electorală eu am ieşit cu un material în care am arătat care sunt investiţiile necesare, în infrastructură, în agricultură, foarte important. Altfel riscăm ca acest consum care creşte într-un ritm galopant să sufoce sistemul de investiţii", a punctat el. 
 
Să spui că Daniel Constantin sau altcineva este omul serviciilor cred că stârneşte amuzant în multe medii
 
Chiar dacă moţiunea pică sau trece, Daniel Constantin e de părere că Sorin Grindeanu are un bun viitor politic şi susţine că pentru el a fost o surpriză extraordinară schimbarea de atitudine a premierului. „Cred că domnul Dragnea a reuşit, prin această mişcare, să creeze un lider pentru România."
 
Referitor la teoriile potrivit cărora el, Ponta şi Grindeanu ar fi oamenii serviciilor secrete, Constantin consideră că acest subiect e unul ridicol şi ţine să menţioneze că nu a intrat niciodată în astfel de polemici, n-a fost omul nimănui. „E un lucru care mi s-a reproşat şi mie acum două luni. Ce m-a surprins foarte tare e că atunci când domnul Tăriceanu spunea asta era înconjurat de doi foşti oameni ai serviciilor. Sunt foarte multe discuţii în acest sens. dar nu am amănunte. N-am intrat niciodată în această direcţie. (...) Să spui că Daniel Constantin sau altcineva este omul serviciilor cred că stârneşte amuzant în multe medii. Motivul pentru care se face asta este să împiedice acţiunile noastre". 
 
Dacă Sorin Grindeanu rămâne în funcţie este foarte posibilă încercarea unei acţiuni pentru ca Dragnea şi Tăriceanu să plece de la şefia celor două camere din Parlament, mai spune Constantin, pentru că această criză este una pe care cei doi trebuie să şi-o asume, dar evită să răspundă clar dacă Victor Ponta va fi sau nu susţinut pentru una dintre aceste funcţii. 
 
„Este foarte posibilă o astfel de acţiune, depinde foarte mult ce se va întâmpla miercuri şi dacă se va întâmpla ceea ce cred eu, adică moţiunea nu va trece, toate scenariile sunt deschise. Este un eşec pe care trebuie să şi-l asume. Eu cred că este un act firesc, cred va fi o asumare personală din partea celor doi. (...) Eu personal nu mă aşteptam ca Dragnea să propună schimbarea lui Grindeanu, credeam că e un joc politic. N-am discutat (n.r. despre propunerea lui Ponta la şefia uneia dintre camere). Cu siguranţă vom avea această discuţie la momentul respectiv. Cine va fi susţinut, vom vedea la momentul respectiv. (...) Nu este o lovitură de stat sub nicio formă, este o emoţie pe care au creat-o cei doi, Dragnea şi Tăriceanu, e normal ca ea să fie reflectată în activitatea politică", a încheiat Constantin.
 
La sfârşitul lunii mai, Daniel Constantin a lansat un proiect politic „#altfel” - ProRomânia, un partid de centru, dar şi cu accente patriotice, după ce a fost exclus din ALDE în urma conflictului cu celălat copreşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

În martie, Daniel Constantin a fost revocat din calitatea de ministru al Mediului şi vicepremier, după ce partidul din care făcea parte, ALDE, i-a retras susţinerea politică.

Citește și: