Adriana Mit
2923 vizualizări 24 apr 2019

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la Arad, în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul a susţinut adoptarea modificărilor la Codul penal în condiţiile în care nu s-a adăugat nimic în plus la deciziile Curţii Constituţionale.

„Curtea Constituţională a anulat o grămadă de prevederi din Codul penal şi Codul de procedură penală. În comisie nu s-a adăugat nimic la deciziile Curţii Constituţionale, nu s-a adăugat nicio virgulă. Noi am spus că deciziile Curţii Constituţionale într-o ţară democratică, indiferent că ne plac sau nu ne plac aceste decizii, trebuie să fie respectate. Este responsabilitatea Guvernului, pe de o parte, şi responsabilitatea Parlamentului, pe de altă parte, să pună de acord legile cu deciziile Curţii Constituţionale. În România, ani de zile, nici Gguvernul, nici Parlamentul nu-şi asumă această responsabilitate, fuge de această responsabilitate. Atunci nu te fă politician. Du-te şi fă altceva. Sigur, nu e foarte plăcut, nu este foarte simplu să faci astfel de amendamente şi noi am spus că în cazul în care nu se schimbă nicio virgulă faţă de deciziile Curţii Constituţionale, atunci noi nu avem o problemă în acest moment cu aceste coduri, cu toate că noi Codul penal nu l-am votat iniţial, fiindcă aveam o problemă cu acel articol despre care am mai spus, care a şi căzut la Curtea Constituţională”, a declarat Kelemen Hunor.

De asemenea, preşedintele UDMR a precizat că de 15 ani în România se tot fac dezbateri despre corupţie şi justiţie, dar nu s-a făcut nimic concret şi că a fost informat de către colegii săi că Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu nu ar avea niciun avantaj ca urmare a acestor modificări.

„Nu vă supăraţi, din 2004 până în 2019 eu am albit, dar în rest nu s-a întâmplat nimic în această ţară, doar dezbatem corupţia, justiţia. 15 ani de zile. Băsescu a câştigat alegerile cu ţepele şi cu Năstase tras în ţeapă în Piaţa Victoriei. Foarte bine, ok. Dar după 15 ani de zile să nu construieşti o autostradă, să nu faci o investiţi în portul Constanţa, să nu faci lucruri care sunt necesare, dar să dezbaţi în continuare justiţia şi apoi când trebuie să pui deciziile Curţii Constituţionale în legislaţie spui că nu, că nu ştiu ce... Nu avantajează până la urmă nici pe domnul Dragnea, nici pe domnul Tăriceanu această modificare. Cred, aşa am înţeles de la colegii mei, că nu au nicio legătură, după deciziile Curţii Constituţionale în niciun caz. Înseamnă că nu meriţi să fii în Parlamentul României. Asta e, sunt decizii grele, nu sunt decizii uşoare”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă va fi afectată imaginea României ca urmare a adoptării Codurilor penale în momentul în care în ţara noastră este prezentă Comisia de la Veneţia, liderul UDMR a declarat că această comisie doar face recomandări.

„Comisia are un rol consultativ, face recomandări. Aşa cum a făcut o recomandare legat de referendum şi a recomandat să nu se ţină referendumul odată cu alegerile, a fost şi este recomandarea Veneţiei din 2009 după referendumul organizat de fostul preşedinte Băsescu. România nu a ţinut cont de această recomandare. Poţi să ţii cont, poţi să nu ţii cont, dar în principiu ar trebui să acceptăm cu toţii. Ori de fiecare dată ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, şi eu personal aş opta pentru aşa ceva, ori niciodată nu ţinem cont de recomandări. Nu se poate, o dată ţii cont de recomandări, când îţi convine, când nu-şi convine spui doar că e o recomandare. Din punctul meu de vedere, ar trebui să ţinem cont de aceste recomandări cel puţin până când reuşim să ne aşezăm la masă şi să clarificăm câteva principii importante, inclusiv principii instituţionale în această ţară. Asta este părerea mea, dar imaginea României nu va fi afectată mai mult decât a fost afectată în ultima perioadă de tot ce s-a întâmplat în ţară. Punctul lor de vedere este unul pertinent şi important, eu aş ţine cont de aceste recomandări, dar de fiecare dată trebuie să subliniem că este vorba doar de o recomandare”, a declarat Kelemen Hunor.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări.

Kelemen Hunor: Această restructurare nu demonstrează că va îmbunătăţi actul de guvernare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Arad, că Uniunea nu va vota restructurarea Guvernului pe motiv că nu are niciun argument să facă acest lucru şi că nu crede că astfel va fi îmbunătăţită guvernarea, transmite corespondentul Mediafax.

Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, la Arad, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi menţine punctul de vedere, astfel că UDMR nu va vota restructurarea Guvernului.

„Rămâne că nu votăm. Am spus, PSD-ALDE are majoritatea atât în Senat cât şi la Cameră, am votat o dată Guvernul Grindeanu, am votat o dată Guvernul Tudose, apoi am votat o dată Guvernul Dăncilă. Ajunge, mai ales că în această perioadă eu nu văd nicio schimbare pentru care ar trebui să votăm încă o dată un Guvern, schimbare pozitivă sau o altă abordare a actului de guvernare şi a dezideratelor. Deci, în acest moment, ei au majoritate, asta pe de o parte”, a precizat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a adăugat că partidul a fost acuzat „nefondat” şi că nu are nicio implicare atunci când se iau decizii importante, iar PSD-ALDE vor trebui să demonstreze că au majoritatea.

„Pe de altă parte, ne trezim în fiecare zi din partea Opoziţiei cu fel de fel de acuze nefondate, că noi ţinem în viaţă Guvernul PSD-ALDE, ceea ce este fals, este o minciună, nu este adevărat, şi dacă vă uitaţi la voturile de astăzi, de săptămâna trecută, indiferent că vorbim de Cameră sau de Senat, la Senat PSD-ul singur are majoritate, se vede că dacă noi astăzi din cele 182, 183 de voturi îi scoatem pe cei 11 care au fost prezenţi din partea noastră, tot este o majoritate calificată, 167, 168, 169 de voturi. Din acest punct de vedere, PSD-ul şi ALDE trebuie să demonstreze că are majoritate. Deciziile cele mai importante, vorbesc de deciziile de guvernare, sunt luate de ei. Noi nu avem nicio implicare, nici când e vorba de ordonanţe, nici când e vorba de proiecte de legi şi de foarte multe ori am şi criticat Guvernul, începând cu Ordonanţa 114, apoi Ordonanţa 13, 14, tot felul de decizii care din punctul nostru de vedere au fost greşite şi dacă ei vor demonstra că au majoritatea, atunci sper că se va afla peste tot şi inclusiv cei care din rea voinţă arată cu degetul spre noi că acest Guvern, această coaliţie funcţionează aşa cum funcţionează, se poate critica, criticăm şi noi”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai precizat că partidul nu are „niciun argument” să voteze restructurarea, mai ales că, în prezent, „această restructurare, din punctul meu de vedere, nu demonstrează ceea ce am văzut până la această oră, că se va îmbunătăţi actul de guvernare. E o metodă de a ajunge la o remaniere, dar asta nu ne priveşte, îi priveşte doar pe cei din Guvern”.

Întrebat dacă UDMR a fost consultat înainte de anunţul PSD cu privire la restructurarea Guvernului, Kelemen Hunor a afirmat că nu s-a întâmplat acest lucru, ci partidul a fost „întrebat informal”.

„Nu am fost consultaţi, am fost întrebaţi informal dacă am susţine o restructurare şi am spus nu. Aşa cum se ştie că am spus şi eu, nu eu am discutat, colegii mei au discutat cu liderii de grup şi ei au venit şi m-au întrebat pe mine ce poziţie vom avea şi eu am spus foarte clar că nu vom susţine, aşa cum a apărut în presă, au confirmat şi cei din PSD”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis nu are „prea multe ce să facă” cu privire de restructurarea Guvernului, doar că are posibilitatea de a respinge nominalizări.

„Cu restructurarea, preşedintele prea multe lucruri nu are ce să facă, fiindcă restructurarea nu-l priveşte, dar dacă se vine cu lista de miniştri, decretele se semnează individual, nu se semnează aşa, în grup pe listă. Decretele se semnează nominal şi de aceea eu cred că preşedintele are posibilitatea de a respinge nominalizări. Nu s-a încercat niciodată în România o astfel de situaţie, dar dacă ne uităm la spiritul Constituţiei, preşedintele nu este un notar simplu care ia act de anumite chestii şi semnează. De aceea eu cred că şi după restructurare, preşedintele va respinge acele nominalizări despre care vor crede că nu sunt în regulă şi se va ajunge la Curtea Constituţională pe conflict interinstituţional. Acest lucru cred că se va întâmpla în acest moment. În rest, cu restructurarea altceva nu are ce să facă preşedintele, dar cum decretele sunt nominale, nimeni nu poate să-l oblige pe preşedinte, indiferent că e vorba de Iohannis, de Băsescu, de Constantinescu, de oricine, să semneze pe o nominalizare cu care nu este de acord”, a afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a mai precizat că în momentul restructurării, „noi nu vom intra în sală, nu vom sta să speculeze unii că am fost în sală. Nu, îi lăsăm pe cei din opoziţie şi pe cei de la guvernare să arate cine ce putere are fără noi. Noi nu vom fi în sală. Nu îi ajutăm nici pe pesedişti, nici pe penelişti, nici pe ALDE, nici pe USR, pe nimeni”.

Liderul UDMR este de părere că, în acest moment, nu există condiţii pentru revenirea partidului la guvernare, dar a precizat că atunci când va exista posibilitatea, „trebuie să intrăm la guvernare”.

Citește și: