Ionel Dancu
6107 vizualizări 19 sep 2018

Scrisoarea contestatarilor din PSD, de care se vorbeşte de o săptămână, conţine 19 puncte. Încă de la primul punct, se solicită demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor. Scrisoarea e semnată de trei membri PSD: Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu.

Chestionat de jurnalişti pe holurile Paltului Parlamentului, Liviu Dragnea a preferat să ignore zâmbind interesul acestora.

Mai târziu, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că nu a citit întreaga scrisoare a nemulţumiţilor din PSD, dar a ironizat solicitările contestatarilor.

"Din cât am citit, am înţeles care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de Opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii, care nu trebuie să se implice într-un guvern politic. În rest, la CEx o să vorbesc suficient de bine, de mult şi de apăsat", a spus liderul PSD.

Întrebat dacă îşi dă demisia, Dragnea a răspuns laconic: ”Vorbim după şedinţa CEx".

Gabriela Firea: Dragnea duce partidul într-o direcţie greşită

Primarul general Gabriela Firea a declarat că semnatarii scrisorii nu doresc ruperea partidului, ci consolidarea lui.

”Noi nu dorim sub nicio formă ruperea PSD, dimpotrivă, consolidarea acestuia şi faptul că am avut tăria până la urmă, că nu este uşor să te lupţi cu Liviu Dragnea. Nu se va putea altfel şi se va vedea în zilele următoare că sunt colegi în ţară care au vrut să vorbească înaintea mea, dar le-a fost teamă că vor fi izolaţi, că vor fi demonizaţi, că se va propune excluderea lor, aşa cum se propune excluderea mea, pentru că îmi spun colegi din ţară că i-a sunat domnul Dragnea şi le-a cerut să voteze excluderea mea şi a domnului Stănescu. Este anormal, pentru că eu nu am făcut niciun gest nestatutar (…) Sunt suficienţi colegi care să spună că domnul Dragnea duce partidul într-o direcţie greşită”, a declarat Gabriela Firea la Antena 3.

Ea îl acuză din nou pe Dragnea că ar conduce patidul în mod autoritar.

”Am făcut aceste precizări pentru că ştiam că domnul Dragnea va ieşi şi va spune că de fapt, dorim să construim autostrăzi şi spitale, dar ştiţi, eu de fapt, mă lupt cu Statul Paralel, cu protocoalele şi cu anumite servicii speciale. Am subliniat şi în acest document că ne poziţionăm în aceeaşi manieră a condamnării tuturor formelor de abuz care s-au comis şi a faptului că în continuare ele să nu mai existe printr-o legislaţie precară sau prin a admite documente, protocoale, între instituţii, astfel încît să fie încălcată şi Constituţia. Noi chiar credem în aceste obiective, nu doar de dragul de a ne apăra. Domnul Dragnea a reuşi să-i convingă pe unii că el singur luptă împotriva abuzurilor şi a principiilor constituţionale care au fost încălcate în cazul unor procese. Nu este unul singur care luptă şi noi trebuie să-i permitem ca această conducere pe care a instaurat-o, autoritaristă şi personală, doar de dragul că el este singurul care luptă cu steagul în faţă. Nu este aşa” a mai declarat Gabriela Firea.

Adrian Ţuţuianu: Nu plecăm din partid

"Facem o analiză a situaţiei actuale a PSD şi am propus un număr de 18 măsuri pe care trebuie să le luăm în perioada următoare. Cred că dincolo de persoane, este foarte important să avem în vedere interesele României. Am meditat mult. Textul prezentat e convenit cu toţi semnatarii acestei scrisori. Aşa cum îl vedeţi, este acceptat de toţi. Veţi vedea la CEX numărul semnatarilor. Nu vreau să vin eu cu un număr", a declarat Adrian Ţuţuianu, membru al comitetului de iniţiativă.

Potrivit scrisorii, interimatul în partid ar trebui asigurat de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv.

"Noi suntem membri ai PSD. Nu plecăm nici din partid, nu vom face nici altceva, vom continua să ne exprimăm în forurile statutare ale partidului. Am făcut un apel public la toţi parlamentarii PSD, la consilierii judeţeni şi locali să ni se alăture în acest demers. Nu cred că aţi văzut că am scris ceva de funcţii în această scrisoare şi nu cred că e cazul să discutăm de funcţii. Soluţia propusă la punctul 2 este ca interimatul să fie asigurat de preşedintele executiv. Şi-o asumă toată lumea. Dacă a fost convocat vineri CEX-ul, ne vom pronunţa acolo şi o să aveţi toate detaliile", a mai spus Ţuţuianu.

Paul Stănescu: PSD se află într-un moment de cotitură

Paul Stănescu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, unul dintre iniţiatorii scrisorii prin care se cere demiterea lui Liviu Dragnea, crede că a venit momentul să spună lucrurilor pe nume într-un cadru larg.

"Mi-am asumat această declaraţie, alături de dna Firea şi dl Ţuţuianu, conştient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situaţia noastră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic şi social pe care le-a luat Guvernul. Am propus, de asemenea, un plan de măsuri, unele imediate, altele pe termen mediu, care să ne asigure păstrarea guvernării, a poziţiei de cea mai puternică forţă politică a României şi premisele câştigării alegerilor care vor avea loc anul viitor", spune Paul Stănescu.

"Trebuie să asigurăm stabilitatea coaliţiei majoritare, continuarea şi implementarea proiectelor importante ale actualului Guvern, să sprijinim administraţia publică locală prin investiţii publice şi alocări judicioase de fonduri, să îmbunătăţim imaginea PSD atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, fără însă a face rabat de la principiile noastre şi fără a ne asocia în vreun fel cu forţe care ne erau potrivnice până mai ieri", se mai arată în comunicatul remis Mediafax.

Marian Neacşu: De acord cu revenirea la conducerea democratică

Secretarul general al PSD Marian Neacşu este mai împăciuitor şi crede că scrisoarea celor trei ar trebui analizată în conducerile organizaţiilor judeţene de partid

”Am citit cu atenţie declaraţia comună a colegilor noştri şi am constatat că sunt enunţate o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a PSD, care din păcate au fost abandonate în ultima perioadă. Sunt întru totul favorabil ideii de revenire la modul colegial şi democratic de luare a deciziilor în partid şi, mai ales, celei de asigurare a continuităţii şi mai ales a coerenţei guvernării”, menţionează Marian Neacşu într-un comunicat de presă remis Mediafax.

El propune ca scrisoarea să fie analizată în conducerile executive ale fiecărei filială PSD.

”În calitate de secretar general, propun ca în perioada imediat următoare, acest document să fie analizat de toate organizaţiile partidului şi dezbătut în cadrul Comitetelor Executive Judeţene, astfel încât preşedinţii de organizaţii să participe la Comitetul Executiv Naţional cu un mandat clar din partea membrilor de partid. În felul acesta vom păstra şi unitatea partidului şi guvernarea şi vom putea să privim cu încredere către alegerile de anul viitor”, a precizat Neacşu.

Ulterior, acesta a declarat la Antena 3 că pe rând, ambele tabere au refuzat dialogul, motiv pentru care s-a ajuns la momentul actual.

"Sunt unul dintre membrii acestui Comitet. Nu, nu sunt Elveţia, dar în calitatea mea de secretar general, responsabil cu echilibrul, am încercat să aşez taberele faţă în faţă. Din păcate, nu mi-a ieşit acest demers", a declarat Neacşu.

"Nu am avut o discuţie cu preşedintele partidului (legat de demisdie n.r.). Am avut o discuţie în care i-am înfăţişat că demersul colegilor mei, căruia m-am alăturat şi eu, este unul legitim, şi că partidul trebuie să găsească soluţii. (... ) Eu cred că toate lucrurile, aşa cum au fost menţionate în scrisoarea publică, cea care părea pierdută, toate lucrurile menţionate acolo sunt reale şi corecte. Eu personal cred că o retragerea preşedintelui ar fi utilă şi partidului şi domniei sale. Vreau să vă spun că acest lucru i l-am spus în această formă. Niciodată nu am plimbat vorba dintr-o parte în alta, în schimb am luat decizii ca să le fie bine multora", a spus Neacşu, la Antena 3.

Redăm integral textul scrisorii:

Declaraţie privind Starea Partidului Social Democrat

Stimate domnule Liviu Nicolae Dragnea,

Doamnelor şi domnilor membri ai Comitetului Executiv Naţional,

Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an şi 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toţi indicatorii atestă o creştere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene. Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale şi subvenţiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariaţi din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al şomajului etc.

Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obţinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

Situaţia actuală a PSD trebuie văzută şi pe fondul unei slabe opoziţii politice, în contextul unor mişcări sociale de contestare, tot mai consistente şi mai radicale, al creşterii gradului de polarizare a societăţii româneşti (pro şi contra PSD).

Este datoria noastră de oameni politici responsabili să analizăm această situaţie şi să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile din anul 2019 – europarlamentare şi prezidenţiale – şi cele din 2020 – locale şi parlamentare.

Cauzele pentru care ne aflăm în această situaţie sunt, în opinia noastră, următoarele:

1. Partidul Social Democrat şi guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit şi vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnaţi cei trei candidaţi la funcţia de Prim-Ministru şi membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid şi a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puţin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri, sunt element percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătăţire a funcţionării partidului, cu implicaţii asupra imaginii şi percepţiei publice în rândul electoratului propriu, dar şi al societăţii în ansamblu.

2. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societăţii româneşti: Preşedintele României, partidele politice din opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.

3. Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupţia, schimbările din Justiţie, ”Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic şi social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacţionat defensiv şi ineficient la atacurile venite din toate părţile, în loc să fie pro activ şi să impună temele de discuţie.

4. Toate luările legitime de poziţie pe tema ”Statului Paralel”, a abuzurilor comise în Justiţie, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI şi diverse instituţii, au fost contracarate cu ideea că PSD acţionează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliţi ai acestora.

De asemenea, iniţiativele PSD în zona reformării Justiţiei, justificate din perspectiva democratizării societăţii româneşti, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au fost atacate de opoziţia parlamentară şi o parte a societăţii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea. Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.

5. Manifestările împotriva guvernului şi a PSD, în special cele din iarna anului 2017 şi cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societăţii româneşti şi la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societăţii. Acţiunile de protest anunţate pentru lunile septembrie şi octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor măsuri de amnistie şi graţiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă şi cu pierderea guvernării de către PSD.

6. Promovarea în Guvern, Ministere, Agenţii, alte instituţii publice a unor persoane cu evidente carenţe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.

7. Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei că sunt atacate instituţiile statului de drept şi Justiţia. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivaţiile reale şi legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiţie şi încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de către „Statul paralel”.

8. Situaţia juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziţiei şi a unei părţi a societăţii civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern şi extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers iniţiat de PSD de în direcţia reformării Justiţiei.

9. Conducerea discreţionară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Naţional, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desfiinţarea de facto a Consiliului Naţional şi a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice şi parlamentare.

În faţa situaţiei de criză, pentru a evita izolarea internaţională a ţării şi pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acţiuni:

1. DEMISIA IMEDIATĂ a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcţia de preşedinte al Partidului şi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor.

2. Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, preşedinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, Departamente etc.).

3. Menţinerea coaliţiei PSD-ALDE, singura garanţie a continuării programului de guvernare. Negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi.

4. Îmbunătăţirea actului de guvernare şi consolidarea echipei guvernamentale. Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiţii publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menţinerii ritmului de creştere economică.

5. Susţinerea marilor proiecte de infrastructură critică (termoficare, alimentare cu apă etc) şi a colaborării dintre Guvern şi administraţia publică locală pentru implementarea acestora.

6. Impulsionarea iniţierii şi derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de către administraţia centrală şi locală.

7. Susţinerea necondiţionată a adoptării şi aplicării noii legi a Pensiilor, aşa cum a fost elaborată de actualul Guvern.

8. Elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale prin măsuri ţintite, menite să-i ajute pe cei aflaţi cu adevărat în nevoie, astfel încât lupta împotriva pauperizării să înregistreze rezultate vizibile.

9. Pregătirea corespunzătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătăţire a imaginii României şi a guvernării, în plan internaţional.

10. Creşterea coeziunii grupurilor parlamentare şi adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiţia, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea naţională, Codul administrativ, dar şi iniţiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Naţional al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese. Grupurile parlamentare vor susţine necondiţionat guvernul PSD-ALDE şi vor respinge orice moţiune de cenzură promovată de opoziţia parlamentară.

11. Adoptarea unei legi a Lobby-ului în concordanţă cu principiile de transparenţă şi bune practici din statele cu tradiţie în acest domeniu.

12. Ajustarea cadrului legislativ şi normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condiţiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori,

13. Adoptarea unei iniţiative legislative privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu: Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, asociaţiile magistraţilor, UNBR şi societatea civilă. Reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

14. Condamnarea cu fermitate şi luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiţie, care trebui să se înfăptuiască imparţial, cu respectarea strictă a Constituţiei şi a legilor în vigoare.

15. Susţinerea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei din data de 7 octombrie 2018.

16. Susţinerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară. Pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie. Pregătirea bugetului de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 şi adoptarea acestora până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

17. Sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale prin alocarea resurselor financiare necesare funcţionării şi dezvoltării localităţilor. Adoptarea codului finanţelor publice.

18. Întocmirea unei strategii electorale coerente, care să asigure pregătirea partidului pentru alegerile din anul 2019, europarlamentare şi prezidenţiale şi maximizarea şanselor de câştigare a acestora.

19. Îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali şi recâştigarea încrederii în România şi în Partidul Social Democrat. Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste.

Stimaţi colegi,
Demersul nostru este unul onest, care nu urmăreşte interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toţi membrii Comitetului Executiv Naţional, parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri judeţeni şi locali, membrii şi simpatizanţi ai partidului, să sprijine demersul nostru. Este important să rămânem uniţi şi solidari, să continuăm guvernarea, dar să avem şi viitor. PSD trebuie să rămână cea mai importantă forţă politică a ţării, un partid de stânga modern şi progresist, cu vocaţie europeană.

În numele comitetului de iniţiativă al prezentei Declaraţii comune,
Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD, 
Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, 
Primar general al Capitalei

Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD, 
Vicepreşedinte al Senatului

Bucureşti, 19 septembrie 2018

 

Citește și: