Elena Crangasu
183 vizualizări 17 ian 2020

„Eu nu împărtăşesc entuziasmul de pe FB legat de asumarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Nu plec după fente PNL aşa cum nu am plecat după fentele PSD”, a scris pe Facebook Ionuţ Moşteanu.

Deputatul USR a precizat că dacă PNL chiar voia revenirea la alegerea primarilor în două tururi, atunci planul era următorul: „OUG pentru primari în două tururi, o eventuală respingere a lui în Parlament dura minim 2 luni (cu atacuri la CCR, cu retrimitere de la Cotroceni, cu majorităţi la limită în comisii şi în plen); HG pentru organizare alegeri pe legislaţia în vigoare (OUG-ul de mai sus) ; pact pentru anticipate să vezi că ai parlamentarii care să respinga de două ori numirea unui premier; demisia prim ministrului şi începea procedura constituţională pentru anticipate”.

El a mai spus că în situaţia actuală, moţiunea de cenzură anunţată de PSD va trece.

„Aşa, avem o asumare a răspunderii şi o moţiune care probabil va trece (PSD+ UDMR + 5 rătăciţi, minorităţi sau ProRo). În scenariul ăsta nu o să mai avem primari în două tururi şi începe mecanismul pentru anticipate. PNL o să zică <<eu am vrut primari în două tururi dar nu mă lasă oamenii răi>>. De fapt nu vor nici primarii lor”, a motivat el.

Moşteanu a mai adăugat că „dacă nu trece moţiunea, PSD atacă la CCR şi presimt ca CCR nu se va grăbi şi tot nu se rezolvă”.

Totodată, deputatul USR a afirmat că strategia pentru anticipate e greşită şi ar fi trebuit semnat un pact cu formaţiunile politice, pentru a fi sigur că există majoritate care să respingă propunerea de premier.

„Dacă asta e strategia de anticipate, e greşită. Pentru anticipate trebuie un pact semnat cu partidele în care să vezi că bob numărat ai jumătate din Parlament gata să respingă de două ori propunerea de premier (ceea ce a propus USR în septembrie 2019). Estimarea mea, deşi mi-aş dori foarte tare să mă înşel, e că vom rămâne cu alegeri de primari într-un tur şi cu o criză guvernamentală”, a argumentat Moşteanu.

Reacţia vine în contextul în care premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis au stabilit săptămâna trecută că România are nevoie de organizarea alegerilor anticpate, astfel încât alegerile parlamentare să aibă loc mai devreme de termen. Cei doi oficiali au susţinut ideea organizării alegerilor parlamentare odată cu alegerile locale.

Citește și: