Sorin Bogdan
Ana Petrescu
3689 vizualizări 22 feb 2019

Europarlamentarii PSD s-au mobilizat pentru a diminua şansele Laurei Codruţa Kovesi să devină procuror şef european. Ei au contestat, acuzând lipsa de transparenţă şi încălcarea regulamentului, faptul că decizia din Comisia LIBE nu se va lua prin votul tuturor membrilor, ci într-o şedinţă a coordonatorilor grupurilor politice.

”Eu, împreună cu domnul Nica şi alţi colegi din grupul S&D, am trimis astăzi (joi - n.red.) solicitarea să fie o procedură transparentă, să se respecte procedura şi anume să existe vot în Comisia LIBE. Toţi eurodeputaţii care fac parte din Comisia LIBE să îşi exprime punctul de vedere prin vot, aşa cum este normal şi aşa cum prevede regulamentul,” a declarat Zoană pentru Mediafax.

Ei nu sunt de acord ca alegerea candidatului pentru şefia Parchetului European să fi o decizie politică.

”Am primit, într-adevăr, în această seară, procedura de la preşedintele Comisiei, care ne-a transmis scrisoarea domnului preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani, prin care ni se comunică faptul că nu va exista vot în Comisia LIBE şi vor fi aceste audieri, 75 de minute pentru fiecare candidat. Hotărârea va fi luată a doua zi, în şedinţa coordonatorilor, deci după audiere, de către coordonatorul de grupuri politice, ceea ce este absolut netransparent şi încalcă procedura. Se pare că există un precedent la nivelul PE în acest sens şi s-a mers pe acest precedent,” a explicat Zoană.

Europarlamentarul PSD a descris cum vor decurge audierile şi care vor fi paşii următori, după audierea celor trei candidaţi în Comisiile Parlamentului European.

”Două treimi din timpul alocat este pentru Comisia LIBE şi o treime pentru Comisia CONT. Deja COREPER (reprezentanţii statelor UE din Consiliul European) şi-a exprimat punctul de vedere cu candidatul preferenţial. Acum să vedem care este rezultatul care va reieşi din decizia coordonatorilor grupurilor politice. În contextul în care coordonatorii de grupuri politice, care reprezintă Parlamentul European în această procedură vor ajunge la aceeaşi soluţie la care a ajuns COREPER, atunci acela va fi candidatul ales, cel francez. În cazul în care Parlamentul are o altă soluţie, probabil că va exista un trialog informal, în care cred că va participa şi Comisia, dar hotărâtor va fi Consiliul UE şi Parlamentul care au egalitate la decizie.”

Gabriela Zoană a trimis întrebări coordonatorului S&D din Comisia LIBE, pentru a fi adresate la audierea celor trei candidaţi.

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European. Fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a mai ataşat mesajului scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie.

”În numele preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, am dori să vă informăm asupra procedurii de la nivelul Comisiei în legătură cu numirea procurorului-şef european. O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019. (Jean-François Bohnert din Franţa, care a obţinut 50 de puncte, urmat la egalitate de Laura Codruţa Kovesi şi Andres Ritter din Germania, cu un scor egal, de 29 de puncte - n.red.)

Referitor la procedura din Parlamentul European la nivelul comisiei şi mai departe la decizia Coordonatorilor, audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE, cu participarea Comisiei CONT, miercuri, 26 februarie, între orele 15:30-19:15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat). După cum reiese din scrisoarea domnului preşedinte Tajani, grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi”, se arată în mesajul preşedintelui Comisiei LIBE obţinut de Mediafax.

 

Citește și: