Alexandru Costea
72 vizualizări 9 oct 2019

"Asteptăm şi noi să vedem poziţia peşedintelui Comisiei Europene. Văzusem aseară o încercare de dezinformare cum că propunerea noastră, Dan Nica, ar fi fost respins. Nu există un asemenea lucru. Eu cred că Dan Nica va trece de momemtul acesta şi va fi comisar european", a declarat, miercuri, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, în Parlament.

De asemenea, Fifor a spus că mesajul purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene de marţi, cu privire la procesul de numire a unui comisar european din partea României, nu a fost clar.

"A fost o exprimare în limba engleză. Nici poveste de aşa ceva. Dan Nica nu a fost evaluat. Noi am trimis două propuneri. Evaluată a fost Rovana Plumb. Ce s-a întâmplat cu Rovana Plumb este un lucru pe care noi l-am comentat şi pe care l-am condamnat pentru că nu ni se pare în regulă ca Rovana Plumb să fie victima unor jocuri politice în Parlamentul European, nu ni se pare în regulă ca pentru România să fie folosit dublu standard în evaluare. În opinia noastră, Rovana Plumb merita cu prisosinţă să fie comisar european. S-a decis altfel de la Bruxelles. Este o discuţie în care n-o să intru acum. Dan Nica va fi comisar european. Nu văd de ce am pierde portofoliul de la transporturi, avem nominalizarea, aşteptăm", a afirmat social-democratul.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că Dan Nica nu a fost respins de Comisia Europeană, însă partidele de opoziţie din Parlamentul European spun orice pentru a strica imaginea României.

Mihai Fifor a afirmat, marţi, că dacă Dan Nica va fi respins de Comisia Europeană, PSD va veni cu cea de-a doua propunere pentru funcţia de comisar european, respectiv cu Gabriela Ciot.

Propunerea pentru funcţia de comisar european din partea României, în persoana lui Dan Nica, a ajuns la Comisia Europeană, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru MEDIAFAX, iar în prezent procedura de selecţie îşi urmează cursul, candidatul fiind unul care nu a fost selectat în vară.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că o scrisoare ce conţine numele unui candidat din partea României a ajuns luni la Comisia Europeană.

Viorica Dăncilă a anunţat deja că propunerea Executivului este Dan Nica, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi.

Potrivit surselor citate, discuţiile continuă şi la această oră, în contextul în care numele candidatului propus este acelaşi cu persoana care nu a fost selectată în vara acestui an, atunci când ţara noastră a trimis două propuneri: Dan Nica şi Rovana Plumb.

Cu toate acestea, sursele politice au explicat pentru MEDIAFAX că nu se poate vorbi acum despre o respingere, ci despre faptul că există un dialog constant cu Bucureştiul pentru a se stabili dacă va mai fi şi o altă propunere.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european.

 

Citește și: