Departamentul Externe
5697 vizualizări 13 nov 2018

Premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care afirma că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE.

"Categoric că respingem acest lucru. Am văzut cum şi Finlanda a văzut că România este pregătită,” a declarat premierul Viorica Dăncilă marţi seara, la Antena 3.

"Este de aşteptat ca, în urma afirmaţiilor făcute de dl preşedinte Klaus Iohannis, să avem efecte de genul acesta. Cu siguranţă, România e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Guvernul e bine pregătit şi acest lucru îl ştie şi dl Iohannis, pentru că există un comitet interministerial la care au participat şi consilierii prezidenţială. E finalizat întreg programul de acţiuni. În medie, vor fi 7 întâlniri sau discuţii în perioada exercitării preşedinţiei Consiliului UE. Vom aveam evenimente formale şi informale. A început procesul de finalizare efectivă a Summit-ului. România a pregătit, a selectat o veritabilă armată de profesionişti, care vor asigura resursa umană necesară. Sunt 279 de preşedinţi şi vicepreşedinţi coordonatori ai grupurilor de lucru. Sunt câteva cifre care arată seriozitatea cu care am luat lucrurile şi faptul că suntem pregătiţi. Mai mult, România deţine preşedinţia din umbră în perioada celei austrice", a adăugat Dăncilă.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda. Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi, după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, că ţara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat şi de guvernul finlandez.

”Aşa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenţia că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat. În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informaţiei care tratează declaraţiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziţia Executivului român şi clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul de Preşedinţie a Consiliului UE şi nu va solicita asistenţă, în acest sens, Guvernului finlandez”, au precizat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit acestora, exercitarea în bune condiţii a mandatului privind Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate.

”Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României faţă de Uniunea Europeană şi de promovarea valorilor sale, cât şi a consolidării şi articulării rolului României la nivelul statelor membre. Nu în ultimul rând, subliniem importanţa tratării cu maturitate a unor informaţii care nu sunt fundamentate pe demersuri reale şi care pot afecta imaginea României şi influenţa credibilitatea şi statutul său la nivel european”, mai arată MAE.

Sâmbătă, în urma unor discuţii tensionate la sfârşitul şedinţei de guvern din ziua anterioară, Victor Negrescu a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. Din păcate, văd că domnul Negrescu a luat-o personal şi dă dovadă că nu înţelege ce înseamnă o echipă, lucrul în echipă, mai ales când vorbim de preşedinţia de anul viitor,” a declarat ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici. ”Au mai fost discuţii şi e normal să se discute. A fost discuţia asta şi apoi am văzut şi eu pe ştiri faptul că şi-a dat demisia şi chiar mă surprinde pentru că rolul era de a dovadă că e mediator şi iată că atitudinea e că mă supăr, îmi iau jucăriile şi plec.

Negrescu era responsabil cu proiectul de pregătire şi exercitare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România. El a ţinut să menţioneaze printr-un mesaj pe Facebook că procesul de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE este în grafic, atât pe dimensiunea politică cât şi logistică.

”Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialişti foarte bine pregătiţi, în aşa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore faţă de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Preşedinţia Consiliului UE prezidat de Primul ministru. Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă, la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern şi de partid este normală şi o reală dovadă de colegialitate şi susţinere. Am spus-o încă din momentul în care am părăsit funcţia de europarlamentar pentru această responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine să reprezint România.”

Luni, la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din României, preşedintele Klaus Iohannis declara că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene.

"Trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am, cu toate că nu vă priveşte direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie extrem de onorantă şi de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni, am spus că vom face faţă rezonabil, numai că între timp, lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înţeleg care sunt persoanele responsabile. Persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demişi. Cred că şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare şi implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave", a declarat Klaus Iohannis.

Marţi, premierul Viorica Dăncilă l-a contrazis pe preşedinte şi i-a cerut să se abţină de la declaraţii care fac rău României.

"România e în grafic pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi orice declaraţie care aduce o urmă de îndoială face rău României. Suntem în linie dreaptă, am nominalizat o persoană cu experienţă, va fi sprijinită de mulţi experţi şi care poate conduce la o preşedinţie de succes pentru România. Am văzut declaraţii privind preşedinţia rotativă, că acest Guvern nu e pregătit. În calitate de premier vă asigur că România este pregătită", aprecia Viorica Dăncilă.

"Aceste declaraţii fac rău României, cred că este fără precedent într-un stat membru UE şi cer tuturor, inclusiv preşedintelui, să se abţină, pentru că România are nevoie de consens şi buni români şi unitate. Ne-am obişnuit legat de aceste atacuri şi nu vreau să procedez cum face dumnealui. E important să vin cu lucruri concrete pentru români. Pentru mine a fost important că ieri am acordat ajutoare de stat pt 9 companii, de câte ori mă va ataca preşedintele Iohannis îi voi răspunde cu ce face noi, acest guvern. Românii s-au săturat de dispute, eu m-am săturat. Îl rog pe preşedinte să nu mai iasă cu aceste declaraţii. Acest lucru a fost subliniat şi de dl. Juncker care a spus că, dacă vrem să avem succes, trebuie să existe consens între preşedinte, Parlament, Guvern", a mai spus Dăncilă.

Guvernul l-a înlocuit rapid pe Negrescu cu secretarul de stat în MAE George Ciamba. Aflând despre propunere, preşedintele Iohannis şi-a continuat ironiile la adresa Executivului. ”Acum câteva săptămâni, făceau mare tam-tam cu remanierea guvernamentală. Văd că acum se face remaniere cu ţârâita, adică unul câte unul să plece. Se pare că voi primi două propuneri, dintre care una va fi analizată foarte repede. E vorba de ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Totuşi, ne pregătim pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Nu ştiu de ce a demisionat domnul Negrescu, cert e că nu avem ministru în ajunul preşedinţiei. Propunerea făcută mi se pare una pe care o voi citi în notă pozitivă. Cu domnul Ciamba am colaborat bine până acum şi cred că e important să dau o rezoluţie pentru această propunere, ca să ne mişcăm odată", a declarat Klaus Iohannis, după care a semnat decretul de promulgare a numirii.

Victor Negrescu a asigurat continuitatea la minister şi a dat din nou asigurări că toate pregătirile sunt pe drumul cel bun.

Toată lumea a lăsat motivele demisiei lui Negrescu să se piardă în ceaţă. Desigur, cu excepţia Gabrielei Firea, care a sugerat că fostului ministru i s-ar fi luat din atribuţii. "Pentru înlocuitorul domnului Negrescu, am spus că nu înţeleg motivele demisiei. Domnul Negrescu a explicat că i s-au luat anumite atribuţii şi nu i s-a parut colegial. Am votat abţinere pentru domnul Ciamba," a declarat Firea după şedinţa PSD. Imediat, atât premierul Dăncilă, cât şi preşedintele PSD Liviu Dragnea au negat insinuările primarului general.

"Nu, neg cu vehemenţă acest lucru. Domnului Victor Negrescu nu i s-a tăiat nicio atribuţie. Am lucrat împreună pe fiecare lucru, pe fiecare dosar", a declarat Viorica Dăncilă.

"Nu spune nimeni că s-a tăiat din atribuţii. Este o minciună. Concret (n.r.:legat de demisie), întrebati-l pe domnul Negrescu. Nu am avut onoarea să fiu nici purtător de cuvânt şi nici consilierul lui", a adăugat şi Liviu Dragnea.

 

Citește și: