Ionel Dancu
3530 vizualizări 14 nov 2018

”Domnul preşedinte al Comisiei pentru sistematizarea, unificarea în domeniul justiţiei tocmai a proferat gesturi obscene de la această tribună a Parlamentului către colegii parlamentari. Acele gesturi obscene, domnule Iordache, nu le arătaţi nouă, le arătaţi românilor”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Acesta a luat cuvântul imediat după ce deputatul PSD Florin Iordache a spus că social-democraţii vor merge mai departe cu reformarea justiţiei.

”Vom merge mai departe, cu toată opoziţia cu care Parlamentul European şi Comisia European s-au pronunţat împotriva României”, a spus Iordache.

Social-democratul le-a adus şi un reproş deputaţilor Opoziţiei: ”Este josnic să nu apăraţi România, suntem sub presiune pentru că vrem să fim independenţi”.

Discuţia a avut loc după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în forma Guvernului.

Vi s-a părut! E un punct de vedere

Iordache a evitat să comenteze gestul din plenul Parlamentului, unde a ridicat degetele mijlocii de la ambele mâini.

"Vi s-a părut. E un punct de vedere. Păi şi bun, cu mâinile ridicate, care e problema? Bun," a fost reacţia lui Iordache.Imaginile din plen l-au suprins pe Florin Iordache în momentul în care se întorcea de la pupitru şi a ridicat ambele mâini cu degetele mijlocii în aer. Gestul a fost observat chiar şi de colegii de partid ai lui Iordache.

”Din păcate, cred că a greşit Iordache când a făcut, pentru că nu se face, nu suntem la stadion, suntem totuşi în Parlamentul României şi deputatul Iordache, vicepreşedinte al Camerei, cred că a făcut o mare greşeală”, aprecia vicepremierul Paul Stănescu.

Întrebat dacă Florin Iordache ar trebui sancţionat pentru comportamentul neadecvat din plenul Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, liderul deputaţilor PSD a răspuns: "Asta rămâne să decidă Biroul permanent sau să vedem dacă se face sesizare. Eu nu judec cu două măsuri".

El a adăugat că gestul lui Florin Iordache este regretabil. "Nu judec cu două măsuri. Orice gest regretabil rămâne un gest regretabil, indiferent cine îl face. Este un gest regretabil, da."

Guvernul ar putea contesta Raportul MCV 

Florin Iordache a declarat că Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justiţie a UE.

”Am spus că vom face o analiză. Contestarea dacă se va face. Poate să o facă Guvernul. Eu am spus că în cadrul Parlamentului vom face o analiză şi vom vedea dacă sunt argumente juridice sau dacă sunt argumente politice. Din punctul meu de vedere nu sunt argumente juridice în acest raport MCV. Discutăm de o justiţie reală, pe care o parte a asociaţiilor le-au lăudat şi împreună le-am lucrat. Am discutat cu ministrul Justiţiei, şi dumnealui va face o analiză.(...) A spune că aceste legi adoptate de România nu sunt bune în condiţiile în care eu am cerut de fiecare dată să se precizeze care articole încalcă independenţa, care articole nu sunt bune, noi nu am constatat până în acest moment. Din punctul meu de vedere, aşa cum arată cele trei legi ale justiţiei acum, sunt nişte legi bune”, a declarat Florin Iordache.

”Criticile pe care ieri, prin MCV, au fost aduse României sunt anormale. Nu cred că Parlamentul României trebuie tratat ca un Parlament de mâna a doua, în ideea în care printr-un vot constituţional, prin mai multe sesizări la CCR au fost adoptate nişte legi ale justiţiei care fac o justiţie reală şi care fac o justiţie independentă. Modul în care ni se cere să oprim adoptarea acestor legi cred că este anormal. Nu există nicăieri în lume o procedură ca nişte legi adoptate, care au intrat în vigoare şi care cred eu că efectele se vor vedea în perioada următoare, să se ceară printr-un astfel de raport să fie oprite sau să fie abrogate.

Credem că Parlamentul României, atunci când a adoptat aceste legi, a adoptat nişte legi bune. Eu cred că acest mecanism este un mecanism de cooperare,. Cred că prin acest mecanism, România poate avea o colaborare eficientă. Să nu uităm de unde am plecat prin acest mecanism, de la cele cinci condiţionalităţi care au fost îndeplinite, de-a lungul timpului ni s-au pus altele şi altele şi este anormal modul în care România este tratată. De ce se leagă Schengen de MCV este anormal. Acolo discutăm de nişte condiţii şi de nişte condiţionalităţi tehnice pe care România le-a îndeplinit demult”, a adăugat Florin Iordache.

O lovitură la siguranţa naţională

Vicepremierul PSD Paul Stănescu consideră că rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept din România a fost nedreaptă, iar raportul MCV reprezintă ”o lovitură la siguranţa naţională”.

”Este o rezoluţia nedreaptă în Parlamentul European, politicianistă aş spune, pentru ţara noastră şi raportul MCV eu îl consider ca o lovitură la siguranţa naţională privind actul legiferării interne, pentru că au fost legi adoptate în Parlament, verificate la CCR şi toată lumea a zis că este OK şi mi se pare un amestec în treburile interne ale României”, a declarat Stănescu.

”Sper ca toate instituţiile UE să ne trateze ca cetăţeni egali cu cetăţenii din UE, pentru că noi am respectat şi respectăm în continuarea valorile UE. De asemenea, din toate studiile făcute, noi românii suntem printre cetăţenii europeni care suntem cei mai mulţi de acord cu acest proiect. Dar sigur, soluţia pe care eu o văd, pentru că la orice se întâmplă trebuie să ai o soluţie, eu văd un dialog permanent între noi şi toate instituţiile UE, nu un dialog al surzilor, un dialog real bazat pe realităţile din ţara noastră şi sigur că ne dorim cu toţi să fim trataţi cu respect aşa cum respectăm şi noi instituţiile şi valorile UE”, a spus vicepremierul.

Raportul foloseşte standarde duble

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader apreciază că raportul MCV are iz politic, multe interese şi foloseşte standarde duble.

”Raportul, în opinia mea, şi îmi pare rău să spun, de când sunt ministru, nu am lipsit de la nicio dezbatere. Toate explicaţiile pentru cele 12 recomandări au trecut prin filtru de la Ministrul Justiţiei. De data aceasta, tind să cred că raportul are iz politic, are multe interese. Raportul foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile mişcătoare”, a declarat Toader.

”Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte. Îi dăm vocaţia juridică pe care recomandarea o are. Să nu vă imaginaţi că o recomandare poate să aibă putere juridică peste legea naţională. (...) Le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm pentru această grilă, pentru că eu personal, nu ca ministru, ca jurist, am mari semne de întrebare să ni se spună în MCV: suspendaţi procedura de revocare, să ni se spună opriţi procesul de legiferare. Este cam mult şi iese din tiparul MCV”, a mai spus Toader.

”Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu şi m-aş bucura dacă aţi reţine - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aş vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieşit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiţiei.

 

Citește și: