Ionel Dancu
697 vizualizări 2 nov 2018

"Este o ordonanţă de mare importanţă şi trebuie analizată bine,” apreciază Liviu Dragnea. ”În acest sens, au fost invitaţi şi oficialii din Polonia, să vedem cum funcţionează fondul lor. E oarecum diferit. Ordonanţa are o formă finală, sunt câteva modificări, credem că e un cadru care elimină orice risc pentru societăţile comerciale şi condiţiile pentru ca un fond suveran să contribuie la dezvoltarea acestei ţări."

Preşedintele PSD anunţă că Fondul Suveran va fi funcţional de anul viitor, ordonanţa urmând să fie adoptată peste câteva zile.

”Având forma finală, săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern, va fi adoptată ordonanţa. Apoi, după ce e publicată, vor fi discuţii despre hotărârea care să stea la bază (...) Ordonanţa nu vorbeşte despre câte companii intră, reglementează cadrul general, după ce CCR a spus că nu se poate face cu o adresă punctuală", a mai spus Dragnea.

Prin înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare, se are în vedere crearea unui vehicul de investiţii financiare în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din Romania. Acesta ar trebui să aibă un rol multiplicator în economie.

Fondul va fi persoană juridică română ale cărei condiţii de organizare si funcţionare se stabilesc prin hotărâre de Guvern, care se înfiinţează şi funcţionează ca societate pe acţiuni şi care este deţinut în întregime, în mod direct, pe toată durata de funcţionare de către statul român.

Capitalul social va fi format din aport în numerar, precum şi din aport în natură. Aportul în natură se stabileşte prin hotărâre de Guvern şi se poate compune şi din bunuri mobile şi imobile proprietate privată a Statului, inclusiv din acţiuni ale Statului la societăţile la care acesta este acţionar.

Strategia instituţiei se aprobă de către adunarea generală a acţionarilor, în baza unui mandat aprobat în prealabil prin hotărâre de Guvern şi este corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen mediu şi lung stabiliţi de adunarea generală a acţionarilor. Strategia este însoţită de un plan de afaceri şi de o analiza economico-financiara care să o fundamenteze.

 

Citește și: