Vasile Magradean
1026 vizualizări 4 dec 2019

„Îi ofer pentru ultima dată consultaţii gratuite vice-premierului României, meditaţii poate să ia contra-cost de la Preşedintele statului. O anunţ că transportul elevilor este reglementat în Legea Educaţiei Naţionale, însă metodologia de plată se face prin Hotărâre de Guvern, aşa că invit Guvernul Orban să emită această hotărâre cât mai repede şi cât mai bine. În ceea ce priveşte activitatea Parlamentului, o poftesc luni în plenul Senatului, pe doamna Turcan, unde avem la vot o iniţiativă legislativă care prevede gratuitatea pe transportul intern, precum şi gratuitatea la toate muzeele din România pentru copiii din învăţământul preuniversitar”, a scris pe Facebook fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop.

Potrivit postării în care fostul ministru adaugă articole din lege, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Raluca Turcan a fost întrebată, miercuri, într-o conferinţă pe teme de educaţie, ce se va întâmpla cu transportul elevilor către şcoală, iar vicepremierul a declarat că dacă problema nu va fi rezolvată în Parlament, în două săptămâni, Guvernul îşi va asuma răspunderea.

„În maxim 2 săptămâni ne asumăm răspunderea pe transportul elevilor şi anume includerea serviciilor de transport şcolar în sfera serviciilor publice de transport. Ce înseamnă procedura asumării răspunderii? Înseamnă că ne punem mandatul pe masă pentru a rezolva această problemă a transportului elevilor spre şcoală. În două săptămâni, dacă problema nu este rezolvată în Parlament, ne asumăm răspunderea”, a spus Turcan.

Săptămâna trecută, mai mulţi elevi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei, reclamând că nu le este decontat transportul şcolar, iar în unele localităţi acesta nu există.

 

Citește și: