Departamentul Politic
10268 vizualizări 27 iul 2018

"Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi la Skopje ca PRIMUL prim ministru care vizitează Republica Macedonia,” a spus Viorica Dăncilă la începutul declaraţiei comune pe care a susţinut-o alături de omologul său macedonean, Zoran Zaev, moment în care un pahar s-a spart, ceea ce a făcut-o să se oprească din discurs pentru câteva clipe.

Primul prim-ministru care a vizitat Republica Macedonia a fost Tony Blair, premierul Marii Britanii, care a efectuat vizita pe 3 mai 1999. De atunci, numărul premierilor care au ajuns la Skopje a tot crescut. Ultima oară, Republica Macedonia a fost vizitată tot de un premier britanic, respectiv Theresa May, pe 17 mai 2018. În total, din 1991, când Macedonia şi-a declarat independenţa, nu mai puţin de 24 de premieri au vizitat această ţară.

Premierul Viorica Dăncilă a greşit şi când a afirmat că cetăţenii Republicii Macedonia sunt "MACEDONI", în loc de "macedoneni".

De asemenea, ea a afirmat că aromânii sunt CETĂŢENI, în loc de etnici de naţionalitatea macedoneană, în contextul în care s-a referit la comunităţile aromânilor din Republica Macedonia şi macedonenilor din România.

Primele reacţii relativ la recentele gafe ale premierului le-a avut un alt gafeur cunoscut, preşedintele PNL Ludovic Orban. El  i-a solicitat lui Liviu Dragnea "să o ţină acasă" pe Viorica Dăncilă, pentru a nu risca să dinamiteze relaţiile internaţionale ale României.

"Dacă o mai lasă să umble liberă prin lume, va ajunge un pericol public la adresa relaţiilor internaţionale ale României,” a declarat joi Orban, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL. ”Că mai face câte o gafă în faţa Parlamentului sau la câte o emisiune televizată, îi mai putem trece cu vederea incapacitatea ei de a citi textele care îi sunt puse la dispoziţie sau necunoaşterea limbii române. Dacă însă este lăsată în continuare să umble liberă prin lume riscă să dinamiteze foarte multe relaţii internaţionale ale României. Gafa monumentală comisă în vizita din Muntenegru nu poate fi tratată la capitolul râsete şi trecem mai departe. E inadmisibil când te deplasezi într-o ţară străină ca şi prim-ministu să nu cunoşti numele capitalei ţării în care te deplasezi şi mai mult decât atât să confunzi capitala ţării în care te duci în vizită oficială cu capitala unei alte ţări."

Ludovic Orban se referea la momentul de miercuri, când premierul Viorica Dăncilă a încurcat capitala Muntenegrului, Podgorica, cu cea a  proviniciei Kosovo, Priştina.

"În cazul Priştina şi Kosovo, este vorba de o ţară pe care România nu a recunoscut-o, lucru care agravează şi mai mult gafa monumentală comisă de premierul Dăncilă,” crede Orban. ”Sigur că cel mai bine şi pentru Dăncilă şi pentru România, ar fi ca Dăncilă să plece de la Palatul Victoria, dar mă îndoiesc că Dragnea se poate dispensa de acest moment de această slugă care îi execută comenzile ticăloase." 

Miercuri, în timpul declaraţiilor comune cu omologul muntenegrean, Dusko Markovic, premierul spunea că se bucură să se afle la Priştina, (capitala Kosovo) deşi era la Podgorica (în Muntenegru).

Gafa a fost corectată de translator, care a tradus Podgoriţa în loc de Priştina. Ulterior, pe canalul de youtube al guvernului muntenegrean sunetul din partea în care premierul român a spus Priştina a fost tăiat.

 

Citește și: