Monica Mihai
10361 vizualizări 17 feb 2019

Ion Cristoiu nu exclude ipoteza existenţei unor forţe care nu o vor pe Kovesi la şefia Parchetului european şi care au cerut desfăşurarea unei operaţiuni pe plan intern care să fie folosită ca pretext pentru a-i respinge candidatura.

În plus, el lansează şi ipoteza ca auto-victimizarea lui Kovesi să facă parte din scenariul unei candidaturi la prezidenţiale în urma căreia fosta şefă a DNA să îl radă pe Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu crede că Sebastian Ghiţă, autorul denunţului împotriva lui Kovesi, face totul calculat, iar dacă va da publicităţii caseta în care Kovesi apare la Sinaia, în vila SRI, cântând de gât cu Nelu Ploieşteanu ”La Chilia în port”, va fi terminată ca procuror. “O să o dea, dacă nu se potoleşte, o să o dea şi pe aia”, susţine jurnalistul.

Ion Cristoiu a abordat şi tema bugetului pe 2019, adoptat vineri de Parlament. El spune că preşedintele Iohannis este obligat să respingă bugetul, pentru că nu respectă înţelegerea din CSAT cu reprezentanţii Guvernului privind bugetele alocate serviciilor secrete.

El susţine că toată povestea cu Liviu Dragnea care taie banii de la servicii, ca să dea vitamina D la copii, îi confirmă ipoteza că liderul PSD a început pe şest campania electorală pentru prezidenţiale.

Din tabloul electoral fac parte şi atacurile PSD la BNR şi audierea guvernatorului Mugur Isărescu, spune jurnalistul. Ion Cristoiu susţine că, dacă Isărescu ar intra în competiţia pentru Cotroceni, ar avea mai degrabă o imagine de centru şi că, în locul PNL, pe guvernatorul BNR l-ar lansa în cursa prezidenţială şi nu pe Iohannis.

Ion Cristoiu este convins că anul acesta, campania electorală se va baza pe emoţie, dar emoţie în sensul de ură faţă de contracandidat, iar Olguţa Vasilescu e singura de la PSD care poate să spună ”Şo, pe Iohannis”.

Redăm integral interviul:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii Gândurile lui Cristoiu. S-au întâmplat foarte multe prin Parlament şi nu numai. Avem audierea doamnei Laura Codruţa Kovesi, care este acuzată de luare de mită, de abuz în serviciu şi de mărturie mincinoasă. Avem un buget care a trecut de Parlament, îl avem pe domnul Mugur Isărescu care a fost chemat şi dânsul şi audiat în Parlamentul României şi o avem pe doamna Carmen Iohannis, care a fost audiată săptămâna aceasta la Parchetul General. Haideţi să vorbim despre cazul doamnei Kovesi, subiectul săptămânii.

Ion Cristoiu: Nu numai pentru că e recent, ci pentru că e cel mai important la ora actuală. E atât de important încât, în mod fericit pentru PSD, abate atenţia de la toate celelalte probleme, inclusiv de la problema fundamentală care e bugetul. Chestiunea că doamna Kovesi merge sau nu procuror general nu are nici o importanţă pentru oamenii care vor beneficia sau nu de bugetul pe 2019, dar mă rog aşa e, suntem atenţi la spectacolul mediatic. Nu că... am spus că norocul PSD-ului...

Monica Mihai: Că s-a întâmplat acest lucru. Doamna Laura Codruţa Kovesi a fost audiată vineri la Parchetul General, fiind suspectă într-un dosar în care este acuzată de Sebastian Ghiţă că ar fi luat mită, că ar fi avut o mărturie mincinoasă şi că, de fapt, ar fi folosit bani privaţi pentru aducerea în ţară a fugarului Nicolae Popa. De altfel avem şi declaraţia doamnei Kovesi imediat de la ieşirea din Parchetul General, haideţi să o ascultăm.

Fragment din declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, Parchetul General, 15 februarie 2019.

”Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea şi calitatea de suspect. Am depus două cereri de recuzare, una pentru procurorul de caz, o cerere de recuzare şef de secţie. Niciodată nu am comis fapte penale. Acuzaţiile pe care le-am văzut înspaţiul public, făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA sunt pure fabulaţii. Nu am avut în niciun fel atribuţii legate de extrădarea condamnatului Nicolae Popa. Nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extrădarea, pentrucă nu aveam aceste atribuţii. De extrădare s-a ocupat Poliţia Română şi Ministerul Justiţiei”.

Monica Mihai: Asta a spus Laura Codruţa Kovesi la plecarea din Parchetul General, după ce a fost audiată timp de o oră. Mai mult, aceasta a cerut, a făcut două solicitări, şi anume să fie recuzat procurorul de caz Adina Florea şi să fie recuzat şi cel care ar trebui să studieze cererea de recuzare Gheorghe Stan. Cum vedeţi tot ce s-a întâmplat?

Ion Cristoiu: În primul rând, cererile de recuzare sunt o victorie a... sau o încercare a penalei - că fiind convocată, potrivit domnului Klaus Iohannis şi potrivit doamnei Kovesi, când era şefă, potrivit celor care o susţin, o simplă convocare, mai ţineţi minte? la Parchet, fie DNA, erai considerat penal. Cred că la vremea respectivă, am răguşit spunând că este o prostie. Din punct de vedere, ştiţi şi dumneavoastră, procedural, convocarea chiar ca suspect la... e suspect, deocamdată... la Parchet nu înseamnă nimic despre cel convocat. Din punct de vedere juridic, trebuie spus telespectatorilor şi în favoarea Codruţei Kovesi, dar şi în a celor acuzaţi că ar fi penali, procurorul, ca şi un jurnalist de investigaţii, ca şi un detectiv, că cele trei meserii seamănă, are nişte indicii şi el începe o anchetă. În prima fază, nu pentru a te trimite la puşcărie, cum făceau procurorii din subordinea domniei sale, ci pentru a vedea dacă...

Intrând în logica ei şi a lui Klaus Iohannis, e penală şi de regulă, penalii încep cu tertipurile

Monica Mihai: Eşti sau nu vinovat.

Ion Cristoiu:  Pe parcursul anchetei, se poate ajunge la concluzia că eşti nevinovat şi atunci se clasează dosarul, sau ajunge la concluzia procurorul că are suficiente probe şi te trimite în judecată. Repet, convocarea la parchet nu înseamnă absolut nimic din punctul de vedere al etichetării personajului respectiv. Deci, putem să îi spunem acum, intrând în logica ei şi a lui Klaus Iohannis, că e penală şi de regulă, penalii - ca să ne reamintim, şi dumneavoastră aţi văzut atâţia penali între ghilimele - încep cu tertipurile. Unu: se dezvinovăţesc, că spun că e o nedreptate...

Monica Mihai: Că sunt nevinovaţi.

Ion Cristoiu: Da, fac cerere de recuzare, cum spunea fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, chichiţa avocăţească, nu înţelegea nimeni chestia cu procedurile...

Monica Mihai: Dar totuşi, această convocare, cum i-aţi spus dumneavoastră, vine într-un moment şi un context deosebit. Trebuie să vorbim puţin despre asta. Laura Codruţa Kovesi ar urma să susţină candidatura pentru funcţia de procuror şef european în faţa Parlamentului European, mai exact pe data de 26 februarie. De altfel vineri, imediat după audierea de la Parchet, aceasta a şi plecat spre Bruxelles. Este o coincidenţă între audierea ei în acest... convocarea ei la Parchetul General şi concursul pe care îl susţine pentru funcţia de procuror şef european?

Convocarea Codruţei Kovesi la Parchet sună ca dracu'

Ion Cristoiu: Reamintiţi-vă că, în istoria post-decembristă, există o sintagmă celebră, printre alte sintagme, care îi sună aşa, ”sună ca dracu'”. Ea a fost lansată şi ajung la... eu fac paranteză, de domnul Petre Roman, în după-amiaza lui 22 decembrie, când se constituia FSN-ul. Şi atunci, cineva a propus, nu mai ştiu cum să îi spun, noului organism şi dacă nu mă înşel şi Petre Roman, de pe banda video a zis ”Dom`ne, ca dracu'!”. Deci, după părerea mea, convocarea acuma sună ca dracu'. Putem să fim cum vreţi. Spun ”sună ca dracu'”, deoarece am fost atent şi la celelalte convocări ale ”penalilor” şi unde mi s-a părut că sună ca dracu', am spus: eu nu mă dezmint nici în cadrul Codruţei Kovesi. Să spun că sună ca dracu'... Cum adică, tocmai acum, când nu numai că ea merge să dea examen, dar sună ca dracu' deoarece avem deja ştirea şi confirmată, că ea e în lista scurtă, avem deja o serie de personalităţi europene care o susţin şi atunci nu ai cum să nu spui... Sigur, ea lansase când a fost cazul lui Ponta, când a fost convocat în 2015, dacă nu mă înşel, chiar în momentul moţiunii de cenzură, chiar în ziua aia şi Ponta a spus că nu e o coincidenţă, doamna Kovesi a ieşit şi a spus că e o coincidenţă, nu are nici o legătură.

Monica Mihai: Că vorbim de domnul Ponta, a fost şi el audiat vineri înaintea doamnei Laura Codruţa Kovesi. Este şi asta o coincidenţă?

Ion Cristoiu: Nu. Nu, nu este o coincidenţă, asistăm la ora actuală... în primul rând, că vorbiţi cu un om care nu are încredere în justiţia română. Nu are încredere în general în justiţie, ştiu că o să mă contraziceţi, dintr-un simplu motiv, justiţia e făcută de oameni, ca şi presa română, ca şi căile ferate şi în consecinţă, în justiţie poţi întâlni magistraţi, adică procurori, judecători deştepţi, proşti, corupţi. Cu atât mai mult în România post-decembristă, unde - şi aici nu există o tradiţie a onoarei profesionale, adică nici în presă - să vină judecătorul, să spună: stai puţin! În spatele meu sunt 100 de ani de... suntem dintr-o familie... nu...

Este o operaţiune declanşată, cum a fost şi cea împotriva lui Coldea, de un auto-denunţ al lui Sebastian Ghiţă

Monica Mihai: Fiecare pentru el.

Ion Cristoiu: Nu, adică nu există şi atunci mă pot aştepta la orice acţiune. În cazul de faţă, noi nu avem nici o legiuire, aşa că toţi cei care mă mai sună şi îmi spun mie ce conţine dosarul, eu spun că nu are nici o legătură. Este o operaţiune declanşată, cum a fost declanşată şi cea împotriva lui Coldea, de un denunţ, mai mult un auto-denunţ al lui Sebastian Ghiţă, întemeiat cu multe probe, e şi normal cu multe probe, deoarece este auto-denunţ. Este vorba de o întâmplare, Sebastian Ghiţă a jucat un rol important.

Monica Mihai: E ciudat şi momentul în care acesta a venit cu aceste dovezi.

Ion Cristoiu: Pe data de 3 decembrie. Şi asistăm la o operaţiune căreia eu nu îi desluşesc încă dedesubturile. Poate fi o operaţiune - şi aici combinând şi cu ”sună ca dracu”. Deci, mi-e greu de presupus că, pe plan intern, secţia de investigaţii era alcătuită din aşa nerozi, încât să nu îşi dea seama că se vede. Şi e o operaţiune care nu are nici o legătură cu PSD-ul.

Monica Mihai: Este Laura Codruţa Kovesi victimă a acestei operaţiuni?

Ion Cristoiu: Da, victimă, folosiţi un termen din ăsta militant. Nu ştiu, doamna... o operaţiune pe care poate - şi aici ajungem la... - care nu are nici o legătură cu planul intern, pentru că marea problemă a acestei  operaţiuni este dacă Codruţa Kovesi este oprită din drumul ei către procurorul european. Aici este singura chestiune. Din acest punct de vedere, convocarea la DNA, la ăla, nu are nici o legătură, că dacă s-a decis pe plan european, în urma unor înţelegeri din culise, că ea să fie, putem să şi o arestăm - nu putem să o ghilotinăm - pentru că nu mai poate să mai fie... deci din punctul acestei operaţiuni.  Cei care au pus la cale aici, nu sunt nici ei proşti... chemarea, în primul rând. Dar vă atrag atenţia că s-a căutat să nu fie nici o fisură...

Monica Mihai: În denunţ.

Ion Cristoiu: Nu în denunţ, în toată operaţiunea, nu secţia a anunţat, deci secţia nu a mai lăsat să se scurgă nimic la presă, cum făcea DNA-ul.

Monica Mihai: De data asta a anunţat Laura Codruţa Kovesi.

Ion Cristoiu: Da! Domnul cu pricina, domnul prietenul nostru comun, aşa îi zic eu, domnul Sebastian Ghiţă, deşi a depus poza aia pentru care mă înjurau toţi că nu e adevărat, a depus-o, nu a apărut în presă pentru că domnul, sunteţi de acord, domnul Ghiţă nu putea...

Monica Mihai: Să o dea de atunci?

Ion Cristoiu: Nu, dar putea să o dea de acum, adică dacă tot a depus-o. Atunci era clar că nu voia să o depună. Deci, e clar că şi Sebastian Ghiţă e în piesă, că dacă era tumultos, era personal, până acuma ”O dau, ce mă interesează?” înseamnă că cineva i-a zis ”Nu o da”, de acord?

L-a chemat pe Ponta pentru că făcea parte din operaţiunea ”blocarea ascensiunii lui Kovesi”

Monica Mihai: De acord.

Ion Cristoiu: Bun! Pe de altă parte, această secţie l-a adus dimineaţă pe Ponta, adică nu l-a adus pe Dragnea, a adus pe cineva care e duşman al PSD, dar suficient...  Doi: o victimă, chiar dacă spune că nu e, o victimă, că toată lumea ştie şi trei: o personalitate destul de puternică, dar cu anumite simpatii mai nou din partea tefeliştilor.

Monica Mihai: Ce să caute Ponta în acest dosar?

Ion Cristoiu: Ce să caute? L-a chemat că făcea parte din operaţiune, adică operaţiunea ”blocarea ascensiunii lui Kovesi”.Trebuia să fie, să aibă acest moment cu Ponta. Orice alt tip chemat ca martor nu avea impactul...

Monica Mihai: Aceeaşi greutate pe care a avut-o...

Ion Cristoiu: Nu greutate, impactul mediatic, da. Şi aici avem problema pe plan european, deci o scoatem din discuţie pe plan intern. Problema pe plan european este în felul următor: deocamdată, noi avem nişte semnale că anumite forţe de pe plan european...

Monica Mihai: Ar vrea-o pe Laura Codruţa Kovesi în această funcţie?

Ion Cristoiu: Da, dar nu ştiu dacă nu cumva există şi nişte forţe care nu o vor sau chiar forţele astea care dau din gură nu ne-au zis nouă că operaţiunea nu e a judecătorilor... Faceţi ceva pe plan intern, ca noi să avem pretext să o respingem pe plan extern, este o chestie tipică.

Monica Mihai: De ce ar vrea-o cineva anume pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european?

Auto-victimizarea lui Kovesi poate să facă parte din ipoteza unei candidaturi la prezidenţiale

Ion Cristoiu: Deci, avem o ipoteză. O altă ipoteză, care e la fel de plauzibilă, este următoarea, pe care am lansat-o eu. Tot ce se întâmplă în aceste zile, victimizarea ei, toată această hărmălaie - de la mersul ei la Parchet, care nu are nici o influenţă - cei de la marile puteri zic ”Aoleu! a fost... şi zbierau ăia pe acolo şi hai, să o punem procuror!”. Nu. Dar chiar auto-victimizarea ei poate să facă parte - şi e a doua ipoteză pe care ţin neapărat să o lansez, am mai lansat-o, dar acum mi se confirmă - să facă parte din ipoteza unei candidaturi la prezidenţiale, în urma căreia ea să îl radă pe Klaus Iohannis. Sunt cele două ipoteze, nu pot să spun care din ele.

Monica Mihai: Să nu fie pur şi simplu ipoteza femeii care a avut o carieră şi care se simte acum atacată din toate părţile pentru că şi-a făcut datoria?

Ion Cristoiu: Nu, deveniţi sentimentală. Doamna Kovesi, toată văicăreala ei, face parte din piesa de teatru. E ciudată această văicăreală, da? Unu: staţi un pic, că nu avem de a face cu cineva, poetesa cutare, care a scris o poezie, nu avem Veronica Micle - deşi şi Veronica Micle avea sânge mult mai rece decât credem noi - avem un om care e procuror de meserie, care a fost şef la Parchet atâta timp, şefă la DNA şi... adică ea e convocată... imaginea ei de miercuri seara, da?  Dumneavoastră, sensibilă cum sunteţi, era să cădeţi în capcană. Adică, ea primeşte citaţia aia şi de odată se destabilizează, da? Şi pune mâna pe telefon şi ia turul televiziunilor şi începe să spună ”Aoleu, mă arestează!”. Păi, ea e procuror, ca dovadă că a înaintat recuzările alea. Încă odată, ea ştia, dacă ei, în decembrie sau când ea a depus candidatura, moment că până atunci, vă atrag atenţia că de la revocarea ei, ea nu a făcut...

Monica Mihai: Nu s-a întâmplat nimic.

Ion Cristoiu: Păi, nu ea nu a făcut nici o mişcare, a stat. Acum, există o explicaţie. Ciudăţenia a fost faptul că ea nu a făcut nimic după revocare, a făcut conferinţa aia de presă, dar nu a făcut nimic.

Monica Mihai: Şi în decembrie a sesizat şi CEDO, în decembrie şi-a depus şi candidatura.

Ion Cristoiu: A început să pună lucrurile în mişcare. Ea nu făcea mişcarea cu asta, dacă nu era contactată din forţe din afară, nu din interior, care i-au spus ”Fii atentă, depune cerere”,  ”Păi, şi am vreo şansă?”, ”Ai şanse”. Nu este exclus ca, pe plan intern, băieţii de prin păduri să îi fi spus ”Ai scăpat după revocare, faţă de Coldea, nu o să se întâmple nimic, stai liniştită” şi că ei să fi acţionat la ordinul lor, nu al PSD-ului şi au spus ”Ia înaintează repede denunţul, pentru că fata noastră nu stă liniştită”. E posibil şi aşa, deci eu încerc să văd dincolo de tot ce se întâmplă, o mişcare, dar...

Domnul Klaus Iohannis să se roage de dimineaţă până seara ca ea să fie procuror

Monica Mihai: De ce o acuză Ghiţă, de fapt?

Ion Cristoiu: Spun o chestie istorică. Domnul Klaus Iohannis să se roage de dimineaţă până seara ca ea să fie procuror. Dacă nu e... bine şi atunci îi face rău. Dacă ipoteza este a unui scenariu de candidatură, dacă este, şi deocamdată văd că merge bine şi acest scenariu, îl devastează pe domnul Klaus Iohannis. Şi, iertaţi-mă, un singur lucru: nu vi s-a părut ciudat că în ziua în care... deci prima dată toate se lansează şi lumea spune că ea nu se va prezenta. Eram sigur, am intervenit la un moment dat vineri dimineaţă la EVZ şi eu am zis că se va prezenta, cum să se nu se prezinte? Dar nu ţineţi minte că era teoria asta?

Monica Mihai: Că nu va merge...

Ion Cristoiu: Că nu va merge, că fuge din ţară, dar ea nu numai că se prezintă, atenţie! dar şi...

Monica Mihai: Se şi victimizează.

Ion Cristoiu: Da, dar şi intră în joc, adică respectă statul de drept, face recuzare, nu e arogantă, aţi văzut când a ieşit nu a spus ”Eu sunt Codruţa Kovesi”. În aceeaşi zi în care pe zeiţa, mergând pe scări, stând de vorbă, fiind răcită, mă rog aşa poate că aşa e, e răcită... se dă ştirea că soţia domnului preşedinte...

Monica Mihai: A fost audiată şi ea...

Ion Cristoiu: Pe şest.

Monica Mihai: Da.

Soţia domnului preşedinte se duce noaptea la audieri cu baticul

Ion Cristoiu: Păi şi electoratul - nu PSD-işti, că ei au altă treabă - păi electoratul ăla a lui Iohannis nu zice ”Băi, domnule preşedinte, păi cum adică vine?” Codruţa Kovesi, de acord da? Zeiţa, vine, merge pe scări...

Monica Mihai: Suportă toate acele întrebări ale ziariştilor...

Ion Cristoiu: Şi soţia matale se duce...

Monica Mihai: Noaptea cu un batic negru pe cap...

Ion Cristoiu: Atenţie la nuanţe, cu baticul. Ce bine lucrat, adică o face şi mai penibilă, adică dom`ne s-a dus noaptea că, nu ştiu, tocmai atunci aveau ăia lumină, cu baticul? Vezi, ce bine lucrat la nivel de campanie electorală, adică şi văd pe una cu baticul, ideea de batic arată una care se ascunde, da? Care merge acolo... pâş, pâş...

Monica Mihai: Să nu fie văzută, să nu o recunoască?

Ion Cristoiu: Păi da, ca să se elimine orice presupunere că ea s-a dus că tocmai atunci a fost convocată, i-a vârât baticul. Care creează o imagine de femeie care se ascunde. Păi, de ce mă duc la Parchet cu batic? Nu cred că şi-a pus batic, dar a dat bine. În ziua asta. Păi, cum dracului tocmai azi s-a aflat?

Monica Mihai: Pe mine mă pune pe gânduri următoarea situaţie, candidează doamna Kovesi la prezidenţiale, să presupunem acest scenariu. Ce maşinărie din spate ar putea să o ajute, pentru că fiecare candidat la prezidenţiale ar trebui să aibă o maşinărie care să strângă voturi, care să lipească...?

Ion Cristoiu: Păi, a anunţat USR-ul. După ce am anunţat eu, am lansat teza făcându-i pe mulţi să leşine, am lansat-o acum vreo două trei săptămâni, a anunţat USR-ul.

Monica Mihai: C-ar sprijini candidatura doamnei Laura Codruţa Kovesi.

Ion Cristoiu: Candidatura Codruţei Kovesi. Prezidenţialele de anul acesta, reprezintă un moment care ne depăşeşte, care e de mare interes pe plan extern. Preşedintele României este omul cu care se dialoghează în chestiuni de securitate şi de alianţe...

Monica Mihai: Şi de viziune...

Ion Cristoiu: Având în vedere tradiţia postdecembristă, marile puteri, care pot fi în confruntare - nu ştiu cum să spun - America poate chiar se confruntă cu Germania, şi, chiar dacă ar fi aliate, caută să aibă în România un preşedinte de-al lor, unuia căruia să poţi să-i ceri...

Monica Mihai: Cu care să poată să colaboreze.

Ion Cristoiu: Gândiţi-vă că la un moment dat, americanii, şi în general marile puteri gândesc pe termen lung şi poate că în laboratoarele americane s-a făcut o strategie, poate, chiar de rupere de Uniunea Europeană, da? În acest moment, eu dacă-aş fi, vorba ăluia de la (...), în fruntea, nu Trump, ăia care alcătuiesc politica externă pe termen lung a Americii, au nevoie acolo, în România, să nu fie al Uniunii Europene... am nevoie să fie al nostru, da? Şi deci din acest punct de vedere, răspunsul este... nu ştiu, dacă o anumită mare putere pariază pe Kovesi, înfiinţează mâine partid, vine USR-ul, vine ordin, USR-ul renunţă, deocamdată USR-ul n-a anunţat candidatura, a anunţat candidatura lui Cioloş? Nu.

Monica Mihai: Nu. N-a anunţat momentan.

Ion Cristoiu: Păi, vine USR si spune, şi cu PLUS la un loc şi cu Cioloş, şi spune că e de acord cu candidatura ei, în sensul ăsta spun. Eu trebuie să iau în calcul şi ipoteza asta. Amândouă ipotezele exclud teoria întâmplării. E o operaţiune, o bătălie la care noi ne uităm şi la care noi uneori suntem traşi pe sfoară de aparenţe. Nu ştiu care va fi rezultatul acestei bătălii. Vom vedea. Deocamdată ea se duce la examen, ca să ne lămurim.

Monica Mihai: Trebuie trecuţi nişte paşi. Are o audiere în faţa Comisiei Parlamentului European...

Ion Cristoiu: Dar deocamdată, între cele două, am luat cele două posibilităţi, posibilitatea că aceasta face parte dintr-o bătălie pentru Parchetul European şi cealaltă parte că face parte dintr-o campanie electorală pe şest, partea cu campania electorală s-a îndeplinit perfect, sunteţi de acord cu mine. Aia cu Parchetul nu ştiu.

Monica Mihai: De ce ziceţi asta?

Ion Cristoiu: Deocamdată, ea este cea vizibilă, pentru că aia cu Parchetul nu depinde nici de mulţimea care s-a strâns în jurul ei, nici de anchetare, aia depinde de nişte culise, sunteţi de acord?

Monica Mihai: Da.

Ion Cristoiu: Deci, tot ce se întâmplă în România n-are nicio influenţă asupra...

Monica Mihai: Deciziei de acolo.

Ion Cristoiu: Decât numai dacă e un pretext. Dacă e un pretext, poate să vină demonstranţii să spună ”România e a ta, nu ne uita”, nu contează.

Monica Mihai: De altfel şi cei de la Comisia Europeană au dat un răspuns pentru emisiunea Gândurile lui Cristoiu şi neoficial, au zis, printre altele, că ei ştiu ce se întâmplă aici şi tot ce se întâmplă acum e o presiune care se pune pe...

Ion Cristoiu: Ne trag pe sfoară. Nu numai că ştiu, nu-i interesează. Hai să fim serioşi, dacă, adică ei ştiu ce se întâmplă? Nu e, dacă s-a decis...

Monica Mihai: Numirea ei.

Ion Cristoiu: Numirea nu s-a decis prin vot, s-a decis în nişte cercuri oculte, cancelarii... dar mă întorc dumneavoastră, dacă eraţi în locul ei vă înscriaţi pe cont propriu la candidatură, ştiind că veţi fi respins de prima dată?

Monica Mihai: Cu siguranţă ştia.

Ion Cristoiu: I s-a garantat. Se vede după semnalele de acum. Nu ştiu, poate că sunt nişte forţe care vor să folosească împotriva numirii, împotriva altor forţe acest pretext, dar deocamdată, ce funcţionează perfect este campania electorală. Autovictimizarea, florile care i se aduc...

Monica Mihai: Oamenii care o încurajează...

Ion Cristoiu: ...greşelile prosteşti ale părţii ăleilalte. O aduci pe Elena Udrea să o acuze, păi...

Monica Mihai: Totuşi, nu trebuie neglijat nici aspectul denunţului lui Sebastian Ghiţă, era vorba de operaţiunea aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa care a comis o infracţiune foarte gravă şi care era aşteptat, să zic, sosirea sa în ţară era mult dorită.

Domnul Ghiţă a executat un ordin de la SRI

Ion Cristoiu: Deci, domnul Sebastian Ghiţă, ştiu despre ce este vorba, a depus probe zdrobitoare pentru o operaţiune la care ea are dreptate. Să recapitulăm: Domnul Nicolae Popa trebuia adus în România în 2011. Să nu uităm că teza că noi aducem pe orice fugar a fost una din tezele îndrăgite de Traian Băsescu, spre deosebire de Iohannis. Deci ordinul de aducere, unul de prindere, atunci, în 2009, când a fost clar din campanie electorală, dar apoi de aducere cu orice preţ în 2011, a fost un ordin venit de la Traian Băsescu. Şi ordinul a fost primit de SRI, plus Parchetul General reprezentat de ea. În cadrul acestui binom care era atunci, domnul Ghiţă a executat un ordin de la SRI, el fiind un om de afaceri care s-a folosit de un serviciu, într-o bună tradiţie a tuturor serviciilor, pentru o operaţiune. Adică, ei nu au avut suficienţi bani, adică ei trebuiau să îl aducă cu un avion de linie, între noi fie vorba, aşa...

Monica Mihai: Asta e procedura.

Ion Cristoiu: L-au adus şi au plătit o parte...

Monica Mihai: 53.000 de euro.

Ion Cristoiu: Da, o parte cei de la Poliţie şi o parte a plătit el, dar ea are dreptate, că nu ea i-a cerut. A fost o operaţiune în care...

Monica Mihai: Şi Sebastian Ghiţă spune în denunţ că, în baza prieteniei pe care o avea cu Laura Codruţa Kovesi, aceasta i-a cerut ajutorul...

Ion Cristoiu: Aşa, şi SRI-ul şi ăia, şi ăia au spus: ”Vai de mine, Sebastiane, Sebi ce bine că m-ai ajutat, că muream!”. Murea să-l aducă ea pe Popa? Nu, ea trebuia să facă frumos în faţa lui Traian Băsescu. L-am adus, gata şi Coldea, că şi el era dincolo la SRI... Deci a fost o operaţiune în care domnul Sebastian Ghiţă a jucat rolul omului de afaceri care - în toate serviciile serioase din lume, inclusiv la noi, secrete, anumite operaţiuni nu se fac de către serviciu, că trebuie să laşi acolo, adică trebuie să vină Curtea de Conturi. Se fac de către oameni de afaceri care sunt la dispoziţia... care sunt tot banii serviciului, dar el teoretic, e om de afaceri. Cine a adus-o pe Codruţa Kovesi jumătate, un om de afaceri, un om generos.

Monica Mihai: Care s-a hotărât să spună.

Ion Cristoiu: Dar ea l-a adus. Deci, avem următorul lucru: de ce mărturie mincinoasă, că toată lumea mă întreabă. Deci, în momentul în care el a invocat - şi inclusiv în interviul cu mine - că doamna Codruţa Kovesi a fost la el acasă, la Ploieşti, am avut şi interviu pe tema asta, paranteză, l-am întrebat dacă era şi nevastă-sa acasă când a venit doamna, mă rog, o întrebare de bărbaţi, şi el a spus că a fost.

Monica Mihai: Atunci când a fost făcută poza?

Ion Cristoiu: Da, atunci. Eu l-am întrebat: ”Ia staţi un pic, de ce nu m-aţi invitat pe mine?” A zis că nu m-a invitat pe mine că nu mă ştia. ”Dar de ce nu aţi invitat-o să citiţi o carte?”, de ce la chef? Şi atunci am înţeles că aşa erau... bun. Exista această fotografie, problema este că ea a negat public - are un talent de a nega realităţile - dar am impresia, nu am confirmat, că ea a negat asta şi în faţa unui procuror. Probabil că ea a fost chemată.

Monica Mihai: Şi de acolo e mărturia mincinoasă.

Ion Cristoiu: Da. Mărturia mincinoasă care s-a dovedit acum, pentru că domnul Ghiţă a depus şi poza aia, dar şi filmul. Fac acum o dezvăluire, doar am fost în miezul interviului, el nu a dat drumul la film. Unu, n-a dat poza atunci...

Monica Mihai: Şi n-a dat nici filmul.

Ion Cristoiu: El n-a dat poza atunci pentru că avea mandat să n-o dea. Punct. Mai mult nu pot să spun. E clar că avea mandat, am fost acolo în mijloc, vă imaginaţi că am fost acolo în mijloc... Cu greu am obţinut să o văd eu în direct, vă spun acum ca dezvăluire. Iniţial, el mi-a propus, din proprie iniţiativă, că am văzut poza...

Ne-am înţeles să-mi arate poza cu Kovesi

Monica Mihai: Şi să o vedeţi ulterior...

Ion Cristoiu: Iniţial a fost scenariul aşa. Din propria lui iniţiativă - e foarte important ce dezvălui, nu eu am zis... chiar şi interviul nu a fost iniţiativa mea. E foarte important, apropo de iniţiativă, interviul respectiv nu a fost iniţiativa mea. Domnul Sebastian Ghiţă i-a promis lui Dan Andronic că-i dă un interviu video, că mi-l dă numai mie, cu un an înainte, da? După un an, într-o zi, m-am trezit la bibliotecă cu Dan Andronic care a zis: ”Domnul Sebastian Ghiţă vrea să-i dăm un interviu, să-i luaţi un interviu”. Ei, eu n-am... nu muream să... şi sigur am pus condiţia să meargă Dan Andronic cu mine, că-s bătrân şi mă enervează să mă întreb pe unde e biletul. Şi ne-am dus acolo şi cum ne-am întâlnit seara Sebastian Ghiţă, a deschis el discuţia, nu eu.

Monica Mihai: De ce să fi făcut asta?

Ion Cristoiu: Discuţia a fost că el zice: ”Vreau să discutăm despre poză”. Şi eu am zis: ”Ce, aveţi poza?” Că eu mereu i-am spus înainte că nu o are. Şi mi-a arătat-o şi mi-a spus prima seară că facem aşa: eu îl întreb şi zic că am văzut-o într-o pauză. Dimineaţa m-am trezit - că noaptea este sfetnic bun - şi am zis: ”Stai puţin, că e penibil”. Şi i-am spus: ”Domnul Ghiţă, hai să facem aşa, dumneavoastră mi-o arătaţi ”... apropo că asta este foarte important, de ce spun că e important lucrul ăsta, pentru că arată că el nu avea mandat să o dea. Că dacă era un om fără mandat...

Monica Mihai: O arăta atunci.

Ion Cristoiu: Ei, cum, ”Domnul Cristoiu, v-o dau cu totul”.  Dar a zis că nu, nu o arată. Dovadă că nici n-a dat-o acum. Filmul, este dintr-un film mai mare, nu a fost dat deoarece în film apare Maior, că ea n-a fost singură acolo, era aşa o... Există...

Monica Mihai: Şi dacă apare Maior, cum schimbă asta situaţia?

Ion Cristoiu: Domnul Ghiţă nu avea niciun interes să apară domnul Maior la vremea respectivă, dovadă. Nu ştiu, eu am spus aceste amănunte foarte importante pentru a dovedi, pentru a semnala că tot ce face Ghiţă e...

Monica Mihai: Calculat.

Sebastian Ghiţă are o casetă mult mai tare

Ion Cristoiu: Da... La trei decembrie, când a depus el denunţul, să nu cumva să credeţi că domnul Ghiţă a stat, un an de zile n-a vorbit, de la interviul meu, da? Şi la un moment dat, a auzit el, noi nu ştiam pe 3 decembrie, nu-i aşa? Că doamna Kovesi  şi-a depus candidatura şi a zis ”Nu mai suport, gata, mă duc şi fac denunţ”.

Monica Mihai: ”Trebuie să arăt tot ce am despre ea”.

Ion Cristoiu: Şi mai e încă o probă foarte puternică, pe de o parte chitanţa - păstrează chitanţele să ştiţi, vorba lui Udrea, adică el păstrează tot, nici nu ştiu ăştia ce păstrează şi el - în acelaşi timp, a depus şi un raport ANAF în care apărea firma. Dar el are o casetă mult mai tare. Anume la Sinaia, la vila SRI, acolo a fost un chef cu Nelu Ploieşteanu, unde am înţeles - nu de la el, de la cei care au văzut-o, eu n-am văzut-o - că acolo doamna cântă de gât cu Nelu Ploieşteanu ”La Chilia în port”, de aia s-a tot evocat... ”La Chilia în port” varianta DNA - am înţeles că ei au o variantă din asta modernă. Deci vă imaginaţi, dată drumul...

Monica Mihai: Unei asemenea casete, în ce fel s-a comportat...

Ion Cristoiu: Asta, ca procuror, o termina general. Sunt foarte multe, dar, atenţie! Sebastian Ghiţă a filmat şi a păstrat totul.

Monica Mihai: Păi, şi vă întreb dacă există această casetă şi această filmare, care ar putea să-i distrugă cariera, de ce nu e scoasă acum, când e evident că se încearcă...

Ion Cristoiu: Păi, nu poate s-o scoată pentru că piesa de teatru... de aia spun, este că secţia aia se păstrează în limitele legii. Eu de aia v-am sesizat că şi secţia e sub control. Pentru că primul impuls al lui Ghiţă era să dea măcar poza, măcar să-mi confirme mie, nu mai ţineţi minte că poza a fost o temă a tuturor televiziunilor?  ”Daţi poza, daţi poza”...

Am văzut poza. Sunt jos în cramă, cu butoaie în spate

Monica Mihai: Toată lumea spunea că doar blufează şi nu ar avea poza...

Ion Cristoiu: Din ăştia care au zis că eu n-am văzut-o, ce eram nebun, am văzut-o, ştiu despre ce e vorba, sunt la o cramă, acolo jos, butoaie în spate, o prostie, el are butoaie, că l-am şi întrebat ”Dar de ce nu aveţi domnule o bibliotecă?” şi a zis ”Ce să fac cu biblioteca?”. Şi este ea, cred că o doamnă, ah, fosta soţie a lui Sebastian Ghiţă, că am înţeles că au divorţat, şi cred că mai e, nu ştiu mai e o persoană, mama, nu ştiu, mama lui Ghiţă.

Monica Mihai: Păreau că se distrează în poză.

Ion Cristoiu: Nu, făcuseră un selfie, e o poză de poză, erau acolo cu butoaiele în spate, nu e nicio carte, o să vă dezamăgesc. Aştept aia cu ”Chilia în port”.

Monica Mihai: Aşteptăm caseta, cred că cu toţii, filmarea...

Ion Cristoiu: O să o dea, dacă nu se potoleşte o să o dea şi pe aia.

Partea a doua a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu” o puteţi vedea AICI.

 

Citește și: