Ionel Dancu
2117 vizualizări 4 sep 2018

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii George Maior a confirmat la audierea din Comisia SRI că există ofiţeri acoperiţi în presă care sunt folosiţi inclusiv pentru ”contra-propagandă”.

 

”Domnul Maior a fost întrebat ce înseamnă ofiţeri acoperiţi în presă, a spus că există, nu a vrut să dea nume sau număr. Este clar că avea ofiţeri acoperiţi în diferite zone de activitate, în afară de politică şi justiţie. Nu vreau nici eu să detaliez mai mult ce înseamnă noţiunea de ofiţeri acoperiţi şi misiunile acestora, singurul lucru care mi s-a părut un pic de analizat la nivelul comisiei, a spus că aceştia sunt folosiţi şi pentru contra-propagandă", a declarat preşedintele Comisiei SRI Claudiu Manda, după audierea lui George Maior.

Preşedintele Comisiei de control a SRI a adăugat că forul parlamentar va verifica aceste aspecte.

Maior i-a spus lui Georgescu ”să facă ce este legal" cu dosarul lui Iohannis

Maior a spus în audierea din forul de control al serviciului secret că i-a transmis fostului preşedinte ANI să facă ”ce este legal" cu cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

”La subiectul cu dl preşedinte Iohannis, (George Maior - n.r.) a spus la un moment dat că a avut discuţii despre acest subiect, când mai degrabă dl Horia Georgescu afirma şi către domnia sa şi către alte persoane că nu ştie ce să facă cu dosarul care era în instanţă şi că i-ar fi spus doar să facă ce este legal, sunt afirmaţiile dlui Maior", a relatat Manda.

Potrivit lui Manda, un alt subiect al audierilor a fost legat de sesizarea pe care SRI a trimis-o ANI cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat actualul preşedintele Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului.

”Domnul Maior neagă orice fel de implicare în această informare şi în acest traseu. Spune că informaţia a fost culeasă conform procedurilor şi transmisă SRI. Aceste lucruri afirmate de domnul Maior contravin celor spuse de Horia Georgescu. Până la sfârşitul lunii, o să analizăm în comisie şi o să formulăm un raport pe care o să-l prezentăm Parlamentului. Sigur că nu a reuşit să ne spună de ce într-un caz de incompatibilitate din 2009 şi celălalt din 2010, informaţia a fost culeasă tocmai în 2013, tocmai în februarie, când domnul primar la vremea respectivă se înscria în PNL şi urma să devină prim-vicepreşedintele PNL şi nici că ar fi făcut vreo analiză internă la momentul respectiv, deşi cunoştea nota", a declarat Manda.

Maior a avut discuţii cu Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european

George Maior a confirmat, la audierea sa în forul de control al serviciului secret, că a participat în 2015 la ziua fostului preşedinte ANI, Horia Georgescu.

„Au fost o serie de afirmaţii care îl contraziceau pe Maior după prima audiere şi am dorit să le lămurim la comisie. Domnul Horia Georgescu ne spunea că relaţia dintre cei doi a fost apropiată, de prieteni, ca au mers împreună la diferite evenimente, iar dl Maior ne-a spus în comisie că îl cunoştea vag. Acesta a fost primul subiect pe care l-am discutat. Domnul George Maior ne-a repetat acum că îl cunoştea foarte vag, nu vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost directorul SRI, una acasă la domnul Horia Georgescu, una la un restaurant în Bucureşti şi încă una la sediul ANI, când dl Georgescu era director. Nu a vrut să detalieze foarte mult contextul discuţiilor", a relatat Claudiu Manda la finalul audierii lui George Maior.

Acesta a adăugat că Maior a confirmat în comisia SRI că a fost la ziua lui Horia Georgescu.

Fostul director SRI George Maior a povestit la audierea din forul parlamentar că a avut o discuţie cu fostul preşedinte ANI Horia Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european.

„Legat de posibilitatea ca dl Horia Georgescu să fie ministru într-un cabinet sau într-un viitor cabinet George Maior, dl Horia Georgescu ne-a relatat că a existat o asemenea discuţie, că era o posibilitate să fie o propunere de comisar european pentru justiţie sau propunere de ministru. Dl George Maior a spus ca era o propunere pentru comisar european, cred, şi o variantă de ministru, că a avut discuţii pe acest subiect", a detaliat Manda.

 

Potrivit şefului comisiei parlamentare de control a SRI, Maior a negat că l-ar fi trimis pe Georgescu să facă lobby la Bruxelles pentru fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi.

Maior l-a informat pe Băsescu că există mandat de securitate naţională pe numele lui Andronic

Fostul director SRI George Maior a declarat că l-a informat pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre un mandat de securitate naţională pe numele lui Dan Andronic.

”A fost întrebat dacă la Cotroceni a avut vreo discuţie în care a confirmat că există un mandat de securitate naţională pe numele dlui Dan Andronic şi a confirmat că a existat această discuţie şi a confirmat că a spus preşedintelui sau a confirmat la întrebarea preşedintelui că există un mandat de securitate naţională pe numele domnului Dan Andronic. Sigur că este un lucru pe care îl consider foarte grav, să informezi preşedintele sau pe orice persoană din România despre un mandat de securitate naţională. De aici încolo rămâne să vedem ce facem mai departe", a spus Manda.

„Maior a spus că Băsescu l-a sunat în octombrie 2014 să întrebe de cazul lui Iohannis”

Fostul director al serviciului secret a relatat că în octombrie 2014, fostul preşedinte Traian Băsescu l-a sunat să-l întrebe de ”cazul dlui Iohannis în instanţă".

 

”A fost întrebat dacă a purtat vreo discuţie la Cotroceni despre cazul în instanţă al dlui Klaus Iohannis, la vremea respectivă. A spus că nu a existat această discuţie, dar că a avut o discuţie cu dl Traian Băsescu pe cazul dlui Klaus Iohannis în instanţă şi lucrul acesta a fost undeva în octombrie 2014, înainte de alegerile prezidenţiale. Ar fi fost sunat preşedintele României la vremea respectivă, ar fi întrebat de acest caz, şi (George Maior - n.r.) ar fi dat nişte răspunsuri", a declarat Claudiu Manda, după audierea lui George Maior.

Blejnar a spus că Maior i-a cerut ”să fie lăsat mai moale” un control ANAF la o firmă

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI a declarat marţi, după audierea fostului şef ANAF, Sorin Blejnar, că acesta a spus în forul parlamentar că fostul şef SRI George Maior i-a cerut, la o nuntă, ca ANAF să lase ”mai moale” un control la o firmă.

”Am avut intenţia să discutăm câteva subiecte care vizează relaţia dintre ANAF şi SRI sau dintre domnul Blejnar şi domnul Maior. Domnul Maior ne-a spus că s-a văzut de vreo două ori cu Blejnar, în calitate oficială, la diferite întâlniri oficiale. Domnul Blejnar ne-a relatat cel puţin două episoade de petreceri la care s-au văzut şi la care a fost abordat de domnul Maior şi au legătură cu subiectele pe care noi intenţionăm să le lămurim”, a declarat Claudiu Manda.

Potrivit lui Manda, prima discuţie Blejnar - Maior ar fi avut loc la o nuntă, potrivit declaraţiilor din audierea fostului şef ANAF.

 

”Prima este legată de o sesizare pe care ANAF-ul a făcut-o către ANI, sesizare care vizează un politician important din România, o posibilă stare de conflict de interese. Domnul Blejnar ne-a spus că la nunta unui politician important din România, era în calitate de socru mic, a fost abordat de domnul Maior, a fost întrebat de acel control la acea firmă şi i s-a sugerat ca acel control să fie lăsat mai moale. A fost întrebat de colegii noştri în ce sens şi cum poate să descrie şi a zis că mai degrabă a pus o pilă la acel control. Domnul Blejnar spune că nu a dat curs acelei solicitări, că acel control a continuat şi că a fost sesizat ANI. Înţelegem că acea sesizare făcută la ANI a primit răspunsul de la ANI de clasare. Şi că la următoarea întâlnire dintre cei doi i-ar fi spus domnul Maior domnului Blejnar <Ce, credeai că nu rezolvăm la ANI>”, a declarat Manda.

Şeful comisiei de control a SRI a adăugat că Blejnar a declarat la audiere că a Maior i-a solicitat la o petrecere de Sfântul Mihail şi Gavril să-i intermedieze o întâlnire cu Elan Schwartzenberg.

”Cea de-a doua întâlnire- era vorba de o petrecere de Sfântul Mihail şi Gavril, în care la fel a fost abordat de domnul George Maior şi i-a solicitat, ştiind că are o relaţie apropiată cu domnul Elan Schwartzenberg, dacă poate să intermedieze o întâlnire dintre cei doi. O întâlnire care însemna un interes al domnului Maior în ceea ce priveşte activitatea de medic. A spus că da, că a intermediat această întâlnire. La fel, este o contradicţie între cele două afirmaţii făcute în faţa comisiei pentru că domnul Maior a spus că acea întâlnire a fost la solicitarea domnului Schwartzenberg. Sigur că rămâne să încercăm să avem un dialog cu domnul Schwartzenberg să încercăm să aflăm cine spune adevărul şi cine nu", a precizat Claudiu Manda.

Foto: Hepta

 

Citește și: