Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
3634 vizualizări 18 iun 2017

Premierul Sorin Grindeanu a fost întrebat, la întâlnirea pe care a avut-o duminică seară la Guvern, cu câţiva jurnalişti de televiziune, despre lista consilierilor şi secretarilor de stat din subordinea sa, pe care Gândul a publicat-o astăzi şi care arată că mai mulţi dintre aceştia provin sau au legături cu SRI, însuşi şeful său de cabinet fiind un fost angajat al DGIPI, serviciul secret al MAI.

Grindeanu a arătat că în timpul mandatului său de ministru al Comunicaţiilor, dar şi la Guvern, a avut „o relaţie instituţională cu SRI”. Premierul a încercat să acrediteze ideea că cea mai mare parte a oamenilor prezentaţi de Gândul se aflau deja angajaţi la Guvern, lucru care nu este adevărat.

„80% din acea listă era aici. 80% dintre cei pe care i-a dat Gândul erau aici funcţionari de foarte mult timp”, a spus Grindeanu. Cu toate că există persoane din lista secretarilor şi consilierilor de stat sau a consilierilor acestora care lucrau deja la Guvern, situaţia stă mai degrabă invers: cea mai mare parte a acestor oameni au venit sau au revenit în aparatul de lucru al Guvernului în timpul mandatului lui Sorin Grindeanu.

„Eu am vorbit cu 3 oameni, consilierii mei personali, nu ce şi-au luat fiecare. Cu fostul meu şef de cabinet de la Timişoara, pentru că şeful de cabinet e unul în care trebuie să ai încredere. De asemenea, cu Marius Nica, fostul meu coleg de Guvern, şi l-am rugat să vină alături de mine, un specialist extraordinar de bun pe fonduri europene şi tot ce înseamnă mecanisme… De asemenea aveam nevoie de un om, având în vedere tot ce înseamnă provocări pe tot ce înseamnă IT şi cybersecurity, de un om extrem de bun pe acest domeniu: IT, cybersecurity, configuraţie guvernamentală din acest punct de vedere. În perioada când eram ministrul Comunicaţiilor, am avut relaţii instituţionale, legături cu instituţii de acelaşi tip, cum ar fi la SRI Centrul de cybersecurity (Centrul CYBERINT - n.r.). Cel care era responsabil şi care ţinea legătura era acest consilier. L-am rugat să vină şi este un foarte bun specialist în IT”, a explicat Sorin Grindeanu, înainte ca discuţia pe această temă să fie întreruptă de prezentatoarea tv Denise Rifai.

Din explicaţia relativ vagă a premierului Sorin Grindeanu, reiese că persoana provenită din SRI la care s-a referit ar fi colonelul SRI în rezervă Eugen Gabriel Mazilu, fostul director adjunct al Centrului Naţional CYBERINT de la SRI. Mazilu este expert în securitate cibernetică şi a colaborat, înainte de a veni la Guvern, şi cu firma Q East Software din Bucureşti, producătoare şi distribuitoare de software, reparaţii echipamente de comunicaţii. Firma este deţinută de Marius Sticlaru şi de Tiberiu Lorenzio Leta. Au dezvoltat un software de securitate IT, Smart Investigator. Cei doi sunt conducătorii Camerei de Comerţ România-Coreea.

Sorin Grindeanu nu a explicat însă şi necesitatea de a-şi întări cancelaria cu alţi doi foşti ofiţeri SRI:  Gabriel Stătescu, consilier de stat, general SRI în rezervă, fostul şef al Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, trecut în rezervă în 2017, după eliminarea lui Florian Coldea de la conducerea SRI, din cauza scandalului cu Sebastian Ghiţă, precum şi Florin Cristian Vidu, consilier încadrat la SGG, care vine tot de la SRI, de la Direcţia Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, care a fost condusă de generalul Gabriel Stătescu.

Alexandru Chirilă este directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, din martie 2017. Este fost consilier al lui Grindeanu de pe vremea când era şef al CJ Timiş, iar anterior a fost consilierul lui Nicolae Robu la Primăria Timişoara. Între 1996 şi 1997 a lucrat la DGIPI („Doi şi-un sfert”), biroul din Timişoara al serviciului secret al MAI, pe informaţii economice şi bancare. La CJ Timiş a venit ca expert în 2009, de la firma Neag Group (firmă de materiale lemnoase a omului de afaceri timişorean Ioan Neag), unde era director general adjunct şi a fost şi administrator la Sinteza SA din Oradea, firmă de produse chimice privatizată în 2006. Între 2006 şi 2007 a fost subprefect de Timiş, iar între 2001 şi 2005 a lucrat la Prefectură ca secretar general. Între 1989 şi 1991 a lucrat ca inginer la Institutul Politehnic Traian Vuia din Timişoara. În cv-ul său urmează o pauză până în 1995, când apare ca director economic la Politehnica Timişoara.

Chirilă deţine în conturi aproape 400.000 de euro cash. Soţia lui, Claudia Chirilă, este avocat. Toate imobilele sunt pe numele soţiei, inclusiv o casă de vacanţă în Italia achiziţionată în 2017. Deţin trei maşini, Mercedes, BMW X5 şi Chrysler. Soţia sa a avut trei contracte de reprezentare juridică cu Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara, în perioada cât Chirilă era la CJ Timiş. În 2007, a vândut 10 hectare de teren agricol pe care a încasat 1,3 milioane euro, conform declaraţiilor de avere.

Marius Nica, consilier de stat: are 36 de ani şi a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ponta. Este un personaj crescut în umbra vicepreşedintelui PSD Rovana Plumb. Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL. Din 2008 ajunge lângă Rovana Plumb, pe post de consilier europarlamentar, apoi din 2012 ca director de cabinet la Ministerul Mediului. Rămâne cu Rovana Plumb, ca secretar general adjunct al ministerului Mediului, apoi o urmează la Ministerul Muncii, între 2014 şi 2015, pe post de secretar de stat. Victor Ponta îl pune ministru în guvernul său. În 2016, Dacian Cioloş îl menţine în Ministerul Fondurilor Europene, ca secretar general. Soţia sa, Sorina Nica, lucrează la SRI (UM 0472).

Citește și: