Premierul Sorin Grindeanu a acuzat o execuţie politică a CEx al PSD, susţinând că evaluarea guvernării a fost un pretext pentru a i se zice că trebuie să plece. El a insistat că raportul la şase luni de Guvernare a fost făcut de fostul ministru Darius Vâlcov, despre care ştie că nu mai e membru al PSD, precizând că nu cunoaşte cine face parte, în afară de acesta, din comisia de la partid. „Nu-mi dau demisia. Şi  vă spun şi de ce: e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD. Îmi voi da demisia când preşedintele Klaus Iohannis, după consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD. (...) Nu vreau să riscăm. Doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăţ de acest scaun. Vreau această garanţie. Liviu Dragnea nu a dat această garanţie.”, a spus el, precizând că nu a avut nicio dicuţie cu şeful statului în acest sens. 

În timp ce Grindeanu făcea aceste declaraţii, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu redactau o adresă oficială pe care să o transmită la Palatul Cotroceni şi prin care să-l informeze pe Klaus Iohannis de decizia PSD şi ALDE de a-i retrage sprijinul politic lui Sorin Grindeanu. 

„Înainte de conferinţa de presă am stat 10 minute şi am am redactat o adresă oficială către preşedintele Iohannis, o trimitem în noaptea asta sau mâine dimineaţă la prima oră, în care îl informăm oficial despre deciziile luate şi propunerile noastre ulterioare", a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv. „Sper ca şi Sorin Grindeanu să înţeleagă lucrul ăsta. Sunt convins că şi preşedintele Iohannis va avea o abordare foarte înţeleaptă. Mâine se poate închide acest subiect, dacă vor fi consultări la Cotroceni”, a mai spus şeful PSD. 

„Concluzia politică este că un guvern şi un prim-ministru care nu beneficiază de sprijin politic nu mai poate funcţiona. Normal în asemenea situaţii primul ministru îşi dă demisia. Aşteptăm gestul de onoare necesar din partea primului ministru”, a declarat optimist şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

Socoteala lui Dragnea, stricată de premier. Iohannis, împins să medieze conflictul din PSD

Socoteala de după CEx a fost spulberată însă de anunţul ulterior al premierului. Condiţia pusă de Sorin Grindeanu pentru a demisiona îl pune pe preşedintele Klaus Iohannis în postura de mediator, practic, în PSD, în condiţiile în care, din punct de vedere legal, nu poate declanşa consultări pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, atâta vreme cât postul nu este vacant.  

Potrivit Constituţiei, art. 106,  „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”, se arată în art. 107, ali. 3, din Legea Fundamentală.

Deocamdată, Sorin Grindeanu nu este în niciuna din situaţiile de mai sus.  

Singurii care şi-au dat demisia sunt miniştrii lui Grindeanu. Toţi, a precizat Liviu Dragnea. „Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile, şi nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu excepţia ministrului Comunicaţiilor care e plecat din ţară şi a trimis-o pe mail. PSD e pregătit să formeze un nou guvern”, preciza şeful PSD, la finalul CEx. 

Grindeanu are altă variantă de moment. „Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva şi să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniştri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administraţia Prezidenţială şi Administraţia Prezidenţială ia act de ele. Asta este procedura şi legea la Guvernul României", a spus premierul. 

Grindeanu: Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva

Până la tranşarea situaţiei şi Dragnea, şi Grindeanu susţin că se bat pentru programul de Guvernare şi pentru ca românii să trăiască mai bine. Şeful PSD invocă însă nerealizările Guvernului pentru atingerea obiectivelor, Grindeanu dă vina pe Dragnea că le face jocul PNL, USR şi al preşedintelui Klaus Iohannis, creând o opoziţie la guvernare chiar în interiorul PSD. 

„Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva. La nerealizări sunt incluse două măsuri la care Dragnea a spus public că se renunţă: TVA zero la locuinţe şi TVA zero la publicitate. La fiscalitate- buget, 18 măsuri au termen în 2018, patru în trimestrele II şi III şi cinci nu au termen, sunt pe durata mandatului. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu. La Politică Externă- dezvoltarea economică cu Federatia Rusă e trecută ca nerealizare. Guvernul PSD nu a dezvoltat, îmi asum (...)  CEx a făcut un cadou prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare şi s-a inventat o opoziţie în interiorul PSD”, a spus Grindeanu. 

CITEŞTE AICI RAPORTUL PSD DE EVALUARE A MINIŞTRILOR

Gândul a transmis LIVE desfăşurarea evenimentelor şi declaraţiile liderilor PSD. 


UPDATE 23:10 PREMIERUL SORIN GRINDEANU A ANUNŢAT CĂ NU DEMISIONEAZĂ:

Sorin Grindeanu a anunţat că nu va demisiona, după decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic, premierul spunând că singura variantă în care va pleca este dacă preşedintele va numi un alt premier social democrat.

- le mulţumesc românilor pentru susţinere, sunt impresionat de toate mesajele primite. Le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD, şi acelor români care nu au legătură cu politica. Au însemnat foarte mult pentru mine. 

- Sunt în acest partid de 21 de ani şi colegii mei care măcunosc ştiu că le spuneam: PSD nu este PCF-ul nimănui, nici al lui Grindeanu, nici Dragnea. Forţa acestui partid stă în sutele de mii de membri care au muncit şi ne-au dus spre victorie. Vreau să le mulţumesc lor. 

- Ştiu de toate lucrurile şi ce s-a întâmplat înainte de CEx. L-am auzit pe Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se va termina cu retragerea sprijinului politc şi demiterea. Vă spun cum stau lucrurile: în toată această perioadă, inclusiv în această seară, mi s-a propus şefia mai multor instituţii ca să-mi dau demisia, sau să fac parte din viitorul guven, ministru sau viceprim-ministru. 

- Nu-mi dau demisia. Şi  vă spun şi de ce: e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD

- Imi voi da demisia când preşedintele Klaus Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD

-I-am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest eşec, să ne dăm împreună demisia. 

- Evaluarea a fost făcută de domnul darius Vâlcov care, din câte stiu eu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie celebră în interiorul partidului. Nu ştiu pe altcineva ca făcând parte din această comisie. Cred că trebuia să ştiu ca prim-ministru. 

- Ce s-a întâmplat azi era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-şi dai demisia. 

-Eu am untabel simplu cu măsurile din programul de guvernare. În martie-aprilie, s-a făcut evaluare după primul trimestru. 

- Neîndeplinite sunt doar 9. 

- La nerealizări sunt incluse două măsuri la care Dragnea a declarat public că se renunţă : TVA zero la locuinţe şi publicitate. La politică externă neîmplinire: dezvoltarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Recunosc, nu am dezvoltat. 

- Au trebuit a fi realizate nişte cifre astfel încât să se dea motivul că acest guvern nu şi-a făcut treaba. Sincer, e păcat pentru membrii partidului şi pentru români. Cred că merităm mai mult, mai mult respect. Cred că PNL, USR, Iohannis sunt foarte invidiosi pe modul în care CEx... CEX a făcut un cadou prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare şi s-a inventat o opoziţie în interiorul PSD. 

-Rămân în PSD. Forţa acestui partid nu e dată de CEx şi de 60 de oameni. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD şi rămân. 

- Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când preşedintele Klaus Iohannis va desemna un alt candidat. Nu vreau să riscăm. 

- Doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăţ de acest scaun. Vreau această garanţie. Liviu Dragnea nu a dat această garanţie. 

- Nu am discutat cu Iohannis. 

- Eram în sala când Olguţa Vasilescu a spus că toată lumea ştia că e un guvern de tranziţie, eu nu ştiam. M-a mirat şi pe mine. 

- Demisiile intră în vigoare când acestea sunt trimise de premier către preşedinte care ia act. 

-Eu aş fi făcut câteva schimbări, dar nu în forma în care s-au desfăşurat lucrurile în ultimele săptămâni. 

UPDATE 22:48 Liviu Dragnea: Am redactat o adresă oficială către preşedintele României. Îl informăm oficial de deciziile noastre. 

UPDATE 22:45 Călin Popescu Tăriceanu: Un premier e numit cu sprijin politic, când nu mai are, îşi încetează mandatul. Într-o democaţie originală ne putem trezi cu tentaţia de a se agăţa de funcţie, cum pare că suntem noi. 

UPDATE 22:37 Liviu Dragnea: Prima dată Sorin Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx. De demisie a zis că o va pune pe Facebook şi i-o va trimite preşedintelui iohannis, dacă acesta va nominaliza un premier PSD. Mi-a spus că trebuie să-mi dau demisia dacă l-am propus pe el premier şi pe ceilalţi miniştri şi a plecat. 

- Preşedintele Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a Coaliţiei. Nu cred că va genera o criză. 

- V-am spus ce am discutat. Nu mai putem vorbi de un Guvern când toţi miniştrii şi-au dat demisia. 

- Grindeanu nu a fost exclus din partid. Noi i-am făcut mai multe propuneri. Prima a fost să stabilim care sunt cele mai bune măsuri şi care e calea de urmat. Pur şi simplu a plecat din sală. 

UPDATE 22:14 Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu susţin declaraţii

LIVIU DRAGNEA:

- Am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare. Sigur că exita varianta în care să facem o evaluare superficială în care lucrurile care nu merg să fie ascunse. Aveam varianta neconfortabilă în care să spunem adevărul oricât ar fi de crud. S-a lucrat la un document care să ne arate unde suntem. 

- România are o fereastră de oportunitate uriaşă pentru a oferi o viaţă bună, nu bunicică, românilor. 

- Când a început a doua parte a CEx, premierul nu a aşteptat să ne îndreptăm spre un vot. le-am cerut colegilor să nu se discute cu patimă. Din păcate, premierul a spus că va demisiona dacă preşedintele va pune un premier de la PSD şi că putem să-l excludem din partid că nu îl mai interesează. 

- Am luat act de anunţul premierului că îşi va da demisia.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU

- În politică, timpul nu rezolvă nimic. problemele nerezolvate se răsfrâng brutal asupra decidenţilor. Această decizie de retragere a sprijinului politic nu e un capriciu. 

- Nu a existat o mână care să-i conducă pe miniştri. 

- Măsurile pe care le-am luat de creştere a salariilor şi pensiilor au dus la o stimulare a consumului. Această creştere economică trebuie susţinută de două motoare: consumul şi investiţiile. Dacă ne-am uitat la ritmul de realizare a investiţiilor în sistemul public, este o lipsă totală de performanţă. Programul nostru e pus în pericol. 

-Sarcina premierulu e esenţială. Nu se poate în felul ăsta. 

-Un guvern care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai poate funcţiona. În astfel de condiţii, premierul trebuie să demisioneze. 

UPDATE 21:58 Toţi miniştrii PSD au demisionat, potrivit unor surse citate de Mediafax. 

UPDATE 21:44 PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. 

Totodată, membrii CEx au votat în tot unanimitate pentru excluderea din PSD a celor care, posibil, la cererea lui Grindeanu, vor accepta să facă parte din Cabinetul lui. Numărul total de voturi a fost în ambele cazuri de 68, au declarat surse politice.

UPDATE 20:50 Premierul Sorin Grindeanu a plecat de la şedinţa CEx, susţinând că aşteaptă concluziile la Guvern unde va face şi declaraţii. Potrivit unor surse politice, înainte de a părăsi şedinţa CExN al PSD, Sorin Grindeanu ar fi avut o scurtă discuţie cu Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu- şeful deputaţilor PSD şi secretarul general al partidului; Marian Neacşu.

Cei trei ar fi încercat să îl convingă pe Sorin Grindeanu să renunţe la fucţia de premier, au declarat sursele politice.

Grindeanu a plecat însă din şedinţa PSD fără să demisioneze şi a anunţat că va susţine declaraţii de presă la Palatul Victoria, acolo unde şi aşteaptă decizia liderilor coaliţiei de guvernare. 

UPDATE 19:36 Premierul Sorin Grindeanu le-a spus colegilor, miercuri seara, că vor să-i ”dea” guvernul preşedintelui Klaus Iohannis, după ce, în iarnă, l-au ”trezit” cu OUG 13, premierul apreciind că în ultimii 20 de ani nu a avut parte de o campanie mai agresivă ca cea cu care s-a confruntat în ultima lună. ”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic. Eraţi aceeaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă 13. Acum îi daţi guvernul, de ce?!”, le-a spus Sorin Grindeanu liderilor social-democraţi, potrivit unor surse din interiorul PSD.

Premierul i-a mai întrebat pe membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD cine a făcut raportul, afirmând că este prima oară când îl vede. ”În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună”, le-a mai spus Grindeanu. 

Şeful Executivului i-ar fi cerut demisia liderul PSD Liviu Dragnea şi a spus că va renunţa la funcţia de şef al Guvernului doar dacă preşedintele ţării va nominaliza tot un premier social democrat.

Mai mult, Grindeanu i-a reproşat lui Dragnea că dacă Executivul său nu este unul performant, atunci i se datorează în egală măsură, fiind liderul formaţiunii care a dat miniştrii.

Premierul i-a mai întrebat pe membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD cine a făcut raportul, afirmând că este prima oară când îl vede.

Raportul comisiei de evaluare, relevă că Guvernul a avut un ritm de lucru defectuos ceea ce ar face ca o continuare să ducă la imposibilitatea aplicării programului de guvernare. 

CITEŞTE AICI RAPORTUL DE EVALUARE A MINIŞTRILOR

Principalele concluzii ale raportului: 

„Raportul de faţă relevă un aspect deosebit de grav şi anume acela că o continuare în acelaşi ritm al guvernării va face, în cel mult 3 luni de zile, şansele de implementare integrală a a programului de guvernare să fie aproape zero”, se arată în concluziile raportului. Autorii amintesc printre altele, la capitolul restanţe, că legea salarizării  nu se poate aplica, fără să creeze dezichilibe majore, în lipsa modificării codului fiscal. 

În finalul raportului se sugerează că o schimbare de leadership poate duce la recuperarea întârzierilor în 6  luni. 

 

UPDATE 18: 39 ALDE a votat, în cadrul şedinţei Biroului Politic, retragerea sprijinului pentru premierul Sorin Grindeanu, a anunţat Călin Popescu Tăăriceanu.  De asemenea, miniştrii care fac parte din formaţiunea condusă de Tăriceanu sunt pregătiţi să îşi dea demisia, dacă li se va cere acest lucru.

UPDATE 17:50 Potrivit unor surse participante la şediinţă, raportul de evaluare al Guvernului este citit în CExN de către Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor în guvernul Ponta, trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Unii dintre miniştri ar avea pregătite demisiile şi sunt dispuşi să le depună în funcţie de concluziile raportului de evaluare în ceea ce priveşte activitatea lor, au arătat sursele citate.

Surse participante susţin însă că nu toţi miniştrii şi-ar fi pregătit demisiile. Unii dintre aceştia nu ar fi dispuşi să demisioneze.

Nici premierul Sorin Grindeanu nu este dispus să demisioneze, au mai arătat sursele citate.

Îniante de şedinţa CExN a existat o şedinţă în format restrâns a miniştrilor PSD.

UPDATE 16:05 Liviu Dragnea a ajuns la şedinţa CEx a PSD în jurul orei 16:00 şi a refuzat să comenteze prea mult situaţia, arătând că acum se face „o analiză riguroasă, pe cifre, a guvernării". El a precizat că nu a cerut demisia nimănui şi că „i-a fost greu" să vorbească public despre problemele guvernării PSD. 

„Eu n-am cerut demisia nimănui, nici a Guvernului, nici a primului ministru. Asta este un act de voinţă al fiecăruia", a spus Liviu Dragnea la Parlament. El a adăugat că sunt colegi de partid care susţin că nu ar fi bine să se remanieze în bloc guvernul, însă, dacă aceasta va fi decizia CEx, şi-o asumă. 

„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României”, a adăugat Dragnea.

UPDATE 14:45 Liviu Dragnea va avea o întâlnire cu miniştrii Cabinetului Grindeanu înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, discuţiile vor avea loc înainte de şedinţa de la ora 16.00 în care se va decide soarta Guvernului Grindeanu.

Mai mulţi miniştri a fost convocaţi de liderul PSD, după ce Grindeanu a anunţat din nou miercuri că nu intenţionează să îşi depună mandatul. Premierul a afirmat că liderul PSD i-a cerut doar voalat demisia, dar alţi lideri social democraţi i-au solicitat-o direct. Grindeanu mai spune că se aşteaptă că unii miniştri din cabinet să plece dacă li se cere acest lucru, mai ales că se simt ”jenaţi” de situaţia creată.
 
„Va fi o execuţie publică”, a apreciat premierul, referindu-se la discuţiile care vor avea loc în cadrul şedinţei CEx a PSD. 

Miniştrii Educaţiei şi Tineretului, Pavel Năstase şi Marius Dunca, au susţinut că susţinerea partidului contează, iar dacă le va fi retrasă, vor acţiona în consecinţă. 

UPDATE 13:26 Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu mai mulţi lideri judeţeni ai PSD, printre care Ionel Arsele (Neamţ) şi Ion Mocioalcă (Caraş Severin), dar şi cu secretarul general al partidului, Marian Neacşu, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

De asemenea, la Palatul Victoria au mai fost miercuri ministrul Dezvoltării, Sevil Shaidehh, cel al Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cel de Interne, Carmen Dan.

UPDATE 12.00 Sorin Grindeanu a declarat miercuri, înainte de şedinţa CExN PSD, că Liviu Dragnea nu i-a solicitat direct demisia, dar alţi lideri PSD au făcut acest gest şi că se aşteaptă să fie miniştri care să demisioneze.

”Guvernul nu este al CEx PSD, este al României”, a declarat, miercuri, premierul Sorin Grindeanu. Acesta a afirmat că nu are intenţia să pună PSD în situaţia de a pierde guvernarea, dar că nici nu intenţioneze să plece de la Palatul Victoria.

Întrebat de jurnalişti dacă Liviu Dragnea i-a cerut demisia, premierul Grindeanu a spus că ”doar voalat”, însă alţi lideri ai partidului i-au cerut-o direct.

Grindeanu mai spune că se aşteaptă că unii miniştri din cabinet să plece dacă li se cere acest lucru.

Relaţia Dragnea – Grindeanu, ireconciliabilă; lucrurile trenează de câteva luni

Solicitarea privind demisia din funcţia de premier are, însă, la bază faptul că relaţia dintre liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu s-a deteriorat iremediabil şi a devenit ireconciliabilă, potrivit unor surse. Această deteriorare nu a survenit însă în ultimul timp, situaţia trenând de câteva luni bune.

Nici ideea lui Dragnea de a-l schimba pe Grindeanu din fruntea Guvernului nu este una nouă. Încă de acum o lună, la ultima şedinţă a CExN, în care şi-a impus voinţa în mod autoritar, fapt ce a dus la sancţionarea şi pierderea funcţiilor de către Şerban Nicolae, Dragnea anunţa că următorul CExN va fi „mult mai interesant”.

Între timp, animozităţile dintre Dragnea şi Grindeanu au început să se facă simţite, în timp, la nivelul declaraţiilor. Dragnea s-a limitat la a transmite public câteva ironii la adresa premierului, însă nu l-a atacat în mod direct, ci prin interpuşi, care aveau rolul de a fi „guri de tun” care să-l determine pe premier să adopte o atitudine defensivă.

Tăriceanu, Firea şi Bădălău, „gurile de tun” ale lui Dragnea împotriva lui Grindeanu

Cei care au jucat acest rol de „guri de tun” pentru Dragnea au fost, pe rând şi în această oridine, omologul său de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primarul general Gabriela Firea şi preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău.

Tăriceanu a declamat public, arborând o supărare nedisimulată, că are semne de întrebare privind activitatea Guvernului, care apelează la Parlament pentru a aproba o serie de proiecte din programul de guvernare, dând drept exemple Legea salarizării unice şi crearea Fondului suveran.

Mai recent, Gabriela Firea a acuzat că Dragnea nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu „ca la început” şi a acuzat o proastă colaborare cu Guvernul la nivelul Primăriei, unde proiectele „se lovesc de un zid”. Firea a spus că relaţia Executivului cu administraţia locală este „mai proastă” decât pe vremea Guvenului Cioloş.

Nicolae Bădălău a fost cel mai direct, el descriind chiar scenariul schimbării lui Grindeanu şi nominalizării unui nou premier care să fie propus spre desemnare preşedintelui Iohannis.

Grindeanu nu-i întoarce lui Dragnea şi celălalt obraz: Nu-mi remaniezi miniştrii

Dragnea a ieşit la atac din ce în ce mai direct şi personal împotriva lui Grindeanu după refuzul expres al premierului de a face remanieri ca urmare a raportului de evaluare întocmit de Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Darius Vâlcov, Cristian Socol şi „alţi colegi”.

„Nu faci schimbări la 3-0 în repriza întâi” a spus Grindeanu. „Nu-i o declaraţie bună, nu asta e atitudinea”, a răspuns, părinteşte, Dragnea, ascunzându-şi enervarea teribilă.

Dragnea îşi devoalează în declaraţii planul de a-l schimba pe Grindeanu

Vinerea trecută Dragnea a declanşat public o suită de atacuri în crescendo la Grindeanu. Astfel, despre schimbarea Guvernului, a declarat public, într-o notă misterioasă, că "Nu cred că ajungem acolo. Sau...cine ştie?", în timp ce, pe de altă parte, îi transmitea preşedintelui Iohannis că, atât timp cât acesta se află în SUA, „nu se va întâmpla nimic în ţară”.

De asemenea, Dragnea a anunţat că toţi miniştrii, inclusiv Grindeanu, au depuse demisiile în alb, însă nu le va activa, considerând că ar fi o procedură „incorectă”.

Sâmbătă seara, Gabriela Firea a mers la un post Tv şi la acuzat direct pe Grindeanu de faptul că are „alt spate politic”, respectiv că s-ar consulta mai mult cu preşedintele Iohannis şi mai puţin cu Liviu Dragnea, care l-a numit premier. Ea a avansat şi o serie de domenii de guvernare cu probleme, cum ar fi Apărarea, Transporturile, Energia, Apele şi Pădurile şi chiar Cultura.

La fel ca Bădălău, Firea a descris scenariul schimbării lui Grindeanu, inclusiv cu episodul în care PSD va merge la Cotroceni pentru a propune un alt premier, iar Iohannis ar da „majorităţii parlamentare” posibilitatea de a numi acest nou premier, desemnându-l. Firea spunea chiar că şi-ar dori ca viitorul premier să fie o femeie.

Grindeanu iese la atac – Stabilitate, nu schimbări!

Duminică seară, premierul Grindeanu postează un mesaj pe contul său de Facebook, în care afirmă că România are nevoie de „stabilitate, nu de noi schimbări, crize politice, eventual alte alegeri”, în contextul informaţiilor vehiculate pe surse privind iminenta sa schimbare din fruntea Guvernului.

Dragnea îi dă replica imediat, la un post tv, spunând că e surprins de ceea ce susţine Grindeanu, că nu i se poate reproşa generarea instabilităţii şi că „stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană”. Ca şi Firea, Dragnea creionează portretul viitorului premier, care trebuie să fie „nebun de harnic”.

Dragnea merge noaptea la sediul PSD, unde susţine că lucrează la raportul de evaluare, pentru a finaliza concluziile. Aici face, în faţa presei, o afirmaţie dură, care devoalează adevăratele sale planuri: „Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile”. El transmite astfel, în substrat, că Grindeanu va demisiona dacă partidul îi va retrage sprijinul politic.

„Eu l-am respectat foarte mult pe primul-ministru Radu Vasile, dar nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo. Dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta. Oricine e calm în aceste zile e un om deştept. Cine e foarte agitat, greşeşte”, a subliniat Dragnea.

Dragnea şi Grindeanu, despre demisie: Dă-ţi-o! Nu mi-o dau!

Ziua de luni a fost o zi de acalmie aparentă, întrucât Dragnea a evitat să facă declaraţii publice. S-a întâlnit în schimb, seara, cu Grindeanu, după ce acesta a revenit în ţară din vizita în Croaţia şi i-a cerut demisia, premierul respingând solicitarea.

Marţi, lucrurile se precipită în Parlament, unde mai mulţi miniştri sunt chestionaţi de jurnalişti în privinţa evaluării activităţii lor. La birou la Dragnea e „pelerinaj” al miniştrilor, care se întrec parcă să tuşeze afirmaţia liderului PSD de acum o săptămână: „99% din Guvern 'ţine cu mine', de câteva luni stau în anticameră pe aici”.

„Trei, Doamne, şi toţi trei”: Doar trei miniştri trec evaluarea lui Dragnea

Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan şi Petre Daea sunt cei trei miniştri care au trecut evaluarea, ceilalţi membri din Cabinetul Grindeanu nereuşind să se încadreze în cerinţele partidului, potrivit informaţiilor care transpar marţi din celebrul raport de evaluare. Bădălău a declarat public faptul că „sunt foarte multe nerealizări”, iar premierul „îşi asumă tot Cabinetul”.

Între timp, după-amiază, Dragnea şi Grindeanu se întâlnesc din nou, departe de ochii presei, ca şi prima dată. Întâlnirea nu pare a avea un rezultat scontat pentru Dragnea, în condiţiile în care Grindeanu rămâne pe poziţii şi spune că nu va demisiona.

În aceste condiţii, reuniunea CExN de miercuri devine vitală pentru soarta premierului Grindeanu şi pentru întregul său Cabinet, acolo fiind spaţiul în care se vor expune propunerile şi se vor decide căile de urmat.

Poziţia lui Dragnea, devenită evidentă inclusiv din declaraţiile sale publice, atât cele ironice, cât şi cele belicoase, la adresa lui Grindeanu, va fi aceea de a-i solicita încă o dată demisia.

Scenariul lui Dragnea: Retragerea sprijinului politic, apoi moţiune de cenzură

Un scenariu vehiculat în partid, potrivit unor surse, priveşte forţarea demisiei lui Grindeanu prin retragerea sprijinului politic în CExN întregului Guvern, urmată de anunţarea demisiilor miniştrilor fideli lui Dragnea.

Lucrurile se complică, spun surse din PSD, în condiţiile în care Grindeanu ar menţine poziţia şi nu ar demisiona, având posibilitatea de a numi interimari.

În aceste condiţii, singura variantă ar fi iniţierea unei moţiuni de cenzură, PSD considerând că nu mai este vorba de Guvernul său, ceea ce ar conduce la demiterea lui Grindeanu în Parlament.

„Necunoscuta Iohannis” – preşedinte jucător

O necunoscută a acestui scenariu o reprezintă „jocul” pe care îl va face preşedintele Iohannis într-un astfel de scenariu. Acesta a transmis deja, pe căi neoficiale, că nu va negocia cu Dragnea şi că liderul PSD poate merge la Cotroceni la discuţii doar în situaţia în care premierul demisionează sau este demis prin moţiune de cenzură.

Într-un astfel de scenariu, Iohannis devine „preşedinte jucător” şi are un cuvânt major de spus în desemnarea unui nou premier. Dragnea s-ar teme, practic, de reeditarea unui scenariu precum cel privind respingerea desemnării lui Sevil Shhaideh.

Potrivit unor surse, în acest moment „lucrurile încă se discută”. Scenariul unei remanieri a câtorva miniştri şi al menţinerii lui Grindeanu premier pare greu de presupus în condiţiile relaţiei deteriorate dintre Dragnea şi Grindeanu şi mai ales în condiţiile dorinţei clare a liderului PSD de a-l schimba pe premier. Pentru unii social-democraţi nu este foarte clar ce se va întâmpla miercuri în CExN, existând foarte multe speculaţii. Cert este însă că orice scenariu este posibil, inclusiv cel al depunerii unei moţiuni de cenzură în care PSD să-şi dărâme practic propriul Guvern.

PSD a căzut, practic, în capcana propriului mecanism de guvernare imaginat de Dragnea şi care presupunea că lucrurile vor merge bine în condiţiile în care liderul partidului nu este şi premier, iar premierul este practic "supus" liderului formaţiunii şi controlat de o comisie de evaluare.

PSD pare a nu şti să gestioneze situaţia - prima de altfel în istoria sa recentă - în care preşedintele partidului nu este şi premier. Şi nu există nicio garanţie că înlocuirea lui Grindeanu cu un alt premier nu ar conduce la o situaţie similară peste alte şase luni, când este proiectată a avea loc următoarea evaluare a Guvernului şi miniştrilor, operată tot de Dragnea.

Citește și: