no author
Andrei Luca POPESCU
Gabriel Pecheanu
Andrei Luca POPESCU
48532 vizualizări 16 iun 2017

Premierul Sorin Grindeanu a recurs la o stratagemă în doi paşi pentru a-l elimina de la şefia SGG pe Mihai Busuioc, om al cărui traseu politic este legat de Liviu Dragnea, cu care a lucrat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Premierul a luat vineri două decizii care au fost publicate în Monitorul Oficial în jurul orei 18:30.

Prima a vizat preluarea atribuţiilor de şef al SGG ale lui Mihai Busuioc de către un secretar de stat din SGG, Alexandru Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc refuză să îşi exercite obligaţiile prevăzute de lege şi este şi absent din instituţie.

„Având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 17/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, aprobată cu modificări prin legea nr. 198/2013, constat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţiei, În temeiul art. 19 din legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor (...) Prim-ministrul emite următoarea decizie: Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Alexandru-Mihai Ghigiu, secretar de stat, exercită atribuţiile secretarului general al Guvernului, pentru asigurarea conducerii instituţiei, până la eliberarea, respectiv numirea conducătorului SGG, în condiţiile legii”.

A doua decizie a lui Grindeanu, emisă imediat şi contrasemnată de Alexandru Ghigiu, a vizat eliberarea din funcţie a lui Mihai Busuioc şi numirea în funcţia de şef al SGG a lui Victor Ponta.

Alexandru Mihai Ghigiu, cel pe care Sorin Grindeanu l-a folosit pentru a-l elimina pe Mihai Busuioc de la SGG, este lector la SNSPA şi a fost director de cabinet al lui Remus Pricopie (apropiat de Ecaterina Andronescu) când acesta a fost ministrul Educaţiei, între 2012 şi 2014. Ghigiu fost directorul secretariatului Senatului SNSPA şi a revenit în ministerul Educaţiei în 2016, pe un post de consilier al ministrului Adrian Curaj. La SGG, a fost numit în aprilie 2017.

Primele măsuri luate de Sorin Grindeanu cu Victor Ponta şef la SGG şi Monitorul Oficial eliberat de sub mâna lungă a lui Liviu Dragnea au fost câteva demiteri: secretarii de stat din cadrul SGG Adrian Mlădinoiu (fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea) şi Tudor Vesa, precum şi a Andreei Lambru (membră ALDE, care a refuzat şi ea să îi preia atribuţiile lui Busuioc), dar şi a lui Adrian Marius Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi a lui Adrian Ionuţ Gâdea, fost preşedinte al CJ Teleorman, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de ministrul demisionar Sevil Shhaideh.

Potrivit legii, Monitorul Oficial funcţionează sub autoritatea Executivului, ce este exercitată prin Secretariatul General al Guvernului. Asta înseamnă că fiecare act emis trebuie contrasemnat şi de şeful Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Potrivit unor surse guvernamentale, actualul şef al SGG, Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze decizia premierului de a-l elibera din funcţie, iar fără această semnătură documentul nu poată să apară în Monitorul Oficial.

Încă de joi, surse politice au anunţat că în locul lui Busuioc va fi numit Victor Ponta. La conferinţa de joi seara, premierul Sorin Grindeanu îndemna jurnaliştii să citească Monitorul Oficial pentru a vedea ce schimbări se produc la nivelul SGG, doar că acele acte nu au apărut nici până la ora transmiterii acestei ştiri.

La preluarea mandatului, în 4 ianuarie 2017, numirea lui Busuioc la SGG a fost prima măsură luată de premierul Grindeanu.

Astfel, Mihai Busuioc a fost eliberat din funcţia de secretar general al Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Busuioc a fost demis în mai 2012 de către premierul de atunci, Victor Ponta, de la şefia Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

În iulie 2012 inspectorii Corpului de Control al Guvernului au identificat nereguli în derularea unui proiect al Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru care BIRD a împrumutat României peste 47 milioane euro, printre responsabili aflându-se şi Mihai Busuioc.

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în timpul mandatului lui Liviu Dragnea.

Citește și: