Petriana Condrut
1079 vizualizări 13 aug 2019

„Nu poţi să fii şi cu slănina în pod şi cu buzele unse. Trebuie să alegi ce vrei să faci”

 

Mediafax: Cum arată un guvern mai suplu?

Călin Popescu Tăriceanu: Un Guvern mai suplu are un număr de ministere, acum sunt 24, cred că până în 20 de ministere se poate face oricând. Ar trebui redus masiv numărul de secretari de stat agenţii, care, evident, nu fac altceva decâst să ne demonstreze un lucru pe care îl ştim. Birocraţia are o capacitate extraordinară de a se regenera. Periodic trebuie luate măsuri de acest gen  pentru a reduce volumul şi obstacolele pe care le crează o birocraţie foarte stufoasă şi nu aveţi grijă peste 5 ani – 10 ani o să ne trezim probabil într-o situaţie similară. Deci trebuie să ne luăm nişte măsuri chiar dacă ele nu sunt populare la nivelul organizaţiilor judeţene, pentru că ele pierd un post de ministru sau de secretar de stat. Lucrurile astea nu poţi să fii şi cu slănina în pod şi cu buzele unse. Trebuie să alegi ce vrei să faci.

 

Mediafax: De ce nu aţi venit cu aceatsă propunere anul trecut când a fost o remnaiere mai amplă?

Călin Popecu Tăriceanu: Atunci au fost făcute nişte schimbări, dar care, după cum vedem, nu au dat rezultate. Şi acum sunt şi aceste termene care s-au împlinit. Eu am acordat foarte multă încredere colegilor noştri, pe baza promisiunilor care au fost făcute, dar această încredere, în anumite momente, începe să nu mai funcţioneze. De ce? Fie constat că există o agenda dublă, paralelă, fie o incapacitate de a transpune în practică angajamentele care s-au luat. Şi atunci trebuie să iei o anumită atitudine.

 

Mediafax. Cine credeţi că are o agenda dublă din Guvern sau cine credeţi că nu face faţă postului? Daţi nume de miniştri

Călin Popescu Tăriceanu: Nu aş vrea să fac lucrul acesta. O las pe doamna premier să vină cu aprecierile propria şi cu propunerile pe care le consider.

Mediafax: Spuneţi-mi cum aţi ajuns într-o alianţă cu Victor Ponta, ce înseamnă ca şi beneficii…

Călin Popescu Tăriceanu: A nu, staţi puţin, nu am ajuns încă, am făcut nişte discuţii cu Victor Ponta pentru că mie mi se pare în primul rând din punct de vedere politic că este nevoie pe scena politică românească de o forţă care să reprezinte o contrapondere la ceea ce este în momentul de faţă mişcarea de centru dreapta sau această aglutinare pe centru dreapta, PSD pare să fie prea puţin activ în a contracara politic această mişcare şi sigur că ne gândim fără doar şi poate şi la perspectivele electorale care ne aşteaptă anul viitor. Aşadar o consolidare a noastră cred că ar fi benefică ambelor forţe politice.

 

„Ar fi o necesitate imperioasă pentru doamna prim ministru ca să îşi consolideze majoritatea “

Mediafax: Aţi condiţionat sub o formă sau alta să rămâneţi la guvernare cu aducerea Pro România în arcul guvernamental?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu, nu poţi să condiţionez acest lucru, eu cred că aducerea Pro România în arcul guvernamental ar fi o necesitate imperioasă pentru doamna prim ministru ca să îşi consolideze majoritatea de care are nevoie domnia sa şi partidul în Parlament. Cu cât ai o majoritate mai consistentă, noi avem cinci mandate peste numărul minim necesar, aceste cinci mandate sau cinci voturi sunt destul de subţiri pentru că la noi nu există o disciplină parlamentară cum există în alte ţări şi dacă ştii că ai 238 de deputaţi şi senatori, vin toţi la vot. La noi lucrurile stau altfel şi atunci sigur că dacă vor să… din câte am văzut nu vor să ia în considerare…

Mediafax: Nu vrea nici Pro România şi nu vrea nici PSD…

Călin Popescu Tăriceanu: Da, în fine acum să vă spun ceva, totul ar fi ţinut de o discuţie politică la masă în care fiecare vine cu argumente contra argumente şi eu cred că aici cei care sunt întâi, sau ar fi trebuit să fie cei din întâi interesaţi erau PSD, dar în fine, dacă nu vor e treaba lor, eu nu pot să le fac agenda sub nici o formă. Pot să am nişte păreri, pot să le spun aceste păreri şi le-am şi spus dar mai departe au maturitatea şi experienţa necesară să ia deciziile pe care le consideră.

Mediafax: Dar în aceste condiţii o restructurare guvernamentală în Parlament ar putea să se lovească…

Călin Popescu Tăriceanu: Cade, nu, din câte am văzut cade, doamna prim ministru a spus ieri după CEX că au hotărât să nu recurgă la această formulă ci să recurgă la o formulă atenuată, aşa de remaniere din mers, nu ştiu cum va funcţiona, cum va reacţiona preşedintele care nu are interesul să îi dea posibilitatea primului ministru să îşi revină, eu cred că vrea să o ţină în corzi, dar deci e un calcul pe care ar trebui să îl vadă şi cei de la PSD, aparent analiza noastră pare să difere destul de mult.

„Sunt dispus să îmi menţin candidatura. Doamna premier nu este într-o poziţie care să o favorizeze în sondaje”

Mediafax: Cum va funcţiona această campanie pentru prezidenţiale? În primul rând sunteţi dispus să vă menţineţi candidatura?

Călin Popescu Tăriceanu: Da, sunt dispus să îmi menţin candidatura şi mă bucur că deschideţi subiectul acesta pentru a vă mai spune ceva, am văzut o serie de păreri şi în presă şi din partea unor membrii din PSD că această propunere pe care am făcut-o doamnei prim ministru de a revigora guvernarea ţine de dorinţa mea de a îi impune o candidatură unică în persoana mea.  Să ştiţi că am luat act de decizia PSD şi colegii mei şi eu de a avea propriul lor candidat şi am convenit că subiectul e închis, deci nu am mai discutat cu doamna prim ministru, i-am şi spus „Viorica, subiectul acesta pentru mine este închis, ai decis propria candidatură, eu am decis-o pe a mea, mergem mai departe”.

Cum se va desfăşura campania? Să ştiţi un lucru în coaliţie cu doi candidaţi care sigur că fiecare va avea propriul lui discurs, propriile lui abordări pe fondul unor neînţelegeri la nivel local între organizaţiile noastre nu presupune că situaţia se va îmbunătăţi. I-am spus acest lucru şi doamnei prim ministru şi altor colegi din PSD că trebuie să avem în vedere acest lucru, deci numai de asta nu am fi avut nevoie, de o înrăutăţire a relaţiilor la nivel local. În rest o să vedem cum o să decurgă campania, fiecare cu temele pe care le consideră importante să le abordeze cu stilul propriu.

Mediafax: A existat o analiză în ultimul an care arăta că o variantă mai bună ar fi un candidat unic al coaliţiei de guvernare, unde nu v-aţi înţeles?

Călin Popescu Tăriceanu: Iniţial am avut o discuţie cu doamna prim ministru, ţin să remarc un lucru, anul trecut exact pe vremea aceasta PSD anunţa că acceptă ideea unei candidaturi, ei bine cu doamna prim ministru am avut cu aproximativ o lună, o lună jumătate în urmă câteva discuţii care reliefau necesitatea realizării unor sondaje de opinie pentru a vedea care este cel mai bine plasat candidat.

 În final doamna prim ministru mi-a spus că PSD nu poate să accepte decât o singură soluţie să aibă propriul candidat. Deci ideea cu sondajele le-am făcut degeaba sau aproape degeaba, nu le-am făcut chiar degeaba, ştim care este tabloul, din păcate domnia sa nu se găseşte într-o poziţie care să o favorizeze în viitoarele alegeri prezidenţiale, dar asta este decizia şi prin urmare aşa cum vă spuneam am luat act, nu pot să spun că sunt încântat, dar mergem înainte, viaţa aşa este.

Mediafax: Care este masa electorală care v-ar  aduce o alianţă cu Pro România şi Victor Ponta pentru prezidenţiale?

Călin Popescu Tăriceanu: Dacă ne uităm în ultimele sondaje pe care le-am văzut chiar la sfârşitul săptămânii trecute dacă nu mă înşel, probabil că în momentul de faţă dacă am acumula susţinătorii celor două partide, am fi undeva la 15% dar asta înainte de a începe campania electorală. Eu cred că spre deosebire de doamna Dăncilă care evident se adresează cu precădere electoratului PSD, dacă stăm să ne uităm mai departe, dincolo de electoratul PSD un candidat al PSD în momentul de faţă nu poate să mai aducă alte voturi. Deci este plafonat de acest bazin electoral sau de limitele acestui bazin electoral, în timp ce eu care sunt plasat într-o altă zonă a registrului politic în zona liberală pot să aduc voturi şi din zona de centru şi din zona liberală de dreapta, deci consider că şansele mele sunt mai bune pentru a obţine un scor care să îmi dea posibilitatea să intru în turul doi şi apoi să atac bineînţeles câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Mediafax: Şi atunci consideraţi că  este un scenariu valid cel despre care vorbeaţi mai devreme şi anume o înţelegere între actualul preşedinte şi Viorica Dăncilă sau pur şi simplu nu a fost bine sfătuită? Cum vedeţi lucrurile dacă spuneţi că nu are nici o şansă?

Călin Popescu Tăriceanu: Eu sper împotriva semnelor care se arată ca acest lucru să nu fie adevărat, dar rămâne să vedem pe parcurs şi să verificăm cum evoluează lucrurile. Sunt lucruri care m-au pus şi pe mine pe gânduri, faptul că de exemplu nu am fost consultat în privinţa desemnării comisarului european, dar în schimb preşedintele a fost consultat, cu toate că preşedintele nu are nici un rol în desemnare, nici preşedintele senatului nu are vreun rol în desemnare,  dar ca partener mi s-ar fi părut normal, un gest nu de curtoazie, aici e o chestiune dacă vreţi de bună funcţionare şi de consolidare a unei încredere care trebuie să funcţioneze între parteneri. Cam aici e problema.

„Mihai Tudose m-a solicitat să îi dau un sprijin şi i-am spus «dragă Mihai, eu nu particip la jocurile de putere din PSD»

Mediafax: Revenind la PRO România, cum catalogaţi declaraţiile lui Mihai Tudose, au început atacurile înainte de să ajungeţi într-o alianţă, spuneţi că aveţi prea multe portofolii pentru ALDE şi nu sunteţi peţitor pentru PRO România.

Călin Popescu Tăriceanu: Domnul Tudose, în primul rând că în loc să se informeze de ce apare prin presă, putea să se informeze direct de la sursă, nu de la mine, ci de la colegul domniei sale Victor Ponta, în al doilea rând Mihai Tudose are o veche nemulţumire care datează de la începutul anului 2018, cânt preşedintele PSD-ului de atunci a hotărât înlocuirea lui ca prim ministru şi Mihai Tudose m-a solicitat să îi dau un sprijin şi i-am spus „dragă Mihai, eu nu particip la jocurile de putere din PSD, nu vreau să mă bag în aceste chestiuni, reglaţi-vă problema în interior, nu căuta sprijin la mine în afara partidului, partidul care te-a nominalizat trebuie să fie cel care te susţine sau ba”. Personal aşa îl înţeleg, dar sigur că politic  cred că vrea şi el să se bage în seamă.

Mediafax: Făcând o evaluare a programului de guvernare, unde credeţi că nu au mai funcţionat lucrurile?

Călin Popescu Tăriceanu: Păi lucrurile nu funcţionează de ceva vreme datorită unei slabe capacităţii politice şi administrative a celor care sunt chemaţi să ia decizii, să ştiţi că un guvern nu este… sau şedinţa de guvern nu este un fel de altă şedinţă de Parlament într-un format restrâns, numai cu 25 de membri, la guvern lucrurile funcţionează în felul următor, se hotărăşte, se decide, asta face şedinţa de guvern, dar trebuie să ai marfă, trebuie să ai propuneri de hotărâre de guvern, trebuie să ai propuneri de legi, trebuie să ai propuneri de ordonanţe de urgenţă care să rezolve, să desfacă ghemurile încâlcite în administraţie, în multe din problemele cu care ne confruntăm. Vedem că lumea se plânge de birocraţie, de disfuncţionalităţi, sistemele publice funcţionează defectuos, sănătate, învăţământul, lucrurile astea nu poţi să stai şi să le priveşti aşa şi să vezi cum trece încet prin faţa ta ca o căruţă  cum defilează problematica în timp ce oamenii de pe margine îşi clamează nemulţumirile şi de multe ori spun şi lucrurile concrete, deci toate problemele astea trebuie abordate.

Să ştiţi că cei care gândesc că timpul rezolvă de la sine fac o mare greşeală, timpul nu face decât să agraveze probleme şi suntem în momentul de faţă confruntaţi cu o serie de situaţii la care nu poţi să mai dai nişte explicaţii care să fie credibile, ce poţi să spui după peste doi ani jumătate că nici un proiect major de infrastructură nu a pornit? Eu nu ştiu ce să spun.

 

„Dai bani pentru funcţionarea serviciilor şi tai de la învăţământ, tai de la investiţii, fonduri europene cercetare, nu cred că a scăpat vreun minister fără tăieri. Politic dă prost”

Mediafax: În context, cu Eugen Teodorovici aţi vorbit despre rectificare?

Călin Popescu Tăriceanu: Da am vorbit, rectificarea să ştiţi că aşa pe cifre tehnic ok se închide, cum se închide? Păi tăiem de la ăia, nu ştiu ce, dăm la alţi. Politic mie mi se pare şi greşit, dai bani pentru funcţionarea serviciilor şi tai de la învăţământ, tai de la investiţii, fonduri europene cercetare, nu cred că a scăpat vreun Minister fără tăieri. Politic dă prost, nu ştiu ce o să spună cetăţenii despre o astfel de rectificare, dar până la urmă nu e numai problema ministrului de Finanţe pentru că el nu poate să decidă mersul politic al guvernului, el poate să încerce nişte pansamente să pună, dar dacă problema e mult mai amplă, dacă toată rana, de exemplu, sângerează e complicat, câte odată mai trebuie să faci şi nişte operaţii. Operaţiile astea sigur că trebuie făcute în general în primii doi ani de guvernare, nu te trezeşti cu trei luni înainte de o scadenţă electorală majoră că nu ai bani şi ce faci, ar trebui să pui nişte taxe? Păi cum să pui nişte taxe că nu e popular, le pui la anul, păi nici la anul nu e bine că avem la anul două scadenţe electorale, dar treaba asta nu este decât reflectarea unui fapt, un buget construit pe baze ştiinţifico - fantastice, nu poate să ducă decât la un rezultat de fiasco în momentul acela la scadenţă şi cam aici suntem.

Mediafax: Pe 20 august veţi anunţa ce decizie luaţi legaţi de rămânerea sau plecare de la guvernare în funcţia de…

Călin Popescu Tăriceanu: Nu cred că anunţăm pe 20 august pentru că în primul rând trebuie să fac o consultare cu colegii mei în forurile statutare, deci vom convoca cred că în primele zile ale lui septembrie delegaţia permanentă să hotărâm, Eu nu vreau să aibă doamna prim ministru impresia că stă cu spatele la zid, nu e asta ideea, eu încerc să ofer, să întind o mână şi să spun „cam aşa trebuie” şi le spun şi colegilor din PSD „treziţi-vă că suntem în ceasul al doisprezecelea, hai să facem ceva”. Interesul nu este să… e foarte simplu să spui „nu merge, vă salut”, dar eu încerc înainte de asta să le explic cum ar trebui să facem şi sunt mulţi de la PSD care înţeleg şi ei şi văd aceste realităţi şi cred că vor trebui să ia o decizie care să fie în acest sens.

Mediafax: Vă mulţumesc.

 

 

Citește mai departe:

Citește și: