Iasmina Ardelean
1079 vizualizări 23 feb 2018

„În ceea ce priveşte viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, discuţiile liderilor europeni s-au concentrat în principal pe calendarul procesului de negociere, priorităţile politice care vor contura arhitectura viitoare a bugetului UE şi dimensiunea acestuia după 2020. Pentru România, viitorul cadru bugetar al UE post 2020 prezintă o importanţă aparte, fiind unul dintre principalele dosare pe care ţara noastră le va gestiona pe durata mandatului Preşedinţiei Consiliului UE”, se arată în documentul citat.

Şeful statului a evidenţiat importanţa menţinerii unităţii statelor membre spre obţinerea unui consens, subliniind faptul că România va acţiona, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, pentru facilitarea unui acord politic privind bugetul Uniunii Europene după 2020.

„Preşedintele României a susţinut importanţa ca procesul de negociere să conducă la un buget al Uniunii ambiţios, modern şi care să permită avansarea proiectului european şi să răspundă aşteptărilor tuturor cetăţenilor UE. În acelaşi timp, a evidenţiat necesitatea de a avea un buget suficient, care să susţină în continuare finanţarea adecvată a politicilor care au condus la creştere şi dezvoltare”, precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a pledat pentru finanţarea adecvată a Politicii de Coeziune în vederea reducerii decalajelor dintre statele membre şi regiuni.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va sprijini o eventuală majorare modică a contribuţiei naţionale la bugetul UE, astfel încât să fie menţinute alocări adecvate pentru politicile UE, în special pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună”, spune Administraţia Prezidenţială.

În cadrul reuniunii au fost abordate şi chestiuni legate de compoziţia Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidaţii „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), precum şi listele transnaţionale.

„Preşedintele României a arătat că ţara noastră susţine propunerea Parlamentului European privind noua distribuţie a mandatelor în legislatura 2019-2024, prin care România recuperează mandatul pierdut în legislatura actuală, urmând ca delegaţia de europarlamentari români să fie compusă din 33 de membri. Distribuţia propusă de Parlamentul European este obiectivă, echitabilă şi respectă principiul conform căruia nici un stat nu pierde locuri”, se arată în comunicat.

Şefii de stat şi de guvern au agreat propunerea Parlamentului European privind noua distribuire a locurilor în perspectiva părăsirii UE e către Marea Britanie.

În privinţa candidaţilor „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), Iohannis a arătat că experienţa din 2014 a fost una pozitivă şi ar trebui dezvoltată în continuare, subliniind că practica trebuie să respecte echilibrul inter-instituţional şi să stimuleze buna cooperare între instituţiile Uniunii Europene, pentru promovarea unei agende comune pro-europene, adaptată intereselor cetăţenilor.

Acesta a mai precizat că pentru ţara noastră, în calitate de viitoare deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE, este importantă creşterea gradului de conştientizare la nivelul cetăţenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeană.

„În marja Consiliului European, Preşedintele României a avut o întâlnire bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, în care au abordat chestiuni legate de agenda europeană, aspecte legate de cooperarea în domeniul securităţii şi Iniţiativa celor Trei Mări”, informează Administraţia Prezidenţială.

Citește și: