Gabriela Antoniu
3824 vizualizări 28 ian 2019

Jurnalistul Ion Cristoiu descoperă mai multe ”ciudăţenii” în evoluţia politică a lui Dacian Cioloş. Cea mai recentă, chiar sâmbătă, la Convenţia naţională a unui partid care i-a fost pus la dispoziţie, dar pe care nu se ostenesc să-l mediatizeze, de parcă ar fi doar un vehicul, ”un transportor”.

“Dacian Cioloş a găsit un partid pe piaţă. Acum îmi dau seama că găseşti un partid aşa... ca la mall. Au găsit acolo un partid, care era PLUS. Nu era făcut de el... Sigur, a ieşit şi scandal... Şi l-a luat, a devenit proprietar şi după asta, a făcut acest Congres. Iniţial, eu judecând din experienţă, aceste congrese de înfiinţare, convenţii posdecembriste, sunt foarte bine organizate. Nu numai că sunt bine organizate - democratice nu sunt, nu am văzut la niciun partid - dar e un moment de mare mediatizare.

La acest Congres, am întâlnit şi foarte multe stângăcii, din astea, de improvizaţie şi cel mai ciudat e faptul că nu a fost o preocupare de mediatizare. Eu, de exemplu, aş fi trimis liderilor de opinie, inclusiv lui Ion Cristoiu, o invitaţie - nu ştiu dacă venea sau nu venea - şi materialele. Eu, de exemplu, om serios, am căutat documentele acestei Convenţii, inclusiv cuvântarea lui Cioloş şi nu am găsit-o nicăieri. Au un site acolo, care nu e actualizat, site-ul partidului. Deci nu a existat nicio preocupare de mediatizare,” atrage atenţia Cristoiu.

Jurnalistul a mai remarcat o ciudăţenie în evoluţia politică a lui Dacian Cioloş: după ce a părăsit postul de premier în 2017, deşi nu avea nici ziar, nici slujbă, nici partid, ”o maşinărie” îl menţinea în atenţia opiniei publice.

“Studiind cazul Cioloş s-a ivit o ciudăţenie. Cioloş mi-a lăsat impresia, după ce nu a mai fost premier, că e o personalitate căreia i se caută o platformă, un vehicul, un transportor, cum spun eu. Foarte interesantă evoluţia lui. El cade, pleacă. Când a plecat, în 4 ianuarie 2017, din funcţia asta, el nu mai era nimic. Sunteţi de acord, nu? Era un simplu cetăţean. Nimic, nimic, în sensul că nu avea ziar, nu avea slujbă, cutare. De regulă, în România postdecembristă, cine a căzut dintr-o şefie, s-a terminat. Vă dau exemplu de zeci de politicieni, chiar mari.

Cu toate acestea, imediat, în 2017, începe o maşinărie - nu pot să spun cine era în spatele ei - care mereu vorbea de Cioloş şi înnebuneai. El nu avea partid şi lumea îl vâra în toate sondajele. A fost păstrat în atenţia opiniei publice, ba chiar băgat în faţă. Este o ciudăţenie pentru că nu era niciun motiv.(…) Avea nevoie de ceva. Dacian Cioloş, dacă era pe vremea romanilor, i se dădea o legiune, adică era un comandant. Dacă era pe vremea ţarului, i se dădea o gubernie,” subliniază Ion Cristoiu.

La întrebarea dacă, în acest caz, s-ar putea face o comparaţie cu apariţia lui Klaus Iohannis în liga mare a politicii, analistul politic a răspuns: “Exact. Avem cel mai bun exemplu: Iohannis, căruia i se face un partid din PDL şi PNL şi, deodată, este adus şi pus în fruntea acestui partid. Deci, undeva, pe Dacian Cioloş se pariază.”

Dacian Cioloş a fost ales sâmbătă, cu majoritate de voturi, în funcţia de preşedinte al Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate - PLUS în cadrul Convenţiei Naţionale, pentru un mandat de un an.

 

Citește și: