Monica Mihai
Gabriela Antoniu
6170 vizualizări 9 mar 2019

Ion Cristoiu crede că soarta Laurei Codruţa Kovesi, acuzată de constituire de grup infracţional organizat, depinde de probele depuse la dosar. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul arată că dacă probele acuzatoare vor fi directe, fosta şefă DNA va avea mari probleme.

”În primul rând, nu este încă un dosar, ci este cel mai greu dosar al ei.(...) Până la ora actuală, nu am văzut în presă despre ce dosar este vorba. Trebuie neapărat o scurtă incursiune, pentru că este un dosar foarte greu şi care îi va face mari probleme şi s-ar putea chiar să o înfunde pe Codruţa Kovesi”, afirmă Ion Cristoiu.

El explică pe ce se sprijină acuzaţia că fosta şefă a DNA, împreună cu procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de la "unitatea de elită" Ploieşti, ar fi organizat un grup infracţional într-o anchetă în care Sebastian Ghiţă era acuzat, că în 2014, cu ocazia alegerilor prezidenţiale, a iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova în favoarea candidatului Victor Ponta, suma plătită fiind de 350.000 de euro.

“Ca să înţelegem de ce este grup organizat. Era întrebarea pe ce se bazează această operaţiune şi spune aşa, că unul dintre angajaţii în această operaţiune a trimis la DNA mai multe documente pe care un domn, Petran, le-a lăsat la sediu. Şi acest tip care le-a trimis - spune, din dosar - ”în campania prezidenţială am fost angajat în Chişinău de domnul Petran să muncesc la negru pentru candidatura dlui Ponta” şi el se numea Serghei Petruş. Pe 11 februarie, domnul Cosma (Vlad Cosma, fost deputat PSD - n.red.) - dacă mai ţineţi minte, 2018 - a apărut la televizor cu înregistrări şi a dat o lovitură de teatru. Şi anume a zis că Serghei Petruş era el. Şi ăsta e dosarul.”

Mărturia lui Vlad Cosma că Serghei Petruş nu există, că a fost obligat să se dea drept această persoană de procurorii Onea şi Negulescu, este cea care i-ar putea crea mari probleme lui Kovesi. “Aceasta este o probă zdrobitoare. Nu era el, nu era unul real. Era numită plantare de probe, să zicem. Ei, în legătură cu acest dosar s-a deschis o anchetă penală împotriva celor doi. Şi, pe baza unor mărturii, din câte am aflat, făcute în faţa acestei secţii de către adjuncţii lui Kovesi de atunci, (…) ancheta încearcă să o agaţe, să arate că sub coordonarea ei, s-a făcut acest dosar. Deci este cea mai mare problemă pentru Kovesi,” subliniază jurnalistul.

Ion Cristoiu consideră că noul dosar întocmit Codruţei Kovesi este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului, când cele mai multe dintre rechizitoriile abuzive nu aveau probe directe: “Problema care se pune este în ce măsură sunt probe directe că ea a ştiut, că ea a coordonat, că ea le-a zis.”

În opinia sa, nu Laura Codruţa Kovesi a fost cea care i-a instruit sau le-a recomandat procurorilor Onea şi Negulescu să facă acest dosar: ”Nu. Dacă da, nu era atât de proastă să lase urme. Nu cred. Când faci aşa ceva şi mai eşti şi şefa DNA, nu laşi urme. Nu ştiu. Dacă nu sunt probe directe, e o poveste, şi eu o voi apăra pe Codruţa Kovesi.”

Pe 9 februarie 2018, într-o plângere depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fostul parlamentar PSD Vlad Cosma i-a acuzat pe procurorii de la DNA Ploieşti la acea vreme, Giluela Diaconu, Alfred Savu, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituirea de grup infracţional organizat. În acest dosar, Lucian Onea şi Mircea Negulescu sunt acuzaţi că ar fi constrâns anumiţi martori să facă sesizări şi tabele false cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept ”mită electorală”. Potrivit unor informaţii, dosarul a pornit de la o sesizare întocmită de către fostul deputat pe numele unui cetăţean din Chişinău, Serghei Petruş. Apoi, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruş nu există.

Procurorii din cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie au anunţat oficial, vineri, că Laura Codruţa Kovesi este urmărită penal într-un al doilea dosar, infracţiunile de care e acuzat fostul procuror-şef DNA fiind constituire de grup infracţional organizat şi cinci infracţiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii. În primul dosar, Kovesi era acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă că i-a cerut bani pentru extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, fosta şefă DNA fiind cercetată pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu.

Emisiunea “Gândurile lui Ion Cristoiu” va fi difuzată duminică, 10.03.2019, de la ora 17:00, pe Gândul şi Mediafax.ro.

 

Citește și: