Monica Mihai
Gabriela Antoniu
4725 vizualizări 17 feb 2019

Jurnalistul Ion Cristoiu este convins că, în acest an, campania electorală se va baza pe emoţii, într-o variantă tipic românească: ura faţă de celălalt candidat. În emisiunea ”Gîndurile lui Cristoiu”, jurnalistul Ion Cristoiu a remarcat că, deocamdată, doar preşedintele Klaus Iohannis s-a aliniat oficial la startul campaniei.

Cristoiu consideră că - din punct de vedere politic -  dintre Liviu Dragnea, Laura Codruţa Kovesi, Mugur Isărescu, Olguţa Vasilescu şi Klaus Iohannis, şeful statului este, în prezent, cel mai credibil personaj.

“Pe plan intern, noi facem o greşeală. Noi avem un singur candidat până acum. Klaus Iohannis s-a anunţat de două ori oficial că va candida. Şi nici sondajele nu sunt corecte.(...) Pentru un sondaj, contează foarte mult şi voinţa lui de a candida. Aşa, putem face sondaje, punem în sondaje, nu ştiu Monica Mihai, Ion Cristoiu... bun, şi? Patriarhul Daniel, Apostolul Pavel... nicio problemă, Simona Halep... Dar, în momentul în care ai anunţat candidatura, oamenii spun: ”Da, dom`le, va candida sigur. Hai să fiu serios când mă pronunţ despre el”. Dacă facem aşa, jocuri pe hârtie, cuvinte încrucişate...” a explicat jurnalistul.

Cât timp nu există o candidatură fermă din partea unui politician sau altul, nici rezultatele sondajelor nu vor reflecta adevăratele intenţii de vot.

“Păi, sondajele nu sunt obiective, pentru că trebuie să anunţi candidatura. Trebuie să fii perceput de cel care completează chestionarul ăla, sau răspunde la întrebare, că vei candida. Aşa, în sine, putem face: Simona Halep, Patriarhul, Fecioara Maria, nu ştiu, Isus, şi la un moment dat va ieşi pe primul loc Nicolae Ceauşescu. Dar Nicolae Ceauşescu nu candidează... a murit. Am dat un exemplu”, a spus Ion Cristoiu.

În opinia sa, anul acesta, campania pentru prezidenţiale va specula emoţiile electoratului, iar la acest capitol, Iohannis este principalul perdant. În schimb, vor străluci Codruţa Kovesi şi Olguţa Vasilescu.

“Campania din acest an se va desfăşura pe emoţii. Mi-e limpede. Klaus Iohannis nu va stârni emoţie în viaţa lui, oricât ar încerca, doar aşa dacă începe să cânte, ca Nero, dar nici atunci... Două personaje de aici pot stârni emoţie, Codruţa Kovesi - şi ea a început cu emoţia - emoţia de genul ”Şo, pe ălalalt”. Asta înseamnă emoţie, emoţia înseamnă ură faţă de ălalalt, adică trebuie să ies la vot ca să îi iau gâtul lui ăla... iertaţi-mă. Asta este o chestie tipic românească. Dincolo, Olguţa este singura care poate să facă asta,” apreciază Cristoiu.

El atrage atenţia că, anul acesta, PSD nu va avea succes cu o campanie electorală cu mănuşi, deoarece Iohannis, unul dintre principalii candidaţi se află deja în fotoliul de la Cotroceni.

“Anul acesta, campania se desfăşoară cu cineva care e la Cotroceni. Ideea unui candidat gen Dragnea care spune ”noi suntem înţelepţi” nu va merge. Trebuie să fie cineva care să spună ”Şo, pe Iohannis!”. Adică să mobilizeze electoratul. Şi PSD are un electorat din ăsta, ca USR, nu mare, dar îl are, care spune că îl urăşte pe... Klaus Iohannis, vrea să iasă la vot, să-i dea una. Olguţa este singura care poate acest lucru. Ea poate să mobilizeze (...)”, a susţinut jurnalistul. ”Ea este cel mai credibil personaj intern din partea PSD. Iar dincolo este Codruţa Kovesi care are un mare avantaj, că a fost revocată de Klaus Iohannis. Foarte primejdioasă, este foarte primejdioasă”, a conchis Ion Cristoiu.

Emisiunea Gândurile lui Cristoiu va fi difuzată astăzi, la ora 17.00, pe Mediafax şi Gândul.info.

 

Citește și: