Vasile Magradean
90 vizualizări 15 oct 2019

„Am discutat ce urmează să se întâmple, probabil că astăzi dl. Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem şi nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniştri. După ce ştim toate aceste detalii putem spune dacă susţinem sau nu susţinem. Nu am avut discuţii cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuţii nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Kelemen.

Acesta a reiterat faptul că UDMR nu doreşte o guvernare care să foloseacă ordonanţe de urgenţă în domeniile sensibile, cum ar fi justiţie, legile electorale, administraţie.

„E o perioadă atipică, vor fi trei rânduri de alegeri, cu dorinţa unora de a ajunge la anticipate, cu dorinţa altora de a face nu ştiu ce. E greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua. Poziţia noastră este foarte cunoscută, de a nu schimba legislaţia electorală privind alegerea primarilor cu un an înainte de alegerile locale, iar pe de altă parte noi susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, nu văd argumentele pentru care ar trebui să schimbăm această regulă. Oricum, am intrat în perioada de un an de zile când nu ar trebui modificată legislaţia electorală”, a subliniat liderul UDMR.

În ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern, Kelemen a explicat că nu s-a discutat despre nume, deoarece încă nu ştie cu ce propuneri de miniştri va veni premierul desemnat.

„Depinde de cine propune, bineînţeles, dacă îl propune pe Băsescu la Transporturi nu o să dau votul nici dacă mi se usucă mâna”, a conchis Kelemen Hunor.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.

Marţi, preşedintele USR Dan Barna a fost primul care a mers la consultările care au loc la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Citește și: