Vasile Magradean
519 vizualizări 19 mai 2019

Întrebat, duminică, la Satu Mare, într-o conferinţă de presă, cum comentează afirmaţia lui Ludovic Orban potrivit căreia o victorie a PNL la europarlamentare ar duce la o criză în coaliţie şi la căderea Guvernului şi dacă ar trebui schimbat Guvernul, Kelemen Hunor a enumerat mai mulţi politicieni din opoziţie despre care a spus că nici unul nu ar putea fi liderul opoziţiei.

„O majoritate parlamentară se poate obţine în urma alegerilor parlamentare interne sau între două alegeri să se formeze o nouă majoritate, dar pentru asta e nevoie de o idee, de un program sau de un lider. (...) Ideea să îi omorâm pe cei de la PSD şi ALDE este o idee generoasă, dar ce se va întâmpla a doua zi? Ok, ai făcut, ai rezolvat, a doua zi ce urmează? Eu nu văd ideea în jurul căreia se poate forma o nouă majoritate şi nu văd un lider, nu există un lider în zona Opoziţiei care are capacitatea politică, autoritatea necesară şi viziunea necesară, moral să stea extrem de puternic ca să coaguleze o majoritate. Nu văd acest lider”, a spus Kelemen.

Acesta a enumerat mai mulţi lideri, apoi a concluzionat: „Nu mi se pare. Deci avem o problemă”.

„Să îi luăm la rând. Traian Băsescu, să fim oameni serioşi, după 10 ani, cine mai vrea cu Băsescu? În afară de Iliescu, sau pe lângă Iliescu, e al doilea om care a făcut cele mai multe dezastre în această ţară. Ei doi sunt responsabili, Iliescu şi Băsescu. Nu o să ne întoarcem la Băsescu, bănuiesc eu. Ludovic Orban? Mă îndoiesc că ar fi liderul în jurul căruia se poate forma o majoritate. Dan Barna sau Dacian Cioloş? Nu cred. Victor Ponta? Nu mi se pare. Deci avem o problemă”, a spus Kelemen.

Acesta consideră că actualul Guvern poate fi înlocuit în orice moment când există o majoritate şi când aceasta are capacitatea să dea un nou guvern, ceva coerent, „măcar pentru o perioadă scurtă, până în 2020 când vor veni alegeri”.

„Eu nu pot să intru în speculaţii ce se va întâmpla pe 27 mai, pe mine mă preocupă ce se va întâmpla pe data de 26. Tot ce trebuie făcut după 26, în funcţie de rezultatele din 26, se poate gândi. Dar în acest moment nu văd nici ideea, nici liderul, asta e problema mea, fără să critic pe cineva, în afară de Băsescu, dar nu văd liderul. Cine e acel lider, care e ideea, care e programul? Vom vedea”, a subliniat preşedintele UDMR.

Acesta a adăugat că pentru partidele româneşti aflate în competiţia electorală, rezultatul de la europarlamentare va fi extrem de important în ceea ce priveşte pregătirile pentru prezidenţiale.

Citește și: