Vasile Magradean
1935 vizualizări 10 oct 2019

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Mediafax că „nu este nicio tragedie, se întâmplă în politică din când în când, când pierzi majoritatea pierzi şi guvernarea. Important ce se va întâmpla mâine”.

În opinia liderului UDMR, preşedintele Iohannis ar trebui să înceapă consultările cât mai repede, indiferent dacă e vineri, sâmbătă sau duminică, şi nominalizarea unui prim-ministru pentru a forma un guvern cât mai repede.

„Sunt câteva chestiuni extrem de urgente şi importante şi nu poţi să stai cu un guvern interimar cu atribuţii limitate, cum ar fi rectificarea bugetului, deoarece sunt foarte multe autorităţi locale şi instituţii care au probleme serioase, şi proiectul de buget pe anul 2020. Şi, bineînţeles, organizarea alegerilor de anul viitor. Nu este de dorit să se rămână în această incertitudine cu un guvern cu atribuţii limitate”, a spus Kelemen.

Întrebat cum va proceda UDMR, Kelemen a răspuns „vom vedea”.

„Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuţii. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu ştim dacă vom susţine sau nu vom susţine şi pe cine, fiindcă nu au existat discuţii aplicate. Atâta ştim că Ludovic Orban doreşte să fie prim-ministru, dar de la dorinţă până la putinţă e o cale lungă sau mai puţin lungă, dar care trebuie parcursă”, a mai spus Kelemen.

Întrebat, în continuare, dacă UDMR îl va susţine pe Orban ca premier, liderul Uniunii a răspuns „vom vedea ”.

„Poate că vor exista discuţii mai aplicate pentru că până acum au fost discuţii extrem de superficiale şi mai mult într-o situaţie ipotetică. Pe discuţiile de până acum nu putem construi nimic”, a conchis Kelemen Hunor.

Ulterior, într-un comunicat oficial, Kelemen Hunor arată că „Guvernul a căzut. UDMR a votat moţiunea de cenzură. Am făcut cum am promis, pentru că noi suntem mereu consecvenţi. Nu am avut dubii, că actualul executiv trebuia să plece, căci nu mai existau condiţiile unei guvernări bune. Aceasta este poziţia noastră fermă, înaintea formării unui guvern nou. Trebuie pregătit bugetul anului viitor, dar şi bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca primăriile şi consiliile judeţene să nu intre în impas”.

 

Citește și: