Alexandru Costea
1214 vizualizări 6 feb 2020

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să facă în cursul zilei de joi anunţul privind nominalizarea unui viitor premier, după ce Guvernul Orban a fost demis de Parlament, cu o zi înainte, prin moţiune de cenzură.

În urma consultărilor avute de preşedinte cu liderii celor mai importante partide politice, s-au conturat trei nume de posibili premieri: Ludovic Orban (din partea PNL), Remus Pricopie (din partea PSD şi Pro-România) şi Dacian Cioloş (din partea alianţei USR-PLUS).

19:50 Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl desemnează pe Orban pentru funcţia de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi, decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier. Liderul PNL urmează să vină în Parlament în termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 6 februarie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Ludovic Orban în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, prevede decretul semnat de Klaus Iohannis.

Documentul a fost semnat la scurt timp după anunţul preşedintelui de la Palatul Cotroceni.

18:15  Klaus Iohannis spune că speră să se ajungă cât mai repede la anticipate

„Întoarcerea la electorat este soluţia corectă, este soluţia care satisface nevoia de democraţie în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electoral înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune. Am prezentat partidelor această opţiune. Unii au fost de părere că e bine, alţii că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal şi pot să înţeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuţii interne în forurile lor. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede”, a spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

18:00 Klaus Iohannis anunţă că îl propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, că îl desemnează, din nou, pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

Iată discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras.

În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătăţiri pe legislaţia electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României şi al românilor.

De asemenea, a dorit să repare greşelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulţi parlamentari şi care se opune acestor schimbări.

Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să mişte lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care doreşte să oprească lucrurile.

Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Naţional Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătăţiri legislaţiei electorale cu privire la alegerile locale. În speţă, a vrut să reintroducă, aşa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moţiune, moţiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.

După părerea mea, asta am spus şi aseară, repet astăzi: soluţia corectă, în această situaţie, în care avem un guvern care doreşte să mişte lucrurile, opţiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Şi românii doresc să se mişte lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluţia corectă, este soluţia care satisface nevoia de democraţie în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.

Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune. Am prezentat partidelor această opţiune. Unii au fost de părere că e bine, alţii au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal şi pot să înţeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuţii interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.

Dar, până atunci, cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern.

Aşadar, după ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern şi să se prezinte în Parlament.”

Şeful statului a subliniat anterior că Guvernul Orban a vrut reformarea statului şi a venit cu măsuri „în favoarea României”, spre deosebire de PSD.

„Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vina cu îmbunătăţiri pe legislaţia electorală, măsuri economice şi sociale în inetersul României,. A dorit să repare greşelile care au fost făcute de guvernele PSD. Pe de altă parte avem un PSD care are încă foarte mulţi parlamentari şi care se opune acestor schimbări. Un guvern care vrea să mişte lucrurile şi un PSD care doreşte să oprească lucrurile. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. PNL prin Guvernul Orban a dorit să aducă îmbunătăţiri legilsatiei electorale cu privire la alegerile locale. A vrut să reintroduca alegerea primarilor în două tururi. PSD a deps moţiune şi a trecut”, a completat Iohannis.

16:30 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa au început, joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Victor Ponta a declarat, la ieşirea de la consultări, că votul din Parlament pentru învestirea viitorului guvern depine exclusiv de PSD, iar preşedintele Iohannis ar trebui să ţină cont de acest lucru. "PSD are majoritate şi fără Pro România, în ambele birouri permanente. Calendarul depinde în totalitate de decizia reprezentanţilor PSD, fără să putem noi sau altcineva să îl influenţeze", a declarat Ponta.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul Pro România,Victor Ponta, au anunţat miercuri că îl vor propune pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie.

16:15 Călin Popescu Tăriceanu: Soluţia alegerilor anticipate - nepotrivită; economia de timp este una nesemnificativă.

Preşedintele ALDE a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

„Constituţia prevede nişte paşi care sunt extrem de anevoioşi şi consumatori de timp. Drumul până la alegerile anticipate înseamnă aproximativ patru luni de zile, care creează o serie de consecinţe defavorabile. Constituţia României nu este una care să faciliteze recurgerea la soluţia alegerilor anticipate, din contră. Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează în toată această perioadă un imens blocaj legislativ, economic. De aceea i-am spus preşedintelui că ni se pare această soluţie nepotrivită, mai ales că economia de timp la care se ajunge este una nesemnificativă. Alegerile anticipate ar putea să fie organizate cu aproximativ trei - patru luni înainte de alegerile la termen”, a declarat Tăriceanu.

15:20 Consultări la Cotroceni Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PMP.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu reprezentanţii PMP în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.
Delegaţia Partidului Mişcarea Populară a fost formată din: Marius Paşcan, Ioana Constantin, Sebastian Moise, Marian Andronache.

15:00 Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD pentru funcţia de prim-ministru 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea nu a prezentat un candidat propriu pentru funcţia de premier şi nu îl va susţine nici pe candidatul PSD.
„Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcţia de prim-ministru. (...) Votul pe moţiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru”, a declarat Kelemen Hunor.

14:00 Liderul USR Dan Barna a declarat, după ieşirea de la consultările cu preşedintele Iohannis, că alianţa USR-Plus susţine varianta intrării în alegerile anticipate, deci va vota împotriva premierului care va fi nominalizat de Klaus Iohannis.

„Am făcut şi o propunere de premier, aceasta este Dacian Cioloş”, a precizat Dan Barna.

„Am avut consultarile cu preşedintele României, urmare a succesului moţiunii de cenzură, din păcate. I-am transmis poziţia USR, declarată timp de 2 ani de zile: alegerile anticipate. Vom susţine scenariul alegerilor anticipate foarte clar, ne vom asigura că următorul guvern nu va avea susţinere în Palament", a spus şeful USR.

13:15 Consultările PSD cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru au luat final.

Delegaţia social-democraţilor care a discutat cu şeful statului a fost formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber şi Titus Corlăţean.

Liderul PSD Marcel Ciolacu consideră că n-ar fi legală desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru, după ce a fost dat jos prin moţiune de cenzură. „Am luat şi eu act din presă de autopropunerea domnului Orban de a fi din nou premier, după ce a fost dat jos în Parlament de cea mai importantă majoritate din istoria post-decembristă. Nu ştiu cât de legală este desemnarea domnului Orban, din nou, ca prim-ministru, nu ştiu, nu sunt specialist. Domnul Orban dovedeşte că în continuare nu iese din logica abuzului de putere şi a OUG-urilor date noaptea fără avize”, a spus Marcel Ciolacu. 

Anterior, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD şi ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

„Mandatul nostru e foarte clar: avem o propunere de prim-ministru în persoana lui Remus Pricopie. Suntem două forţe politice care susţinem aceeaşi propunere. Cu alte cuvinte, am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. PSD şi ProRomânia, în acest moment, au numărul cel mai mare de parlamentari conturat în jurul unei singure propuneri”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

PSD şi Pro România îl susţin pe rectorul Remus Pricopie pentru funcţia de premier, a anunţat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament.

Orban: Cele 25 de OUG vor fi publicate în Monitorul Oficial. Există o procedură

PNL a fost primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru. La 13.30, preşedintele va primi delegaţia formată din membrii USR, urmând cele ale UDMR, PMP, ALDE, ProEuropa şi delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. 

12:30 PNL a fost primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru.

Delegaţia liberalilor care a discutat cu şeful statului a fost  formată din liderul PNL, Ludovic Orban, Florin Cîţu, Robert Sighiartău şi Iulian Dumitrescu.

Ludovic Orban a confirmat că propunerea liberalilor pentru funcţia de premier este ”persoana preşedintelui PNL, subsemnatul, Ludovic Orban” şi că parlamentarii formaţiunii vor vota pentru respingerea celor două propuneri de guvern, pentru a se ajunge la anticipate.

„Am prezentat preşedintelui României mandatul care a fost decis astăzi în reuniunea biroului politic naţional al PNL. Propunerea de premier constă în persoana preşedintelui partidului, respectiv subsemnatul, Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui decizia PNL de a susţine întrunirea condiţiilor constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a declarat premierul Orban.

PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni cu aceeaşi formulă de miniştri. „Sunt foarte mulţumit de activitatea miniştrilor. Sunt oameni oneşti, au avut realizări spectaculoase, putem continua în aceeaşi formulă. Din punctul meu de vedere, se poate ajunge la alegeri anticipate”, a declarat Ludovic Orban după ieşirea de la consultări.

Orban consideră că PNL are un sprijin în USR, PMP, ALDE şi minorităţi. Ludovic Orban a anunţat, joi, că echipa de negociere a PNL va purta discuţii cu partenerii politici „pentru a defini o poziţie comună care să determine declanşarea anticipatelor”. Preşedintele liberalilor consideră că USR, PMP, ALDE, grupul minorităţilor au fost alături de liberali în multe cazuri.

 

 

 

Citește și: