Alexandru Costea
186 vizualizări 15 ian 2020

"M-am angajat în campania prezidenţială la un amplu proiect de reconstrucţie, care să facă din România o societate a normalităţii, o ţară în care statul să lucreze pentru cetăţeni, iar drepturile acestora, inclusiv cele culturale, să fie, în exerciţiul lor de zi de zi, garantate. Patrimoniul naţional, creativitatea şi diversitatea expresiilor culturale se află printre resursele strategice ale României normale. Ele pot fi însă fructificate mult mai bine decât până acum. România trebuie să-şi depăşească paradoxurile culturale care, din nefericire, au caracterizat-o în ultimele decenii: pe de o parte, artişti care se afirmă şi se bucură de succes în faţa publicului de pe toate meridianele globului, poeţi şi prozatori elogiaţi la târgurile internaţionale, iar pe de altă parte, un consum cultural dezechilibrat şi o bază materială insuficientă şi neperformantă", a spus Klaus Iohannis la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Acesta se aşteaptă ca specialiştii din domeniu să stabilească cât mai curând obiectivele modernizării infrastructurii culturale naţionale.

"Cultura românească merită o infrastructură funcţională, un cadru administrativ stabil şi crearea condiţiilor pentru o resursă umană echilibrat distribuită teritorial. Mă aştept ca responsabilii şi specialiştii domeniului cultural să stabilească cât de curând priorităţile şi obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naţionale şi să dea un conţinut realist finanţării multianuale a acestora, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene", a afirmat şeful statului la Ateneul Român.

Klaus Iohannis a precizat că va urmări, în cadrul Consiliului European, ca România să transpună angajamentul din Agenda strategică a UE 2019-2024 privind investiţiile în cultură şi patrimoniu cultural.

"Departe de a fi contrapusă identităţii noastre naţionale ori a celei specifice a minorităţilor etnice, apartenenţa noastră la Uniunea Europeană a condus la un dialog cultural benefic şi activ, la deschiderea creaţiei româneşti către noi segmente de public, la punerea în valoare a patrimoniului cultural al comunităţilor. Din această perspectivă, voi urmări în cadrul Consiliului European să transpunem în fapte angajamentul din Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019–2024, care stipulează că „vom investi în cultura şi în patrimoniul nostru cultural, care stau la baza identităţii noastre europene", a mai declarat preşedintele.

 

Citește și: