Alina Mihai
527 vizualizări 27 feb 2019

Şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, a avut un discurs, miercuri, la bilanţul pe 2018 al PÎCCJ, în care a atacat clasa politică din România, vorbind despre un impostor sau un reformator care urăşte oamenii corecţi şi care ştie că privilegiile nu i s-ar fi cuvenit dacă ar fi respectat regulile.„Am decis să vă împărtasesc un vis. Oricât aş vrea să fac abstracţie de realitate şi să mă refugiez în varful spiritualizat al unui turn de fildeş, simţul practic şi instinctul de conservare mă obligă să observ ce se întâmplă în jurul nostru. Am constatat cu stupoare că din ce în ce mai insidios se fac simţite în societate un cuvânt şi un fenomen: Impostura. Mă refer la impostura dată în vileag. Cum rareori impostura este dată în vileag, mi se pare mult mai periculoasă impostura veritabilă, nedetectabilă. (..) Am avut un vis urât în care m-am întâlnit cu un impostorul. El nu se numea aşa în visul meu, se numea reformatorul. (...) El este cel care ştie că dacă ar fi urmat regulile, nu i s-ar fi cuvenit niciodată bunurile, privilegiile, poziţia de care se bucură. El se uită în ochii tăi când e vorba de bunuri privilegii şi poziţii ca şi cum ar fi urmat regulile. (...) Era impostorul ticălos, impostorul urăşte sincer oameni corecţi. pentru că sunt oglinda în care îşi văd propria goliciune, cea spirituală şi de caracter. În schimb acuză, de regulă cu fapte reprobabile pe care le-a făcut el El e ticălos şi tu eşti ticălos, că nu se poate altfel”, a spus Cristina Tarcea, în discursul său de la bilanţul de miercuri al Parchetului General.

Potrivit şefei instanţei supreme, impostorul din visul său era cel care luptă pentru propria dreptate.

„El nu o să-şi plece privirea asupra celui călcat în picioare, dreptatea lui. Poate cel călcat în picioare e un sistem”, a mai spus Cristina Tarcea.

Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a susţinut discursul la Cercul Militar din Capitală, unde a avut loc bilanţul pe 2018 al Ministerului Public.

Iohannis, despre insistenţa obsesivă a PSD

„A devenit deja o tradiţie să participi la prezentarea raportului anula de activitate al Ministerului Public. Înainte de toate, vreau să vă felicit pentru rezultatele muncii depuse pe întreg parcursul anului trecut. 2018 a fost un an plin cu multe provocări în care subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică. Au continuat să fie în topul agendei publice din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic, tocmai a cărei independenţă trebuie garantată. (...) Această misiune a Ministerului Public nu e deloc una uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente, când tocmai persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în domeniul justiţiei atunci însăşi temelia statului e ameninţată”, a spus preşedintele Iohannis, în discursul de la bilanţul pe 2018 al Parchetului General.

Totodată, şeful statului a mai menţionat că Ministerul Public a tras un semnal de alarmă şi şi-a manifestat disponibilitatea de a explica Guvernului şi Parlamentului adevăratele probleme din sistemul judiciar.

„Din păcate, opţiunea parlamentarilor a fost să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia din raportul MCV şi ale magistraţilor. Guvernul insistă în folosirea abuzivă a OUG, care vedem că produce efecte profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie. Afectarea procurorului şi judecătorului, tentativa de control politic asupra unor parchete, intenţia de a spori atribuţiile Secţie speciale. Toate astea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor din MCV, Comisia de la Veneţia şi GRECO nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore”, a mai subliniat Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre statutul reprezentanţilor parchetelor: „Statutul procurorilor a fost sub asaltul influenţei politice, care este partizană şi schimbătoare. În ciuda acestui atac şi a încercării subordonării procurorilor, idealurile, principiile şi normele trebuie să rămână în itneresul justiţiei şi a valorilor europene. Vocea dumneavoastră trebuie să fie ascultată, mai ales atunci când îndeplinirea misiunii pe care o aveţi este îngreunată sau chiar pusă în pericol. Românii îşi doresc o ţară mai bună. Au nevoie de siguranţa oferită de domnia legii, indiferent de funcţii, statut social sau putere financiară. Românii îşi doresc o ţară fără corupţie”, mai spune Iohannis.

Lazăr: Publicul, CAPTIV într-o avalanşă de teme

„În anul 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrată asupra autorităţii judecătoreşti. Publicul a fost ţinut captiv într-o avalanşă de teme, subiecte de presă, dezvăluiri, iniţiative parlamentare şi ministeriale, decizii judiciare şi extrajudiciare şi abordări publice care, în final, nu au făcut decât să arunce o anatemă asupra sistemului judiciar”, a mai declarat procurorul general.

„Sub pretextul devoalării abuzurilor din modul de înfăptuire a actului de justiţie şi mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială şi probitatea acestora. Au fost extrapolate comportamente discutabile din cazuri izolate la activitatea procurorilor în general, cu consecinţa inducerii artificiale a unei animozităţi faţă de un întreg corp profesional care îşi îndeplineşte sarcinile cu onestitate şi în anonimat. De aici până la atingerile aduse independenţei nu a fost decât un pas”, a mai spus Lazăr.

 „În anul 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrată asupra autorităţii judecătoreşti. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra parchetelor. În acest context, PICCJ a fost pus în situaţia de adopta în numeroase rânduri poziţii publice şi instituţionale în sensul apărării independenţei procurorilor. Tot în avalanşă au fost demersurile de modificare a legilor din justiţie. A fost anul în care factorul politic a insistat şi reuşit revocarea procurorului şef al DNA”, a spus procurorul general, Augustin Lazăr, la bilanţul pe 2018 al Parchetului General, care are loc la Cercul Militar din Capitală.

 


Procurorul general a mai subliniat, în discursul său, că propunerile reprezentanţilor Parchetului General au fost ignorate în adoptarea unor amendamente legislative.

„Prin ignorarea propunerilor şi observaţiilor venite din partea reprezentanţilor Ministerului Public au fost adoptate amendamente legislative importante care vizau carierele procurorilor, care au necesitat eforturi. Spre exemplu numirea promovarea Procurorului PICCJ i s-au limitat atribuţiile şi competenţele în materia resursei umane. În contrapondere, e răspunzător pentru starea disciplinară din sistem. Justeţea luării poziţiilor Ministerului Public a fost confirmată de organismele europene”, a spus Augustin Lazăr.

În acest sens, procurorul general a dat exemplul Comisiei de la Veneţia, care a arătat că amendamentele adoptate de ţara noastră „vor afecta serios eficacitarea sistemului judiciar”.

 „Semnalele ÎCCJ şi ale procurorilor şefi privind efectele negative au fost ignorate, în contextul în care dialogul era imperios necesar. (...) Ignorarea recomandărilor din MCV, regresele au generat îngrijorări pentru parteneri. Au existat noi recomandări, între acestea se regăsesc punera în aplicare a legilor justiţiei, suspendarea revocării procurorilor de rang înalt. Ministerul Public a căutat să colaboreze loial cu alte instituţii. PICCJ şi-a exprimat de fiecare dată disponibilitatea la dialog în vederea găsirii soluţiilor. Recunoscând competenţele Guvernului şi Parlamentului în materie de legiferare, experitza de netăgăduit a procurorilor poate constitui o sursă pentru găsirea unor soluţii viabile şi larg acceptate”, a mai spus procurorul general.

Declaraţiile au fost lansate în cadrul discursului de la bilanţul pe 2018 al Ministerului Public, care are loc miercuri la Cercul Militar.

Procurorii poartă poartă banderole în semn de protest faţă de OUG 7

Procurorul Romulus Varga, de la Parchetul General, s-a prezentat miercuri la bilanţul pe 2018 al Parchetului General purtând o banderolă în semn de protest faţă de OUG pe legile justiţiei şi a subliniat că nu cunoaşte durata demersului, însă va fi luată în calcul inclusiv suspendarea activităţii.

„E un simbol al protestului nostru, ştiţi motivele. Durata rămâne de văzut. Luăm în calcul forme de protest care vor fi necesare, inclusiv suspendarea activităţii. Nu este ilegală suspendarea activităţii, este o formă de protest permisă de lege”, a declarat Romulus Varga, şef Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Ministerului Public.

 Declaraţiile au fost lansate înainte de evenimentul de prezentare a bilanţului pe 2018 al Parchetului General.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat, luni, că vor purta o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile justiţiei.

Măsura va fi luată până la remedierea situaţiei, anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

"În ziua de 25 februarie 2019, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în temeiul Hotărârii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 95/20.02.2019, cu majoritatea voturilor, a hotărât solidarizarea de principiu cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării O.U.G. nr. 7/2019. În acest sens procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor purta, până la remedierea situaţiei, o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul României, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile justiţiei", potrivit sursei citate.

 Şeful statului va participa miercuri la bilanţul Ministerului Public pe anul trecut.

Evenimentul va avea loc, începând cu ora 11.00, la Cercul Militar Naţional. Iohannis a participat şi anul trecut la acest eveniment, unde a ţinut un discurs.

DNA şi-a prezentat săptămâna trecută bilanţul pe 2018.

Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri, la bilanţul instituţiei, că anul 2018 a fost pentru Direcţie un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite, respectiv schimbări în conducerea instituţiei, schimbări ale legislaţiei cu relevanţă pentru funcţionarea sau activitatea D.N.A., decizii ale CCR cu efecte directe sau indirecte asupra cauzelor instrumentate (9 decizii în 2018 şi 9 anterioare cu impact asupra activităţii instituţiei), modificări în structura de personal, dar şi cinci controale din partea Inspecţiei Judiciare.

 Acesta a anunţat că, în 2018, s-a urmărit cu prioritate soluţionarea prin trimitere în judecată a dosarelor în care au fost create prejudicii mari bugetului de stat, cauze în care procurorii au dispus măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestor pagube. Astfel, prin actele de inculpare s-au reţinut prejudicii în valoare de 412,7 milioane euro, în creştere cu 85% faţă de anul 2017, şi s-a dispus luarea de măsuri asigurătorii de 400,1 milioane euro pentru repararea pagubelor produse prin infracţiuni, în creştere cu 139% faţă de anul 2017.

foto: Hepta.ro

Citește și: